Platform voor de interieurbouwbranche
Elke kant. Eenvoudig schuren.

Elke kant. Eenvoudig schuren.

Welke vakman kent dat niet? Moeizaam, tijdrovend schuren met het schuurblok, doorgeschuurde kanten, vernieuwing van kanten? Een ondankbare taak en nauwelijks winstgevend. Elke kant is anders: soms is die gezaagd of gefreesd, soms onbewerkt of gelakt. Om kanten zo eenvoudig en effectief mogelijk te schuren brengt Festool een mobiele kantenschuurmachine op de markt.  

“Met onze nieuwe kantenschuurmachine behoort het met de hand schuren van kanten eindelijk tot het verleden. Velen schuren kanten met het schuurblokje, wat weliswaar gunstig is, maar wel tijdrovend en stoffig”, beschrijft productmanager Danny Huijzer bij Festool. Grotere bedrijven hebben meestal stationaire kantenbandschuurmachines voor grove schuurtoepassingen of bewerkingscentra. Daarmee kunnen kanten snel en efficiënt geschuurd worden. Dat is goed voor grotere series en partijen, maar het is echter verbonden met hoge investerings- en bedrijfskosten. Voor kleine delen, kleine series, fijnschuren en schuren van lak zijn de stationaire installaties minder geschikt. “Tot dusver was er ook de mogelijkheid om de kanten vrij uit de hand met een excenterschuurmachine, bandschuurmachine of vlakschuurmachine te schuren. Dat vereist echter wel grote vaardigheid, want bij het kantelen kan door het agressievere machinale schuren de rand doorgeschuurd of afgerond worden. En daarvoor moet dan weer veel nabewerkt worden in de vorm van opnieuw gronden of vullen”, aldus  Danny Huijzer.

De oplossing: een mobiele kantenschuurmachine voor alle kanten

De nieuwe kantenschuurmachine is uitstekend geschikt voor het schuren van massief hout en voor het tussenschuren van lak of vulmateriaal; voor alle nabewerkingen en het bepleisteren van kanten van elk materiaal of coating. Met de nieuwe schuurmachine kan er net zo flexibel als met de hand geschuurd worden. Maar dan wel veel sneller, omdat de kantenschuurmachine machinaal ondersteund wordt en de resultaten minder vatbaar voor fouten zijn. De kantenschuurmachine ligt volledig tegen de kant en zorgt voor perfecte schuurresultaten. “Wij hebben de nieuwe kantenschuurmachine zo ontwikkeld dat al bij de eerste toepassing aan de rand niet meer kantelt en deze daardoor niet meer doorschuurt. In vergelijking met het kanten schuren met het schuurblokje kan er tot wel 50 procent tijd bespaard worden: eenvoudig de nieuwe Systainer³ openen, kantenschuurmachine uitnemen, op de kant plaatsen en aan de slag – snel, effectief en zonder fouten. Met de kantenschuurmachine kan men elke soort rand schuren, recht of gebogen, ruw of gelakt, rechthoekig of schuin (van 43° tot 92°), of kleine, grote of omvangrijke werkstukken, smalle of brede (van 5 tot 60 millimeter) – met de nieuwe kantenschuurmachine zijn alle randen probleemloos te schuren. Zelfs rondingen zoals die bij een ronde eettafel voorkomen, tot en met binnenhoeken zijn mogelijk.

Perfect doordacht tot in het detail

De nieuwe kantenschuurmachine is ook door zijn hoekverstelling zo veelzijdig geworden. Hierdoor kunnen zelfs vrije hoeken zonder gereedschap afgenomen en vergrendeld worden. Voor hoogste precisie is er een hoekindicator die kalibreerbaar is. “Wij hebben de nieuwe kantenschuurmachine met twee verschillende schuurinstellingen uitgerust: In de Hard-modus, dus bij de instelling voor voorschuren, wordt de kant volgens de ingestelde hoek geschuurd. In de Soft-modus, dus in de instelling voor tussenschuren, past de kantenschuurmachine zich exact aan het te schuren oppervlak aan” beschrijft Huijzer. Dat heeft het voordeel dat ook lak en vulmateriaal niet doorgeschuurd worden. Festool heeft ook voor de bescherming van het werkstuk iets bedacht: de glijvoering op de glijplaat kan afhankelijk van het oppervlak eenvoudig en snel vervangen worden; velours voor gevoelige en kunststof voor andere oppervlakken. Zelfs gelakte werkstukken kunnen betrouwbaar en gemakkelijk geschuurd worden en wel perfect en herhaalbaar.

Stofvrij schuren: goed voor het oppervlak en voor de longen

Festool streeft er al vele jaren naar om bij elke nieuwe ontwikkeling ook een bijdrage aan de bescherming van de gezondheid te leveren. Daarom is het vanzelfsprekend dat er ook met de nieuwe kantenschuurmachine stofvrij gewerkt kan worden: hetzij door de geïntegreerde afzuiging met stofzak of in combinatie met een stofzuiger.

De nieuwe kantenschuurmachine is verkrijgbaar bij de Festool dealer. Kijk voor meer informatie op www.festool.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.