01:41
04-03-2015

Hoofdstad is retail pareltje rijker

In Amsterdam, op het Koningsplein, net om de hoek van de Bloemenmarkt, is recentelijk de geheel vernieuwde Shoebaloo flagshipstore geopend. Shoebaloo, bekend van de high-end designer schoenen en accessoires, streeft een hoogstaand interieurontwerp na met een chique uitstraling. Verschillende partijen waren actief betrokken bij het ontwerp en de inrichting. Er werd voor dit project gewerkt met HI-MACS®, geleverd via Baars & Bloemhoff.

Vanuit de openingen in de etalage begint een dynamisch lijnenspel. In dit lijnenspel ontstaan, op wisselende hoogtes, translucente vlakken met geïntegreerde verlichting waarop de schoenen worden gepresenteerd. De winkel bestaat uit twee ellipsvormige ruimten die in het midden in elkaar overvloeien. Achterin bevinden zich de kassa en een grote vitrine. Deze zijn uiteraard beiden geïntegreerd in het lijnenspel. Achter de kassa bevindt zich een kleinere vitrine voor accessoires. De passpiegels en zitelementen zijn losse units maar wel speciaal mee vormgegeven.

De golvende wanden zijn bekleed met het heldere witte HI-MACS® S28 solid surface. De displays zijn gemaakt uit een dunner, translucent HI-MACS®S302. Deze worden vanaf de onderzijde aangelicht met led-verlichting. Het lijnenspel van de wanden is met een patroon doorgezet in de displays. Op de vloer is marmer gelegd in een zogenaamd open boek. Het plafond in de ellipsen is donker, met een sterrenhemel en een patroon van helder oplichtende lijnen.

Henk Bone van Bone Solid verwerkte de materialen. “Toen de architect het idee had ontworpen, hebben wij in eerste instantie een mock-up gemaakt,” vertelt hij. “De architect (Roberto Meyer, MVSA Architects uit Amsterdam) raakte daardoor nog meer overtuigd van het product HI-MACS®. De crux zit hem natuurlijk in de naadloze verlijming. Het is één geheel. En daardoor uniek.” Volgens Bone is HI-MACS® niet heel ingewikkeld om te verwerken. “Als je voor een 9 gaat als cijfer met betrekking tot het eindresultaat, dan is de keuze voor dit materiaal snel gemaakt. Ja, wij werken met een vijf-assige gestuurde machine om HI-MACS® optimaal te kunnen verwerken. Op dat vlak dien je als verwerker uiteraard wel je machinepark op orde te hebben om alles er uit te halen wat er in zit.”

Smeulders Interieurgroep was verantwoordelijk voor de uitvoering. Volgens Petrine Smeulders was het een hele mooie uitdaging om het ontwerp zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, zodat het totale plaatje er uit ziet zoals de klant en architect het voor ogen hadden. “Uiteraard zijn er grenzen aan de mogelijkheden,” zegt ze. “Maar, die grenzen hebben wij nog niet bereikt. In de winkel komen de schoenen hierdoor dan ook prachtig tot hun recht. Een van de mooie uitdagingen was de snelheid waarbinnen het een en ander moest worden gerealiseerd. De tijdspanne was relatief kort. Het afstemmen van de details, samen met de architect en alle andere partijen, heeft geleid tot een indrukwekkend eindresultaat.”

Volgens Smeulders zijn het met name het bijzondere ontwerp, het materiaalgebruik en de verlichting die maken dat het eindresultaat uniek is. “Ja, het is een vrij complex interieur; toch is het met alle partijen gezamenlijk gelukt om er een heel bijzonder eindresultaat van te maken.”

Amsterdam is een retailpareltje rijker.

Binnenwerk partners