Platform voor de interieurbouwbranche
Grundierkanten: Veelvoud. Toepassingen. Verschillen.

Grundierkanten: Veelvoud. Toepassingen. Verschillen.

Als de keuken-, meubel- en interieurbouwer plaatmateriaal perfect wil lakken, kan de men de snijvlakken snel en eenvoudig met kantenband verwerken. Ostermann biedt hiervoor speciale grundierkanten van verschillende materialen aan. Maar welke kant is geschikt voor welke toepassing?

De voegloze uitstraling maakt gelakte oppervlakken bijzonder. Echter het maken van gelakte oppervlakken arbeidsintensief. Vooral om de snijvlakken van het plaatmateriaal te bewerken. Als men het oppervlak niet behandeld, zuigt het draagmateriaal de lak snel op. Hierdoor ontstaat de zogenaamde sinaasappelhuid. Door grundierkanten te verwerken kan men zich bij het lakken van plaatmateriaal veel tijd besparen. Ostermann heeft hiervoor verschillende oplossingen in het assortiment. Een overzicht van alle direct uit voorraad leverbare grundierkanten vindt men via het zoekbegrip „#Grundierkanten“ op de Ostermann website www.ostermann.eu.

Altijd doen, de lakproef

Vanwege de verschillende soorten lak, laksystemen en de gebruikte oplosmiddelen kan zelfs bij grundierkanten een ongewenste, chemische reactie ontstaan. Daarom dient de keuken-, meubel- en interieurbouwer bij het kiezen voor de juiste kant . De experts van Ostermann adviseren om altijd een lakproef met passende droogtijd uit te voeren.

Melamine grundierkanten

Melamine grundierkanten zijn de prijsgunstige variant, om de open snijvlakken af te sluiten, voordat men gaat lakken. Ze zijn gemaakt van melamine harsgedrenkt papier. Bij Ostermann zijn ze in veel verschillende kleuren, diktes en breedtes direct uit voorraad verkrijgbaar. De melamine kanten MDF grundierkant bruin en MDF grundierkant zwart beschikken over een MDF-optiek en passen optisch perfect bij het oppervlak van het MDF-plaatmateriaal. Indien men een witte grundierkant wil verwerken, is er een enkellaagse variant met een dikte van 0,3 en 0,5 mm, alsook een meerlaagse kant in de dikte 0,9 mm verkrijgbaar.

ABS grundierkanten

ABS grundierkanten zijn in verschillende kleuren, diktes en in elke gewenste breedte tot 100 mm verkrijgbaar. De bruine variant met MDF-optiek is uitermate geschikt voor ongecoate MDF-panelen; de witte ABS grundierkant is ontwikkeld voor plaatmateriaal met wit grundierfolie. De experts van Ostermann adviseren om de tweezijdig geprimerde ABS grundierkanten. Een speciaal aangebrachte primerlaag op het oppervlak zorgt voor extra hechting en hierdoor zijn ze uitermate goed overlakbaar – zelfs geschikt voor slecht hechtende lakken. zoals lak op waterbasis. De tweezijdige geprimerde ABS kanten zijn in het zwart en wit verkrijgbaar. Belangrijk: de kanten mogen niet geschuurd worden of met oplosmiddel behandeld worden, omdat anders de lak niet meer goed hecht.

Exwood grundierkanten

Exwood grundierkanten bestaan uit een mix van houtvezels en polypropyleen (PP). Ze hebben het bijzondere voordeel, dat ze dezelfde klimatische voorwaarden laten zien als de plaatwerkstoffen. Ze zijn daarom uitermate geschikt voor meubelstukken, die door direct zonlicht of lampen aan aanzienlijke warmte worden blootgesteld. In de praktijk betekent dit, dat de kanten zelfs onder grote invloed van warmte niet krimpen. Er ontstaat geen voeg. De Exwood grundierkanten van Ostermann zijn aan de voorkant gevlamd en geprimerd en zijn geschikt voor alle in de handel gebruikelijke laksystemen. Ook deze grundierkanten mogen niet geschuurd of met oplosmiddel behandeld worden, omdat de lak anders niet goed meer hecht.

Het beste: PU-smeltlijm

Als de keuken-, meubel- en interieurbouwer grundierkanten wil verwerken, hebben de experts van Ostermann nog een tip, gebruik bij de kantverwerking, indien mogelijk, PU-smeltlijm. Deze dient voor het verder bewerken en lakken volledig uitgehard zijn. Door de veelvoud aan verschillende oplosmiddelen kan het in enkele en ongunstige gevallen voorkomen dat door de oplosmiddelen in de EVA-smeltlijm de lak wordt aangetast. Dit onderstreept nogmaals het belang om een altijd lakproef met de passende droogtijd van de lijm en de lak uit te voeren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.