Platform voor de interieurbouwbranche
Nieuws

Fineerhout geeft elk interieur een uniek karakter, maar blijft ook een schaars product

Decospan5_RETAIL-atria-oak
Infinite Wood wordt vaak gebruikt in hotels, restaurants en retail.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Decospan

21 juni 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Alle afzonderlijke onderdelen worden perfect op elkaar afgestemd

Elke boom is uniek. Daarom komen er binnen eenzelfde houtsoort toch kleur- en patroonverschillen voor. Hierdoor hebben fineerproducten ook steeds een eigen uitstraling. Decospan is al meer dan 40 jaar Europees marktleider op het gebied van fineerverwerking. Om een oplossing te bieden voor de schaarste van fineer, maar vooral ook voor die projecten waar natuurlijke karakteristieken in het hout een te grote uitdaging vormen, breidt de specialist het aanbod uit met Infinite Wood.

Infinite Wood bestaat uit 17 zorgvuldig geselecteerde decoren in de groepen Oaks, Nordics en Exotics.

‘Wood solutions in The Veneerhouse

Fineerhout wordt heel vaak gebruikt voor allerlei interieurtoepassingen. Dankzij hun jarenlange ervaring is Decospan een ideale partner om elk interieur een unieke uitstraling te geven. Architecten en interieurbouwers kunnen steeds terecht in The Veneerhouse in Menen, waar ze door de Wood Consultants begeleid worden. Dat gaat van voorschrijfadvies tot en met de assistentie bij het persoonlijk uitkiezen van een exclusieve fineerstam in het magazijn.

Wil men toch liever een uniform, consistent beeld in alle meubilair en wanden behouden, dan biedt Decospan de Infinite Wood collectie.

Fineer is een speciaal materiaal: warm, authentiek en uniek. Het wordt geproduceerd door een stam met een mes in laagjes te snijden, optimaal en zonder zaagverlies. Dat versnijden kan op diverse manieren, waardoor telkens een andere tekening ontstaat. Standaard zijn de laagjes 0,6 mm dik, maar uiteraard zijn de meest courante houtsoorten ook als dik houtfineer beschikbaar. 

Decospan biedt fineerhout standaard in 165 verschillende houtsoorten. Keuze genoeg dus. Bovendien produceren ze niet alleen fineervellen en –platen, maar ze gebruiken dit materiaal ook voor houten vloeren, lambriseringssystemen, akoestische producten, wand- en plafondpanelen, afgekante meubelonderdelen, houten balkjes, en nog veel meer oplossingen. 

Decospan is al meer dan 40 jaar Europees marktleider op het gebied van fineerverwerking.

Schaars product

Fineerhout opent een zee van mogelijkheden voor architecten, interieurbouwers en bouwheren. Hou er echter wel rekening mee dat fineer geen massaproduct is, maar een eerder schaarse materie. Fineer is immers geen massaproduct, maar een eerder schaarse materie. Het duurt bijvoorbeeld 100 jaar vooraleer een eikenstam dik genoeg is om op een goede manier tot fineer verwerkt te worden. In de verschillende groeifases – de jonge -, de staken- en de boomfase – moet die boom gezond gehouden worden. 

Decospan biedt fineerhout standaard in 165 verschillende houtsoorten. Bovendien produceren ze niet alleen fineervellen en -platen, maar gebruiken dit materiaal ook voor andere ‘wood solutions’.

Dat vraagt veel kennis en tijd, waardoor de jaarlijkse kapcapaciteit slechts 5 tot 8 m³ per hectare bedraagt. Bovendien worden de bossen voor Decospan beheerd door gemachtigde experts en hanteert de firma tevens een strenge selectieprocedure, waardoor er maar een fractie van de beschikbare stammen overblijft. Daarvan wordt dan nog enkel het onderste deel van die stammen gebruikt.

Infinite Wood

Elk stukje fineerhout heeft ook z’n eigen unieke uitstraling, wat voor veel architecten en interieurbouwers doorslaggevend is om ermee aan de slag te gaan. 

Maar terwijl de ene architect of bouwheer net van de charme van een look met knopen en wisselende tekeningen houdt, is dit voor anderen een te grote uitdaging. Zeker in grote projecten, zoals de inrichting van meerdere hotels van eenzelfde eigenaar, wil men toch liever een uniform, consistent beeld in alle meubilair en wanden behouden. 

Om daarop in te spelen, biedt Decospan naast de Natural Wood-collectie nu Infinite Wood. Voor deze collectie werd samengewerkt met de specialisten van ALPI, die stammen van snelgroeiende houtsoorten, zoals populier, verwerken tot gereconstrueerd fineer. Hier wordt de stam versneden in dunne plakken hout, die allemaal precies even dik zijn. 

Dit hout wordt ontkleurd en opnieuw ingekleurd. Deze collectie bestaat uit 17 zorgvuldig geselecteerde decoren in de groepen Oaks, Nordics en Exotics en is leverbaar in verschillende producttypes met bijhorende kantenbanden. Dat zorgt ervoor dat je als interieurbouwer voor projecten een perfecte continuïteit in het uitzicht van het plaatmateriaal kan garanderen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht