Platform voor de interieurbouwbranche
Inspireren en innoveren voor een duurzame, groene wereld
Pfleiderer | Design Center ’s-Hertogenbosch.

Inspireren en innoveren voor een duurzame, groene wereld

Een inspirerend circulair proces

Afgelopen jaren is er door Pfleiderer als marktleider in de plaatindustrie vol ingezet op innovatie om daarmee iedere dag een betrouwbare en duurzame wereld een stap dichterbij te brengen. Belangrijke stappen zijn al gezet. Zo is het al sinds 2008 mogelijk om deel te nemen aan het Pfleiderer circulaire systeem waarin de houtafvalstromen van keukenindustrie, bureaumeubelen en interieurbouwers worden omgezet tot een nieuwe, 100% circulaire, spaanplaat.

“Sinds de start van ons Pfleiderer circulaire systeem hebben er zich alleen al binnen de Benelux meer dan 100 partners aangesloten”,  zegt Claus Seemann, Hoofd Productmanagement Dragers. “Dat wil zeggen dat er wekelijks tussen de 80 – 110 trucks met houtafval vanuit Nederland en België door zowel Pfleiderer als onze partners PreZero en Greenwaste worden verwerkt tot een nieuwe, 100% circulaire, spaanplaat. Hiermee voorkomen we verspilling van hout en zorgen we ervoor dat bomen niet onnodig gekapt worden. We zijn trots dat er intussen al meer dan 1000 projecten zijn gerealiseerd met volledig circulair hout.”

Circulaire wand | Pfleiderer | Design Center ’s-Hertogenbosch.

“We zien gelukkig dat de trend van circulaire productie die wij hebben ingezet, steeds populairder wordt en dat er ook vanuit andere bedrijven stappen worden gezet op dit gebied. Onze missie als Pfleiderer is om nog meer partners aan te laten sluiten bij ons proces, want alleen samen kunnen we er voor zorgen dat onze gehele branche circulair wordt en we een wereld creëren die we aan toekomstige generaties kunnen doorgeven.”

“Wat vroeger aan hoogwaardig afvalhout gewoon werd verbrand, kan vandaag de dag tot prachtige en hoogwaardige nieuwe platen worden verwerkt voor langdurig gebruik in meubel- en interieurbouw.” 

Het oudste milieu-keurmerk  ter wereld

Uiteraard is een circulair proces een belangrijke stap, maar duurzaamheid gaat natuurlijk verder. “Daarom zetten wij dagelijks alles op alles om ons duurzame productieproces te blijven verbeteren. Zo zorgen wij ervoor dat er voor onze spaanplaten geen bomen onnodig gekapt worden. Voor de bomen die we wel kappen planten we direct een nieuwe boom. Dankzij deze duurzame aanpak, en de hierdoor verminderde CO2-uitstoot, is Pfleiderer beloond met het oudste milieukeurmerk ter wereld: Der Blaue Engel.”

Cradle-to-Cradle certificering.

Cradle to Cradle produceren

Daarnaast zijn de producten DecoBoard/PrimeBoard en Livingboard, volledig cradle
to cradle (C2C) gecertificeerd. Dit is een werkwijze die verder gaat dan het gewoon recyclen van een product. De term betekent letterlijk vertaald ‘van wieg tot wieg’ en werd ontworpen door de Duitse scheikundige Prof. M. Braungart, Diplom-Ingenieur en de Amerikaanse architect William McDonough.

Met een steeds groter wordende vraag naar verschillende producten zijn er ook meer grondstoffen nodig om alle producten te kunnen leveren. Gelijktijdig levert dit ook meer afval op. Er klinkt een noodkreet om bedachtzamer om te gaan met onze grondstoffen. Want zoals het nu gaat, zullen deze ooit opraken. 

Een duurzame oplossing voor dit probleem is de cradle to cradle aanpak. Hierbij worden alle materialen van producten continu gebruikt in een productieproces. Hiermee wordt afval tot nul gereduceerd. Alle onderdelen van een product worden hergebruikt om al dan niet een nieuw product te vormen of om te dienen als brandstof in een biologisch proces. De verwerking van deze stoffen wordt daarnaast bewerkstelligd door het gebruik van groene en herbruikbare energie. 

Producten die de certificering (Cradle-to-Cradle-Certified-productnorm) krijgen, worden beoordeeld op materiaalgezondheid, circulariteit, gebruik van herwinbare energie, verantwoordelijke omgang met water en sociale gerechtigheid.

De certificering (Cradle-to-Cradle-Certified-productnorm) voor circulair economische systemen wordt sinds 2010 toegekend door de non profitorganisatie Cradle to Cradle Products Innovation Institute die is gevestigd in San Francisco. 

“Uiteraard blijven we ook op dit vlak door innoveren en streven we ernaar om deze certificering ook te behalen voor onze overige producten”,  aldus Claus Seemann.

Duurzame Cascadering

Hout wordt steeds aantrekkelijker als grondstof, en niet alleen voor de huizen-, meubel- en interieurbouw. Daarom is alleen duurzame bosbouw in de komende decennia wellicht niet meer voldoende om aan de enorme vraag van de meest uiteenlopende industrieën te voldoen. Een oplossing voor dit dilemma is cascadering, dat wil zeggen: de grondstof hout wordt verspreid over meerdere niveaus, van oogst tot recycling en energetisch hergebruik, meervoudig ingezet. 

Een onderzoek van de leerstoel voor houtwetenschap aan de Technische Universiteit van München heeft het hoge besparingspotentieel van cascadering aangetoond. Een ton afvalhout werd eerst verwerkt tot gezaagd hout en vervolgens tweemaal tot spaanplaten. Dezelfde producten werden ter vergelijking ook van vers hout gemaakt. Bij cascadering was de efficiëntie van het ressourcegebruik significant hoger, onder meer door de vermindering in gebruik van vers hout en de lagere ruimtebehoefte. “Al deze belangrijke stappen helpen ons bij het creëren van een duurzame wereld die we door kunnen gegeven aan de volgende generaties.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.