Platform voor de interieurbouwbranche
Eenvoudig decoratieve wandbekledingsmaterialen verlijmen

Eenvoudig decoratieve wandbekledingsmaterialen verlijmen

In hoog tempo worden nieuwe wandbekledingsmaterialen zoals steenpanelen, natuursteenfineer, rollbeton etc., op de markt aangeboden. De behoefte aan een geschikte lijm die in dit segment breed toepasbaar en verwerkbaar is, werd hierdoor steeds groter. De markt nauwlettend in de gaten houdend, heeft Frencken geconstateerd dat er geen eenduidige lijm bestond voor het verlijmen van een groot deel van dit segment.

Aan het woord is Eric van Spreuwel, Technical Product Manager bij Frencken. “We houden altijd scherp in de gaten wat zich afspeelt in de markt: wat zijn de innovaties, wat wordt er gevraagd van de verwerker en hoe kunnen we daar aan bijdragen.” Frencken staat bekend om zijn technische expertise en wordt vaak ingeschakeld voor vraagstukken waarbij een oplossingen op maat nodig is.

Met de opkomst van het steeds groter wordende aanbod van decoratieve wandbekledingsmaterialen, werd ook het vraagstuk omtrent een breed inzetbare lijm steeds groter.

“Deze diversiteit aan nieuwe wandbekledingsmaterialen brengt ook een groot onderscheid aan backings met zich mee: linoleum, op basis van vezels, PE of PP. Deze lijm kan voor vele materialen gebruikt worden en dat was er nog niet.”

Van Spreuwel legt uit: “De nieuwe wandbekledingen bestaan veelal uit hoogwaardige, kostbare materialen waarvan niet meteen duidelijk is hoe je deze het best kunt verlijmen. Is het smeren van een neopreen contactlijm aan 2 kanten de beste optie? Dan is corrigeren na plaatsing niet meer mogelijk en als je iets hebt gemorst dan krijg je dat ook niet meer van het product af. Lijmen door met een lijmkit rillen aan te brengen lijkt ook een goede optie maar die geven soms een aftekening in het plaatmateriaal.”

Voor dit gat in de markt heeft Frencken op de Incoda beurs RBA 3010 geïntroduceerd. Volgens van Spreuwel bevestigen de reacties uit de markt nu de eerste projecten zijn gerealiseerd, wat men bij Frencken al dacht. “Een veel gehoorde opmerking is het bijzondere gebruiksgemak van de lijm. Dankzij de boterachtige structuur is de lijm stevig maar goed uitsmeerbaar. Het is een 1K lijm en dus direct klaar voor gebruik. Na het aanbrengen van de lijm heb je een wachttijd van circa 10 minuten en ook na het plaatsen heb je nog zo’n 10 minuten speling om correcties aan te brengen als dat nodig is. Dat zijn de grote pluspunten van de lijm en dat zie je nergens anders in de markt. Omdat het een watergedragen product is gaat het reinigen ook eenvoudig met water.”

RBA 3010 is geschikt voor alle decoratieve wandbekleding tot 2 mm dik en een maximaal gewicht van 10kg/m². Voor de juiste verdeling dient de lijm aangebracht te worden met een A2 lijmkam.
Voor zogenaamde 3D-panelen adviseert Frencken Unicol High Tack.

RBA 3010 van Frencken vult hiermee dus een gat in de markt: breed inzetbaar, redelijk geprijsd en goed voor de eindgebruiker want deze lijm beschikt over het EC1 Plus keurmerk wat staat voor zeer lage emissie. Frencken streeft in zijn producten altijd naar een duurzame oplossing voor mens en milieu en Eric benadrukt dit dan ook extra: “We willen hoe dan ook geen enkel risico vormen voor de verwerker en de eindgebruiker van onze producten. We zullen er daarom altijd alles aan doen om producten te ontwikkelen die hieraan voldoen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.