Platform voor de interieurbouwbranche
Elke houtverwerker, groot of klein, kan automatiseren
Het verticale CNC-bewerkingscentrum DRILLTEQ V-310 kan geoptimaliseerd worden met een automatisch terugvoersysteem.

Elke houtverwerker, groot of klein, kan automatiseren

Beladings- en retoursystemen verhogen productiviteit en ergonomie op de werkvloer

Bedrijven staan voor grote uitdagingen. Zo is het nog steeds geen sinecure om geschikt technisch geschoold personeel te vinden en is het bijgevolg belangrijk om het ziekteverzuim bij het personeel tot een absoluut minimum te beperken. Naast de grote bedrijven investeren dan ook steeds meer kleinere bedrijven uit het MKB in automatisering om de capaciteit te verhogen, de foutenlast te reduceren en het werkcomfort te verbeteren. HOMAG en OPTIMAT Group bieden slimme automatiseringsoplossingen op maat: van beladings- en retoursystemen tot robotica.

Oplossingen voor groot en klein

“Iedereen heeft baat bij een gedeeltelijk of volledig geautomatiseerd productieproces: de grote multinational, de middelgrote verwerker én het kleine atelier met slechts een handvol medewerkers. Dankzij automatisering kan men een job, die vroeger twee operatoren vereiste, door slechts één werknemer laten uitvoeren. De vrijgekomen vakman kan dan op een andere locatie in het productieproces ingezet worden. Het leggen van zware platen op machines of het wegnemen van bewerkte stukken, behoren nu tot het verleden, waardoor onder meer rugklachten vermeden worden”, geeft sales manager Peter van Zijp aan. “Bij OPTIMAT Group spelen we daarop in met de systemen van HOMAG, ook voor bedrijven die de ruimte en het budget niet hebben om duurdere automatiseringsoplossingen te plaatsen. Zo heb je het STORETEQ F-100 beladingssysteem voor koppeling aan één of meerdere opdeelzagen, kan het DRILLTEQ V-310 CNC-bewerkingscentrum uitgebreid worden met een automatisch terugvoersysteem of kies je voor een LOOPTEQ retoursysteem afgestemd op jouw behoeften.”

STORETEQ F-100 is een modulair vacuüm beladingssysteem voor koppeling aan één of meerdere opdeelzagen.

Modulaire platenbelader

Het modulaire portaal vacuüm beladingssysteem STORETEQ F-100 is geschikt voor platen met een lengte tussen 2.000 en 4.200 mm en een breedte van 600 tot 2.200 mm. De dikte met toplaag ligt tussen 8 en 40 mm, het gewicht bedraagt maximum 250 kg per plaat. Afhankelijk van de toepassing en de beschikbare ruimte kan men kiezen voor één opdeelzaag met één of twee stapellocaties links en rechts, één platenstapel links én rechts of één picking plaats achter de machine. Verder is het ook mogelijk om tot vijf en zelfs zes plaatsen te gaan met meerdere opdeelzagen of een nesting machine. 

Retoursysteem LOOPTEQ O-300 transporteert een grote verscheidenheid aan onderdelen, die behoedzaam behandeld worden.

“Het principe is heel eenvoudig. Het beladingssysteem pikt een plaat op van één van de stapels en legt die op de zaagmachine, waarna de bewerking kan starten. Als de werkstukken na bewerking weggelegd worden, laadt de STORETEQ F-100 tegelijkertijd en volledig automatisch een nieuwe plaat”, licht de sales manager toe. “Bovendien is het systeem gebaseerd op vacuüm-technologie, waardoor schade aan de toplaag van de platen vermeden wordt. Naast vlakke, gladde afwerkingslagen wordt vandaag immers veel met structuurlagen gewerkt en die zijn nu eenmaal gevoeliger voor schade bij handling en verwerking.”

Retoursystemen

Naast platenbeladers zijn ook retoursystemen onmisbaar voor een vlotte flow in de houtverwerkende industrie. Zo kan een verticaal CNC-bewerkingscentrum type DRILLTEQ V-310 geoptimaliseerd worden met een automatisch terugvoersysteem, waarmee werkstukken tot 3.050 mm terug naar de operator getransporteerd kunnen worden. De naam LOOPTEQ staat dan weer voor een complete reeks systemen, die zorgen voor een comfortabele terugvoer van werkstukken.

De nieuwe LOOPTEQ O-400 combineert de terugvoer en het stapelen van onderdelen op een uiterst beperkte oppervlakte.

“Er is voor elk wat wils. Instapmodel LOOPTEQ O-200 is de perfecte aanvulling op enkelzijdige kantenbewerkingsmachines en bij uitstek geschikt voor klanten met kleine, smalle en middelgrote werkstukken. De O-300 transporteert een grote verscheidenheid aan onderdelen – van kleine en lichte tot grote en zware werkstukken – en overtuigt vooral door de hoge prestaties en de behoedzame behandeling van het werkstuk. Met de O-400 breidt HOMAG deze LOOPTEQ familie nu verder uit met een oplossing die de terugvoer en het stapelen combineert op een uiterst beperkte oppervlakte”, sluit Peter van Zijp af. “Al deze automatiseringssystemen verhogen de productiviteit én ergonomie op de werkvloer. Medewerkers raken minder snel vermoeid en het ziekteverzuim door onder meer rugklachten neem gevoelig af. De investering in een beladings- en/of retoursysteem wordt sowieso op korte tijd teruggewonnen. En wie nog net dat stapje verder wil gaan, kan kiezen voor een robotsysteem, zoals de FEEDBOT D-310 of D-300, waarmee machines gedurende langere tijd onbemand kunnen draaien.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.