De I Amsterdam Store op het Centraal Station is een winkel voor zowel bezoekers als Amsterdammers. Een plek waar typische Amsterdamse producten en souvenirs verkrijgbaar zijn, maar ook belangrijke boeken en toegangskaarten voor musea en evenementen.
Een bijzondere winkel vraagt om een bijzonder interieur. Om die reden zijn diverse onderdelen gemaakt van iepen gefineerd plaatmateriaal. Een stijl die aansluit bij de stijl van I Amsterdam. Een bewuste keuze waar Sandenburg Concept Creations als ontwerper bij betrokken was. Samen met Kuiper Holland, de leverancier van de gefineerde platen, en Van ’t Wout als interieurbouwer zorgden zij voor een succesvolle invulling van dit project. Het familiebedrijf staat bekend als een interieu-rbouwer die bij diverse speciale projecten betrokken is. Zowel voor scholen, hotels, kantoren en particulieren maakt het vaak speciaal meubilair als balies, counters en pantry’s. “Wij kijken altijd naar de mogelijkheden die zowel het budget als het tijdschema bieden”, zo legt John Coenders uit. Hij was als projectleider namens Van ’t Wout bij dit project van de I Amsterdam Store betrokken. “Het gaat om het meedenken met de klant. Wij kregen door Sandenburg de tekeningen aangeboden en daarbij was direct duidelijk dat het tijdsaspect een belangrijke rol speelde. Bovendien was er een duidelijke wens om dit fineer met deze bijzondere structuur toe te passen.”
Iepen fineer heeft dankzij de grote houtvaten opvallende groeiringen. Dit geeft het hout een aantrekkelijke vlamtekening. Door het fineer mixmatch te voegen ontstaat een fraai plankeneffect. Het kernhout van iepen is lichtbruin tot donkerbruin en bevat soms een groenachtige glans.
Coenders: “Wij weten dat Kuiper een echte specialist op dat gebied is. Bij hen zijn diverse bijzondere fineersoorten verkrijgbaar die je over het algemeen niet vaak tegenkomt. Door goede ervaringen uit het verleden hebben we ook bij dit project contact met hen opgenomen en gevraagd of de wensen van de opdrachtgever plaattechnisch waren te verwezenlijken. Toen daar vanuit Kuiper een positief antwoord op volgde, is bewust voor dit iepenfineer gekozen. Een type dat niet vaak wordt gebruikt. Maar het rode effect van de vlamtekening sloot echter uitstekend aan bij het logo van de I Amsterdam Store. Dat was voor de opdrachtgever doorslaggevend om voor dit iepen te kiezen.”
Hoewel de tijdsdruk hoog was, slaagde Kuiper er in om de gewenste platen ruimschoots op tijd bij Van ’t Wout op maat te leveren. Zo kon het team van Van ’t Wout met het bewerken van het fineer beginnen. “Wij doen alles in eigen huis. Frezen, boren, schuren et cetera. Iepen is een prima fineersoort, dat goed te bewerken is. Uiteindelijk waren alle speciale meubels tijdig op de locatie aanwezig: leestafels waar iPads in verwerkt zijn, wandkasten, kassapunten, balies en presentatieblokken.”
Tijdens de coronacrisis was de I Amsterdam Store een aantal weken gesloten en is volgens Coenders nog een klein aantal aanpassingen doorgevoerd. “Beschouw het maar als een upgrade waarbij een aantal nieuwe meubels is geleverd.