Platform voor de interieurbouwbranche
Eerste exemplaren boek De Houtbouw Revolutie overhandigd aan diverse vertegenwoordigers bouwkolom.

Eerste exemplaren boek De Houtbouw Revolutie overhandigd aan diverse vertegenwoordigers bouwkolom.

Fred Schoorl, Thijs Kroese en Jan van Barneveld hebben donderdag in Lloyd hotel Amsterdam de eerste exemplaren in ontvangst genomen van het boek De Houtbouw Revolutie. Zij ontvingen het boek uit handen van de auteurs Pablo van der Lugt en Atto Harsta, die het boek in opdracht van uitgever MaterialDistrict hebben geschreven met als doel Nederlandse architecten, ontwikkelaars, overheden en beleggers te stimuleren meer te bouwen in hout op weg naar een circulaire toekomst.

Tijdens de bijeenkomst gaven de auteurs een korte boekpresentatie en werden de eerste exemplaren uitgereikt aan diverse vertegenwoordigers uit de bouwkolom. Uitgever Jeroen van Oostveen:”We wilde het boek in eerste instantie vooral maken voor architecten maar merkte al snel dat er ook veel interesse in het boek is vanuit beleggers, overheden en ontwikkelaars. Zo heeft MRA (Metropoolregio Amsterdam) bijvoorbeeld 500 exemplaren afgenomen om te verspreiden onder bestuurders in de regio.” MRA heeft als ambitie om vanaf 2025 20% van alle woningen te bouwen in houtbouw. Thijs Kroese (voorzitter van stuurgroep houtbouw van MRA & wethouder Purmerend):”We hebben de verantwoordelijkheid de transitie naar circulair bouwen aan te jagen, het boek gaat ons helpen de vele mythes over houtbouw onder bestuurders in de MRA regio te ontkrachten”.

Fred Schoorl (voorzitter Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) voegde daar aan toe;”Architecten zijn niet het gouden sleuteltje op de toekomst van hout, het zit binnen de samenwerking in de keten tussen de verschillende partijen.” Jan van Barneveld (directeur Ontwikkeling De Alliantie), die 15 jaar geleden het eerst gestapelde houten woongebouw in Nederland ontwikkelde, onderschrijft het belang van het vormen van nieuwe allianties in de transitie naar circulair bouwen. “Er zit voor ons een grote druk om productie te draaien. 90% bouwen we nog traditioneel, voor 10% hebben we ruimte om te experimenteren en daarin is het nog best wel een zoektocht om tot nieuwe allianties te komen.”. Tijdens de bijeenkomst werd dan ook vooral een ding duidelijk: meer dan ooit is samenwerking tussen alle partijen nodig om de transitie naar circulair bouwen een versnelling te geven. MaterialDistrict hoopt met De Houtbouw Revolutie daarin een rol te vervullen.  

Over De Houtbouw Revolutie

De toepassingsmogelijkheden van hout in de bouw lijken oneindig en nog altijd volgen technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Als De Houtbouw Revolutie íets leert, dan is het dat bouwen met hout de toekomst heeft. Het boek behandelt op aantrekkelijke wijze de vele toepassingsmogelijkheden van dit duurzame bouwmateriaal, met name op het gebied van nieuwe bouwsystemen op basis van massiefhout-producten als Cross Laminated Timber (CLT), Laminated Veneer Lumber (LVL) en Glued Laminated Timber (Glulam). Dankzij deze ontwikkelingen is hout inmiddels een serieuze vervanger van beton en staal in de bouw.

De Houtbouw Revolutie is opgedeeld in zes hoofdstukken, waarin onder meer aandacht is voor de transitie naar een ‘biobased’ economie, klimaatverandering in relatie tot bosbouw, de kenmerken van hout, innovatieve ontwikkelingen op het gebied van hout als bouwmateriaal, het ontwerpen en bouwen met massiefhout en een blik op de toekomst. De informatieve tekst is verrijkt met verhelderende infographics en foto’s van aansprekende houtprojecten.

De Houtbouw Revolutie is een aanrader voor iedere Nederlandse bouwprofessional; de auteurs verwijzen een aantal mythes over bouwen met hout voor eens en voor altijd naar het rijk der fabelen. Hout, zo schrijven Van der Lugt en Harsta onder meer, is – mits goed toegepast – níet brandgevaarlijker of duurder dan conventionele bouwmaterialen. Ook tonen zij aan de hand van tal van voorbeelden aan dat houten gebouwen soms honderden jaren lang meegaan en dat er genoeg bos is om op een verantwoorde manier nog veel meer met hout te bouwen. En ten slotte zorgt houtbouw voor een enorme afname van CO2-uitstoot ten opzichte van bouwen met niet-hernieuwbare materialen. Sterker nog: bouwen met hout levert zelfs een enorme CO2-opslag op. Daarmee is het met recht een duurzaam en toekomstbestendig bouwmateriaal.

De Houtbouw Revolutie is te bestellen op books.materialdistrict.com en bol.com en kost € 33,50 inclusief btw.

Over de auteurs

Dr. ir. Pablo van der Lugt is senior duurzaamheidsadviseur in de hout- en bamboe-industrie en kwartiermaker biobased bouwen aan de TU Delft (Environmental Technology & Design) en AMS Institute. Eerder schreef hij ‘Booming Bamboo’, ook uitgegeven door MaterialDistrict.

Ir. Atto Harsta is een onafhankelijke innovatieconsultant voor de bouw- sector en architectuur met meer dan twintig jaar ervaring, gericht op het versnellen van de transitie naar een gezonde en circulaire gebouwde omgeving.

Over het boek

 • Winkelprijs : € 33,50
 • Auteurs : Pablo van der Lugt – Green Matters, Atto Harsta – Aldus bouwinnovatie
 • Technische supervisie : Gert-Jan Rozemeijer – Adviesbureau Lüning
 • Eindredactie : Renske Schriemer – Design Press
 • Sigrid Lussenburg – MaterialDistrict
 • Grafische vormgeving : vanRixtelvanderPut ontwerpers
 • Schema’s : vanRixtelvanderPut ontwerpers
 • Illustraties : Jakob Lagerweij – Broertjes Lagerweij
 • Fotomanagement : Sigrid Lussenburg – MaterialDistrict
 • Drukwerk : Wilco Printing & Binding
 • Project management : Annemarie Kleve – Anders2
 • Uitgever : Jeroen van Oostveen – MaterialDistrict
 • ISBN nummer : 9789083181509

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.