Platform voor de interieurbouwbranche
Flexibele boormachine heft bottleneck in productie op

Flexibele boormachine heft bottleneck in productie op

Wanneer je als CNC-plaatbewerkingsbedrijf je bedrijfsprocessen goed in kaart hebt gebracht, dan krijg je een mooi overzicht van de performance van de verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Soms moet je dan concluderen dat een deel van het proces een bottleneck vormt, waardoor de output stagneert. Zo ook bij Keyser Craft in Zaandam. De laatste productiefase, het boren van de panelen en het inschieten van de deuvels, bleek beter te kunnen. Marc van Waveren, directeur en eigenaar bij Keyser Craft, riep de hulp in van SCM Group Nederland, om samen tot een geoptimaliseerde oplossing te komen.

“SCM is hofleverancier bij Keyser Craft, vandaar dat wij als eerste kijken in hun richting als er iets op het gebied van ons machinepark moet gebeuren”, vertelt Van Waveren. De oplossing werd gevonden in het toevoegen van een Morbidelli UX100 flexibele boorinrichting.

Grip op de zaak, letterlijk en figuurlijk
“De bottleneck in de volledig geautomatiseerde productie lag bij het feit dat een CNC-tafel bij verandering van het formaat van de panelen omgesteld moet worden”, legt Richard Bouma van SCM uit. “De Morbidelli UX100 heeft echter twee grijpers om panelen te pakken, die vervolgens door de machine gevoerd worden. Tijdens deze handeling worden de diverse bewerkingen uitgevoerd, simultaan aan de bovenkant en aan de onderkant van de tafel. Er kunnen twee platen tegelijk gegrepen en bewerkt worden, mits deze van dezelfde maatvoering zijn. De bewerkingen boven en onder mogen van elkaar verschillen. Ook het inschieten van deuvels geschiedt volledig automatisch. Na de bewerking leggen de grijpers de plaat of de platen neer achter de machine, om de volgende te gaan ophalen.”

Keyser Craft
Het Morbidelli UX100 bewerkingscentrum voor het uitvoeren van boor-, frees- en zaagbewerkingen en het aanbrengen van beslag. Dit type machine combineert als enige de hoge efficiëntie van een doorloopmachine met de maximale flexibiliteit van een bewerkingscentrum hetgeen resulteert in maximale prestaties.

Een hele fabriek onder de muisknop
Van Waveren vervolgt zijn verhaal: “Eigenlijk kun je zeggen dat er aan het eind van de bewerking een compleet bouwpakket klaarligt. Alleen de fournituren, zoals scharnieren, moeten dan nog worden toegevoegd. We verwerken bij Keyser Craft elke soort plaatmateriaal. Onze klanten kunnen via onze software zelf een ontwerp uploaden, of een ontwerp maken in het pakket zelf. Het is een kwestie van inloggen, de order ingeven en op de knop drukken om alles vrij te geven voor productie.”

“’s Morgens een kastenwand getekend, zou in principe kunnen betekenen dat het bouwpakket die middag al klaar is. In de praktijk wordt de order natuurlijk op volgorde van binnenkomst in de workflow ingepast. Het mooie is dat klanten hun recepturen kunnen opslaan, voor repeterende orders. Programma’s worden naar aanleiding van het werk automatisch gegenereerd en via barcode stickers de fabriek ingestuurd.”

Keyser Craft kan gezien worden als het verlengstuk van de werkplaats van de klant. “Onze grote kracht is dat we snel en secuur werken. Door flexibel te zijn, dragen we bij aan het succes van onze klanten, die op hun beurt hun bedrijfsproces op ons hebben afgestemd en volledig vertrouwen op onze performance. Dat alleen al rechtvaardigt de aanschaf van de Morbidelli UX100. Het bijzonder is dat door de toevoeging van deze machine de bottleneck is verschoven van het eindstation naar de toeleverende stations. De Morbidelli UX100 wacht nu op aanvoer uit de productielijn”, schetst Van Waveren tot besluit.   

Tekst: Jan Mol  Beeld: SCM/Keyser Craft
Uitgelichte afbeelding: 
Dankzij de intrede van de Morbidelli UX100 is bij Keyser Craft een bottleneck in de productie opgeheven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.