In elke editie van Binnenwerk introduceren wij een interieurbouwer. Deze keer staat Van Keulen Interieurbouw uit Nijverdal in de spotlights. Dit familiebedrijf bestaat inmiddels al 80 jaar, maar richt zich op de toekomst door grote stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. Directeur Paul van Keulen: “Duurzaamheid heet bij ons ‘nuchter boerenverstand’; je zorgt met elkaar voor elkaar en het milieu.”
Van Keulen Interieurbouw werd in 1944 opgericht door timmerman Lammert van Keulen. Wat ooit begon met één meubelmaker is uitgeroeid tot een familiebedrijf met ruim 500 medewerkers, dat in Nijverdal ruim 65.000 vierkante meter terrein in gebruik heeft. Veel ontwikkelingen vonden plaats onder leiding van zoon Joop van Keulen en sinds 2018 staat de derde generatie aan het roer, in de vorm van Paul van Keulen en zijn zus Nicole Evers-van Keulen. Ook de zussen Marloes en Annemarie hebben een rol binnen het bedrijf.
Paul van Keulen werd na zijn studie Bedrijfskundige Informatica door zijn vader gevraagd om in het bedrijf te komen werken. “Hij vroeg mij om ons eigen ERP-pakket te ontwikkelen.” Dit bleek een schot in de roos. Met Dynfos ERP worden dagelijks tussen 2500 en 3000 opdrachten gescand en gevolgd door het hele productieproces (van inkoop tot billing). De software was zo’n succes dat het programma via een aparte BV ook aan andere interieurbouwers wordt verkocht. “De wensen van onze klanten tot in detail waarmaken is onze corebusiness, maar dit is zeker ons tweede paradepaardje. Dynfos ERP werkt optimaal samen met IronCAD. We kunnen een tekening analyseren en omzetten naar administratie. Hierdoor kunnen we de fabriek snel aansturen.”
Van Keulen Interieurbouw verzorgt onder meer winkelinterieurs (zowel supermarkten als non-food winkels), maar richt zicht ook op de horeca, bibliotheken, showrooms, kantoren, musea en overheidsinstellingen. Paul: “Wij kunnen als enige interieurbouwer hout, metaal, kunststof en draad in eigen huis produceren. Hierin onderscheiden wij ons absoluut.”
Dat het bedrijf dit allemaal in eigen huis heeft, komt door verschillende overnames. Zo nam Van Keulen Interieurbouw in 1996 Systeembouw Mulder (SBM) over, een specialist in metalen stellingen. Daardoor kan het bedrijf de complete inrichting van winkels en bibliotheken verzorgen, maar ook de winkelwagens. In 2002 volgde een overname van draadproducent Vidra en in 2010 werd de productie van metaalbewerkingsbedrijf Magista geïntegreerd in de fabriek van het bedrijf. Dit metaalbewerkingsbedrijf produceerde onder andere verrijdbare archiefstellingen en inventaris voor depots van musea.De aansluiting van familiebedrijf Stenfert verrijkte Van Keulen Interieurbouw met ruime ervaring op het gebied van woon- en meubelwinkels. “Wij maken natuurlijk meubelen op maat, maar hebben ook eigen productlijnen.
Vooralsnog zijn dit bel- en vergaderboxen, kasten, en sinds kort zijn we volop bezig met de ontwikkeling van een eigen locker-lijn.”
“Door onze enorme productiecapaciteit, weten ook andere interieurbouwers de weg te vinden naar Van Keulen Interieurbouw. Als ze een aanvraag hebben waar ze op dat moment geen tijd of capaciteit voor hebben, kunnen ze deze bij ons onderbrengen. Of het nu om hout, metaal of kunststof gaat, ook als toeleverancier leveren wij voor een scherpe prijs en met oog voor detail. Wij ervaren het altijd als een mooi compliment als collega-interieurbouwers ons een klus toevertrouwen en deze behandelen we dan ook met evenveel zorg en aandacht als voor onze andere klanten.”
Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en circulariteit staan bij Van Keulen Interieurbouw heel hoog in het vaandel. “Wij maken gebruik van grondstoffen uit de natuur. Dankzij die natuur kunnen wij ons prachtige maatwerk meubilair maken. Het is voor ons daarom vanzelfsprekend dat we ons inzetten voor een duurzamer proces en circulaire interieurbouw. Hier zijn wij al jaren mee bezig. Wij willen regelgeving voor zijn, omdat we geloven dat we het verschil kunnen maken. We hebben 6300 zonnepanelen, een regenwaterbassin voor onze spuiterij en toiletten en een eigen intern warmtenet. Ook geven wij advies op gebied van materiaal, ontwerp en productie. Wij nemen onze klanten mee in de wetgeving, werken gezamenlijk aan milieudoelstellingen en kiezen voor milieubewuste opties en alternatieven. Dit betekent ook dat we de vraag stellen of een nieuw product echt nodig is, of dat we wellicht voor hergebruik kunnen gaan. Hierbij willen we zo zuinig met alle grondstoffen om gaan.”
Hoewel het bedrijf door de jaren heen enorm is gegroeid, is de sfeer van een familiebedrijf gebleven. Dit uit zich in langdurige dienstverbanden en het lage verloop onder het personeel. “Ons doel is dat medewerkers een leven lang met plezier bij Van Keulen Interieurbouw werken. Investeren in het bedrijf heeft ook zeker te maken met investeren in het personeel. Ons primaire doel is niet winst, maar continuïteit. Dit doen wij onder meer door de stage- en leerwerkplekken die we bieden. Er lopen hier gemiddeld twintig stagiaires, in alle lagen en op iedere afdeling. Ook werken hier mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’, Wij geloven dat als je het beste in mensen naar boven haalt, succes voor beide partijen daar een gevolg van is.”
Voor deze inspanning ontving Van Keulen Interieurbouw in oktober 2023 de UIL Award van UWV in de categorie Social Return on Investment. Tijdens het schrijven van dit artikel werd bekend dat Van Keulen Interieurbouw vanaf nu ook officieel ISO 9001 geaccrediteerd en gecertificeerd is. Het bedrijf streeft nu naar ISO 14001.