Platform voor de interieurbouwbranche
Het epicentrum van kwaliteitslakken ligt in Friesland

Het epicentrum van kwaliteitslakken ligt in Friesland

“Een soort SRV-wagen voor lakken”, daar begon het ooit mee. “Een rijdend magazijn dat in Friesland bedrijven voorzag van de juiste autolak”, aldus Gerrit Tacoma. We zijn te gast bij de Altac Coating Group in Drachten en zitten aan tafel bij Gerrit en Hendricus Tacoma, die samen met broer Andries Tacoma en Johan Alkema de vierkoppige directie van de Altac Coating Group vormen.

Vandaag de dag levert de Altac Coating Group een totaalpakket aan coatings en coating-gerelateerde producten aan professionele lakverwerkers. De groep kent drie takken, te weten Automotive, Yachting en Industry. “De nadruk bij alles wat we doen ligt op het leveren van support”, schetst Hendricus. “Onze missie is niet alleen om de beste lak te leveren, maar ook te helpen bij het optimaliseren van de bedrijfsprocessen van de lakverwerker.” De heren geven ons met plezier een kijkje in de geschiedenis en achter de schermen.

Sinds 1978, met de paplepel ingegoten
“In 1978 richtten de families Alkema en Tacoma de handelsonderneming Altac op. Met twee Fiat-busjes werden garages en schadeherstelbedrijven bediend, onze vader deed dat vanuit huis, Alkema vanuit Drachten. De samenwerking tussen de twee heren is ontstaan uit een contact dat zij hadden vanuit hun werk. Vader Tacoma werkte bij een garage, Alkema was vertegenwoordiger. Samen zagen ze brood in het bezorgen van lak en aanverwante benodigdheden aan de deur”, legt Gerrit uit. Daar voegt Hendricus aan toe: “Vanuit Drachten en Easterein werd de Friese markt voorzien van producten, later volgde er uitbreiding naar Groningen en Noord-Holland. Dat was ook het moment waarop men omschakelde van busjes naar volledig ingerichte vrachtwagens.”

Altac Coating Group

Naast lakken (waaronder de interieurlakken van Zweihorn en Feyco) worden ook alle toebehoren uit voorraad geleverd.

De broers hebben de liefde voor het vak met de paplepel ingegoten gekregen. Gerrit: “We werden als kind al betrokken bij de zaak, door te helpen met het laden van de vrachtwagens.” Hendricus vult aan: “Later reden we in de vakanties mee op de vrachtwagen en onderweg deden we nieuwe ideeën op. Je leerde de behoeften van de klant kennen en hoe daar dan op in te spelen. De basis werd toen gelegd voor dat waar we nu voor staan. Wij hadden de voorraad en wisten op een bepaald moment beter wat de klant nodig had dan hijzelf.”

Op overnamepad om bandbreedte te creëren
Het concept van de voorraad bij de klant brengen in een vrachtwagen sloeg aan. Gerrit: “We kregen schadebedrijf Care als klant, met op de top maar liefst 65 vestigingen die we bedienden.  Er volgden meer ketens, zoals Pon en UAS. Voor Care hebben we zelf een Verbruiksmonitor ontwikkeld, zodat vestigingen hun verbruik konden benchmarken en reduceren. In 2010 werd onze vader 65 en kwamen wij als tweede generatie aan het roer te staan. Daarmee is de basis gelegd voor de huidige situatie.” 

Hendricus: “Altac Holding stond toen boven Handelsonderneming Altac BV en Aspect BV. Onder Aspect waren we al gestart met lakken voor de industrie, interieur en jachtbouw. Altac leverde autolakken. Om niet kwetsbaar te worden door een paar grote afnemers, bestond de wens om ons te gaan verbreden. Een van onze toeleveranciers, Lascare, ging failliet en wij namen het bedrijf over en doopten de naam om in Equipment Group Holland.”

Altac Coating Group

Met Friese trots hangen de vlaggen uit voor het ruime pand in Drachten.

“Daarna volgde de overname van Kerssens BV in Noord-Holland, een PPG-dealer. Met de overname van Heeren & Meijer in Aalsmeer kregen we toegang tot de jachtlakkenindustrie. Vanwege hun goede locatie besloten we om Heeren & Meijer en Kerssens samen te voegen in Aalsmeer. Het enige dat daar ontbrak, waren lakken van AkzoNobel. De overname van YEC zorgde ervoor dat we ook sterk in de jachtbranche vertegenwoordigd waren, met AkzoNobel. Aalsmeer werd Coating Group Holland en YEC werd naar Drachten en Aalsmeer gehaald.”

Multinational of onafhankelijke spuiter, iedereen krijgt dezelfde service
Een grote verbouwing in Drachten moest ruimte bieden aan alle takken van sport. Om alle overnames goed te laten verlopen, werden er externe managers aangenomen. Het beoogde resultaat werd bereikt: “De omzet ten opzichte van 2010 verviervoudigde en we waren niet meer afhankelijk van Care”, aldus Gerrit. “Merken die we voeren moeten qua kwaliteitsfilosofie op één lijn zitten met die van ons. We leveren support die ver gaat en daarbij kijken wij niet naar de grootte van de onderneming van de klant. Multinational of onafhankelijke spuiter, iedereen krijgt dezelfde ondersteuning.”

Altac Coating Group

Altac werkt met haar disciplines landelijk dekkend vanuit vestigingen in Sliedrecht, Aalsmeer en Drachten.


Het laatste nieuws
Vanuit Equipment Group Holland komt het laatste nieuws: “Een echte spuitinnovatie, namelijk de NitroTherm spuitinstallatie. Deze werkt met stikstof, voor een mooier eindresultaat met minder verbruik”, schetst Hendricus. Daar voegt Gerrit aan toe: “Ook het ProxControl spuitpistool is revolutionair. Deze beschikt over een sensor die afstand, laagdikte en viscositeit meet. Daar wordt de werking van het pistool op aangepast. Alles is in te regelen met en wordt teruggekoppeld naar een bijbehorende app.”

En qua overnames? Gerrit licht een tip van de sluier op: “Blokfilters is onze nieuwste verovering. Dat sluit aan op onze wens om totaalleverancier te zijn, we leveren nu ook filters en reinigers voor spuitcabines. We zien graag dat in het spuittraject van A tot Z alles tot in de puntjes is geregeld.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.