koffiebar van de toekomst
01:55
21-04-2016

Eigenwijs ontwerp bleek de trigger in het winnen van de prijsvraag van Abet

‘Koffiebar Van De Toekomst wordt gepresenteerd op  Design District in juni’

De Amstelveense interieurarchitecte Randi van Gerve heeft het beste schetsontwerp gemaakt voor de stand van Abet BV. Het IJsselsteinse bedrijf had een prijsvraag uitgeschreven. De opdracht was helder: ontwerp een beursstand waarin het concept ‘De Koffiebar Van De Toekomst’ is verwerkt. Daarnaast was de voorwaarde om Polaris als basismateriaal te gebruiken én het ontwerp moest vooruitstrevend zijn. De prijsvraag werd in samenwerking met de BNI (Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten) uitgeschreven. En de zichtbaar gedreven Randi van Gerve won. De stand is te zien op Design District in juni.

Volgens Menno Bouwens van Abet BV, is het van belang om een goede klik met voorschrijvers en verwerkers te hebben. “Wij wilden op een andere wijze verbinding leggen met de ontwerpwereld door in samenwerking met BNI een concrete uitdaging – in de vorm van een prijsvraag met als hoofdprijs het ook daadwerkelijk laten bouwen van de stand – neer te leggen. Het winnende ontwerp herbergt met de zwevende, spiegelende en groene eilanden aan het plafond en tegen de achterwand een spannend en futuristisch element. Er is voldoende aandacht voor het koffie-element en in het centrale meubel is ruimte ingebouwd voor de presentatie van de overige ontwerpen. Het eindontwerp is warm, modern, stijlvol en heeft warme elementen. Vleugel Interieur uit Nieuwegein zal de stand gaan bouwen.”

Menno legt uit dat de winnares het Programma van Eisen het beste had vertaald. “Ze gaf het juiste gewicht aan de verschillende punten. Maar, ze heeft ook op creatieve wijze haar eigen stempel op het concept gedrukt. Het was de perfecte combinatie. Ze snapte wat de achterliggende behoeften zijn van een opdrachtgever. Feitelijk is ze deel van onze communicatiedoelstellingen.”

Polaris heeft volgens Menno vier grote voordelen. “Het is extra krasvast, het is extra stootvast, bijzonder hittebestendig én je kunt stellen dat het praktisch anti-vingerafdruk is. Wat dat betreft is het niet vergelijkbaar met andere materialen. Polaris is daardoor zeer geschikt voor bijvoorbeeld horecatoepassingen waar het materiaal relatief veel te verduren heeft. Het laat zich bovendien goed bewerken, het is in dunne (0,9 en 1,0 mm) en massieve, zelfdragende uitvoering verkrijgbaar (10 en 12 mm) en is beschikbaar in tien verschillende, rustige, zachte kleuren.”

Daarmee past Polaris ook in een duidelijke trend in de markt, zo zegt Menno. “Daarbij is duurzaamheid een belangrijke factor. Materialen die langer meegaan dragen daaraan bij.”

Op 8 maart maakte Abet de naam van de winnares bekend. “We waren onder de indruk van alle inzendingen,” zegt Menno. “Wat mij opviel was de diversiteit. De meeste inzenders hadden goed nagedacht over het concept. Overal zag je de kundigheid. Samen met onze marketingdirecteur uit Italië hebben we het laatste oordeel geveld. Iedere inzending heeft persoonlijke feedback van ons ontvangen. Tegelijkertijd staan wij voor het geven van impulsen aan het vakgebied als geheel. We moeten elkaar triggeren. Elkaar tot grotere hoogten weten te stuwen. We kunnen veel van elkaar leren. Wat mij betreft organiseren we daarom volgend jaar een tweede editie van deze prijsvraag. Omdat we ook dán weer de architecten het beste uit zichzelf willen laten halen.”

En Randi van Gerve zelf? Die was en is natuurlijk zéér tevreden. “Vanzelfsprekend heb ik zo goed mogelijk naar de briefing gekeken en daar mijn conclusies aan verbonden,” zegt ze. “Toch ben ik ook op een bepaalde manier altijd eigenwijs. Waarschijnlijk is die optelsom nu de winfactor geweest. Heel mooi dat ik de stand van Abet nu voor de beurs verder mag ontwikkelen.”

Tekst en beeld: Abet en Jerry Helmers

Binnenwerk partners