Voortschrijdende technologische ontwikkelingen maken dat we sneller, efficiënter, nauwkeuriger en vooral goedkoper kunnen werken. Dat geldt ook voor het lijmen van kanten. SCM Group is koploper op het gebied van automatisering op dat vlak. Mooie ontwikkelingen die zorgen voor een perfect resultaat, dankzij een breed aanbod in kantenaanlijmmachines. Richard Bouma van SCM Nederland neemt ons mee langs alle mogelijkheden.
“We kunnen op dit moment tien verschillende modellen kantenaanlijmmachines leveren”, opent Bouma het gesprek. “De kleinste is de SCM K100, de grootste de SCM Stefani One. Samen met de range die daartussen zit, heeft SCM een antwoord op alle eisen en wensen die er in de markt zijn, passend binnen diverse budgetten. Of je nu een eenmanszaak hebt, of een productiebedrijf dat in ploegendiensten draait.”
Voor Bouma staat vast dat er een hogere eindkwaliteit bereikt wordt, dankzij de ontwikkelingen in methoden van aanlijmen die de laatste jaren hebben plaatsgevonden. “In het verleden was de EVA-verlijming standaard, maar er heeft een verschuiving plaatsgevonden naar PU-aanlijmtechniek en laser kantenband met naadloze verlijming. Daar zijn we met SCM op ingesprongen, we hebben inmiddels een indrukwekkend aanbod in lijmtechnieken.”
Eén van de ontwikkelingen waar Bouma op doelt is de Smart Glue Pot (SGP). “Deze methode levert een constante kwaliteit in gesmolten lijm, een permanent gecontroleerde dosering, tezamen met snelheid en smetteloosheid. De lijmstroom is volledig geoptimaliseerd. De SGP is ontwikkeld om de hoeveelheid gesmolten lijm die uithardt te minimaliseren en daarmee vermindering van kwaliteit te voorkomen. De engineering is zo gedaan dat de lijm die van boven naar beneden loopt continu vers is, in plaats van het toepassen van lijm die al eerder gesmolten is geweest en weer wordt rondgepompt”, legt Bouma uit.
SCM Group heeft patent op het onmiddellijk kunnen stoppen van de lijmtank, zonder lijm te lekken, dankzij een efficiënte sluiting. Bouma: “Met de NC gestuurde dosering wordt een kwalitatief hoogwaardig afgewerkt paneel bereikt. De parameters worden in het programma opgeslagen. Ook de nieuwe verspreidingsroller draagt bij aan de totale optimalisatie van het lijmproces.”
Met de SGP kan een zeer efficiënte en flexibele productie worden bereikt, vanwege het feit dat hiermee zowel EVA als PU-lijm kunnen worden verwerkt. “Bijvullen kan handmatig of via een automatisch voorsmeltsysteem, voor beide lijmsoorten”, aldus Bouma.
Met de PU Box L, het nieuwe smeltstation van SCM, wordt de prestatie van PU-lijm geoptimaliseerd en het verbruik verbeterd. “Dat laatste komt doordat er alleen lijm gesmolten wordt wanneer nodig. Alles werkt vraag-gestuurd. De exclusieve CFS-koeling voorkomt ongewenste toename in viscositeit en dus de toenemende veroudering van lijm die achterblijft in de smeltkamer”, legt Bouma uit. “Met een snelsmeltsysteem en reset van lijmniveau in de PU Box L wordt korstvorming voorkomen, omdat de hoeveelheid gesmolten lijm in de lijmtank met de helft gereduceerd wordt. Een maximale bescherming tegen vocht reikt tot en met de zone van de lijmopbrengrol.”
Ook met een beperkte investering kan een kwalitatief hoogwaardig resultaat behaald worden. “Ons gepatenteerde Slim Line kantenaanlijmsysteem kan de PU-lijm rechtstreeks aanbrengen op het niet-poreuze oppervlak van het kantenband, waarbij de hoeveelheid lijm exact kan worden geregeld. Zelfs tot nagenoeg onzichtbare lijmlagen van slechts 0,08 mm”, licht Bouma toe.
Het vernieuwde AirFusion+ systeem maakt het aanlijmen van kantenband zonder gebruik te maken van lijm mogelijk en zorgt voor een onzichtbare naad tussen kantenband en het paneel. “Er wordt een gedoseerde hoeveelheid perslucht met een hoge temperatuur op speciaal kantenband gespoten, zodat een specifieke laag van het materiaal week wordt en vervolgens in de poriën van het paneel wordt gedrukt”, schetst Bouma. “Er is dus geen lijm nodig. De veelzijdige AirFusion+ techniek is beschikbaar vanaf de SCM Olimpic K360-serie. AirFusion+, met snelheden tot respectievelijk 15 en 25 meter per minuut, kan worden geconfigureerd voor verschillende prestatieniveaus.”