Platform voor de interieurbouwbranche
Hoe ingewikkelder, hoe uitdagender

Hoe ingewikkelder, hoe uitdagender

Spraakmakend. Dat is het kunstwerk zeker. Al direct vanaf de plaatsing in het najaar van 2017 maakte Mannes de kunsthond de tongen los. Dit zeven meter hoge houten beeld kreeg een prominente plek op het Stationsplein in Assen en zorgde voor voldoende gespreksstof.

Deze enorme kolos werd gemaakt door Doornekamp Woodspecials, gevestigd in Waddinxveen. Mede-eigenaar Arie Doornekamp is terecht trots op de bijdrage van zijn bedrijf bij dit bijzondere kunstwerk. “Juist dit soort spraakmakende projecten zijn typerend voor onze aanpak. Hoe ingewikkelder, hoe uitdagender. Alles wat met hout te maken heeft, pakken wij aan; behalve standaard ramen, deuren en kozijnen. Het zijn vooral specials waar ons team zich mee bezig houdt. Van grote unieke kunstwerken en speciale constructies tot architectonische gevelelementen.”

Om Mannes zo stevig mogelijk in elkaar te zetten, was vanzelfsprekend speciale lijm nodig. Al sinds 2013 doet Doornekamp Woodspecials zaken met Bijlard International. Een producent van lijmen voor bijzondere houtconstructies. Ook bij dit project boden ze een passende oplossing. “Wij waren op zoek naar een speciale lijm bij het maken van grote houten beelden. De lijm moest onder andere zeewaterbestendig zijn. Vanuit de markt kregen wij de tip om eens contact met Bijlard op te nemen, expert op het gebied van speciale lijmen. We kregen van diverse kanten meerdere positieve reacties over het bedrijf te horen en uiteindelijk is Ted Engelen hier langsgekomen om onze wensen te bespreken en hun lijmen en kitten te laten zien.”

Doornekamp Woodspecials
‘Mannes’ is een publiekstrekker op het stationsplein in Assen. Gemaakt door de vakmensen van Doornekamp Woodspecials. 

Duurzame bescherming
Het was het begin van een samenwerking die nu vijf jaar later nog naar tevredenheid verloopt. “Nee, we hebben niet veel contact. Ted informeert ons wel eens als er nieuwe lijmen op de markt komen en we treffen elkaar af en toe op een beurs. Maar als we advies nodig hebben, staan ze altijd direct klaar. Op dit moment nemen we zowel de RS 80 van ze af plus de MS Polymeer CS60 kit. De RS80 is een zeer hoogwaardige 2-komponentenlijm die zeer geschikt is voor het verlijmen van dragende constructies en verbindingen van vele houtsoorten waaraan zeer hoge eisen worden gesteld. De kit zorgt voor een duurzame bescherming van het materiaal. Dit is de kwaliteit die bij ons werk een vereiste is.”

De aanschaf van speciale lijmen is logisch, gelet op de aard van het werk dat Woodspecials uitvoert. Zoals eerder aangegeven, wordt het team graag uitgedaagd. Doornekamp zegt daar over: “Wij hebben een passie voor hout. Om het werk zo goed mogelijk uit te voeren, bouwen wij dan ook onze eigen machines. Onze opdrachten zijn bijna nooit standaard en dat vraagt om vakmanschap, goed materiaal en speciale technieken. Ja, daar hoort ook speciale lijm bij. Zie het maar als een innovatieve ambacht. Wij werken voor kunstenaars, particulieren, maar ook voor de grond- weg- en waterbouw plus de offshore-industrie.”

Behalve het spraakmakende project in Assen was Doornekamp Woodspecials ook betrokken bij restauratie van het lijstwerk aan de buitenzijde van het Amstelhotel in Amsterdam, de fietsbrug in Harderwijk en diverse andere prestigieuze projecten. “Uitdaging. Daar gaat het ons om. Of het nu een te restaureren balkonhek is of een gevelonderdeel. Juist door deze zogenaamde lastige wensen, zijn wij op ons best.”     

Tekst: Rob Buchholz    Beeld: Bijlard International
Uitgelichte afbeelding: 
Arie (links) en Bert Doornekamp (rechts) zijn blij met de adviezen en ondersteuning van sales manager Ted Engelen van Bijlard International.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.