De Kruijf Trappen
02:01
02-10-2018

Hogere productie tegen lagere kosten dankzij het juiste gereedschap

De ontwikkelingen op het gebied van frezen gaan snel. Wie de juiste machine met de nieuwste technieken aanschaft, merkt hoeveel voordeel dit oplevert in de praktijk. Een goed voorbeeld is om verschillende systemen in één gereedschap tegelijkertijd toe te passen: denk aan voorfrezen en nabewerken.

De Kruijf Trappen BV produceert diverse soorten houten trappen. Het is een bewerking die om een specifieke machine, voorzien van passend gereedschap, vraagt. “Wij maken alles op maat”, zo begint Jan de Kruijf zijn uitleg. “Dan is het essentieel dat je met machines en gereedschap werkt die van hoog niveau zijn en die de diversiteit werkzaamheden ook aan kunnen. Indien bepaalde bewerkingen niet goed zijn afgewerkt, zou dit al kunnen leiden tot een krakende trap. Mensen zien vaak iets heel moois, bijvoorbeeld een luxe trap, maar stellen zich niet de vraag of het in eigen huis wel uitvoerbaar is. Wij denken mee en adviseren of een trap goed beloopbaar is en past bij de uitstraling van het huis. Bovendien moet een trap ook voldoen aan het bouwbesluit in een woning of pand. Daarnaast adviseren wij over de detaillering en het te gebruiken hout.” 

Jan de Kruijf startte in 2006 met zijn timmerbedrijf en ontwikkelde zich later tot trappenspecialist. Toen hij tijdelijk bijsprong bij een kozijnenfabriek kwam hij voor de eerste keer in contact met Leitz. Een bijzonder aangenaam en professioneel contact, zo herinnert hij zich.  “In 2016 ben ik met een trappenfabriek begonnen. De basismachines die ik daarbij gebruikte, waren allemaal voorzien van gereedschap van Leitz. Een bewuste keuze. Want, toen ik in maart 2017 besloot een nieuwe CNC-machine te kopen, nam ik vanzelfsprekend contact met hen op voor bijbehorend gereedschap. René Verhoeven van Leitz heeft mij in dat traject uitstekend geadviseerd. Hij dacht mee over de freesvolgorde en richtingen, toerentallen en de aanvoersnelheden van het gereedschap. Tevens luisterde hij goed naar mijn persoonlijke wensen en welke werkzaamheden er uitgevoerd moesten worden.”

De Kruijf Trappen

De Kruijf biecht op dat hij sowieso een hekel heeft aan naschuren en aan het te vaak instellen van een machine. Zo zijn dankzij het advies van Leitz de marathon schrobfrezen toegepast. “Deze zorgen voor een constante scherpe snijkant, ze verhogen de nauwkeurigheid, de productiesnelheid en de standtijd. De aanvoersnelheid is gestegen van zes naar twaalf meter per minuut. Daarnaast zijn de frezen in een half jaar tijd nog maar één keer geslepen.” 

Verhoeven adviseerde hem ook om voor Riptec integraal frezen te kiezen. “Dit is een combinatie van verschillende systemen in één gereedschap; bijvoorbeeld het voorfrezen en eindbewerking vinden tegelijkertijd in één beweging plaats in dezelfde schaafkop. De bewerking gebeurt met hoge snelheid en tegen lage gebruikskosten. Het gaat dan om het strijken van de treden en de bomen. Dit zorgt voor een optimale kwaliteit van de trappen: glad en tot in detail afgewerkt. De aanschaf van de CNC-machine in combinatie met dit gereedschap is echt een meerwaarde voor ons bedrijf. Hier is de aanvoersnelheid gestegen van zes naar achttien meter per minuut.  Waar wij voorheen een kwartier met één trede bezig waren, daar zijn deze werkzaamheden dankzij deze combinatie nu in anderhalve minuut gepiept. De freessnelheid van de machine is zoveel sneller. René Verhoeven heeft er voor gezorgd dat de machine optimaal functioneert.”

De Kruijf is over de complete service meer dan tevreden: “Hun service is voor ons goud waard. Je krijgt een eerlijk advies en ook de nazorg is goed geregeld. Ze staan altijd voor de klant klaar en komen indien nodig even langs. De aanschafprijs is misschien iets hoger, maar dat verdien je op korte termijn weer dubbel en dwars terug. De klant is er nog écht koning!”    

Tekst: Rob Buchholz   Beeld: Leitz  & De Kruijf

Binnenwerk partners

Kamers met KansenMaatwerk Awards