01:48
14-04-2015

Hinken op twee gedachten na IHK Vakbeurs Hardenberg

Hoe positief iedereen ook graag wil zijn na afloop van de IHK vakbeurs in Hardenberg; onder de streep overheerst toch het gevoel van: en hoe nu verder? Het aantal van ruim 4200 bezoekers was minder dan in 2014 en ook het aantal exposanten viel met 44 deelnemers tegen. De redactie van Binnenwerk peilde de stemming onder beursorganisatie en deelnemers.

Veel van de ondervraagden hinken op twee gedachten. Nee, het was niet slecht, maar het kan zo ook niet verder met deze vakbeurs. Arjan Kruijt was met twee van zijn bedrijven in de Evenementenhal aanwezig. Zowel met De Meubeldokter als Plakwerk Assen wist hij er naar zeggen toch een positieve beurs van te maken. “Natuurlijk waren wij teleurgesteld over het aantal exposanten, maar na afloop overheerst toch een tevreden gevoel. Wij waren heel actief op onze stand en omdat alles zich deze keer in één hal afspeelde, bleef er continu publiek voorbij lopen. Wij hebben ons niet verveeld. Er zijn zelfs een aantal concrete vervolgafspraken gemaakt, maar natuurlijk moet iedereen reëel blijven: zo kan het niet verder. Alleen zeg ik wel heel eerlijk: aan de organisatie ligt het niet. Zij faciliteren en dat doen ze perfect. De standhouders blijven weg. Ja, en met een dergelijk laag aanbod komen er vanzelfsprekend ook minder bezoekers.” Ook Geert Jansen, verkoopleider bij Leitz, prijst de organisatie. “Ze ondersteunen ons als exposanten echt prima. Het contact voor en tijdens de beurs verloopt goed, maar dat hier iets moet veranderen is wel duidelijk? Maar wat? Tja, het moet in ieder geval een beurs worden die er weer toe doet. Wij stonden hier nu voor de vijftiende keer en hebben het de afgelopen jaren alleen maar minder zien worden. Van vier hallen naar slechts één. Natuurlijk halen wij er een aantal leads uit, maar je kijkt als ondernemer ook naar het kosten/baten plaatje. Als er niets veranderd, zijn wij volgend jaar niet meer aanwezig.” Arjan Kruijt wil best meedenken over de aanpak van de beurs. “Ik sprak er met Patrick Leering van DecoLegno over. Het moet absoluut actiever. Sprekers hebben voor dit publiek geen zin, maar workshops zullen zeker baten zodat er hier iets te beleven valt.”

Een tevreden geluid is te horen bij Peter Bijlard van Bijlard Lijmen. “Wij konden merken dat er toch diverse nieuwe bedrijven in deze regio zijn begonnen. Het is als exposant de uitdaging deze mensen voor je te winnen. Volgens mij zijn wij daar in geslaagd.” Meer beleving op de beurs is volgens Bijlard in ieder geval essentieel om succesvol te zijn. “Het mag van mij meer Kamasutra en meer Efteling zijn. De mensen komen echt wel als er maar iets te beleven valt. Maar de verantwoordelijkheid daarvoor ligt inderdaad bij de exposanten zelf. Een aantal begrijpt dat heel goed, misschien dat de organisatie daar nog een rol in kan spelen. Maar qua faciliteren doen ze het gewoon uitstekend.”

Sanne Kanter heeft als beursorganisator ook gemengde gevoelens. “De sfeer was hartstikke goed, maar wat moeten wij doen om meer volume te krijgen? Ja, dit jaar is deze vakbeurs ook in Gorinchem. Misschien kiezen mensen daarvoor, maar om nu al conclusies te trekken over het vervolg voor de beurs in Hardenberg… daar is het nu nog echt te vroeg voor. Eerst gaan we deze editie weer eens evalueren.”

Binnenwerk partners