CompacMel
01:18
30-03-2016

Een veelzijdig alternatief voor de traditionele houtvezelplaat

Een plaat die beschikt over antibacteriële eigenschappen is van groot belang bij de bouw voor laboratoria, zorginstellingen en diverse sportverenigingen. In de afgelopen jaren zijn de eisen voor de realisatie van gebouwen en bepaalde ruimtes steeds strenger geworden waardoor zowel architecten als opdrachtgevers steeds vaker naar een passende hoogwaardige oplossing zoeken. Krasvastheid en het bestand zijn tegen een hoge luchtvochtigheid plus een langdurige zware belasting spelen hierbij zeker een rol.

Een aantrekkelijk en voordelig voorbeeld dat voldoet aan de gestelde eisen is de CompacMel Plus. Een compacte houtvezelplaat die speciaal bedoelt is voor gebruik in vochtige binnenruimten of toepassingen waar een hoge sterkte is vereist. Dankzij de hoge densiteit van meer dan 1000 kg/m3 beschikt CompacMel Plus over uitstekende technische eigenschappen en maatvastheid. Denk hierbij aan buigsterkte, treksterkte en schokbestendigheid. De hoogwaardige, antibacteriële melamine is verkrijgbaar in veertien verschillende actuele en trendy decoren.

CompacMel Plus is een gunstig alternatief op een traditionele volkern, vanwege zijn betere prijs en lage slijtage van gereedschappen. Daarnaast is het een milieuvriendelijk product met een lage formaldehyde uitstoot (conform E1 norm). Hout is een duurzaam en een 100% recyclebaar materiaal.

Antibacterieel gecertificeerd
De melamine toplaag van CompacMel Plus is antibacterieel gecertificeerd door een extern laboratorium in het Verenigd Koninkrijk, genaamd IMSL. De tests wijzen uit dat CompacMel Plus de groei en ontwikkeling van bacteriën verhindert, zonder afbreuk te doen aan de eigenschappen van de coating.

Toepassingen
CompacMel Plus is een veelzijdig in te zetten product. Veel gebruikte toepassingen voor CompacMel Plus zijn kluisjes in sportscholen, hangende tussenwanden voor openbare toiletten, pashokjes in winkelruimtes, hotelvoorzieningen, maar ook schoolmeubilair als tafels of boekenrekken. Door de antibacteriële eigenschappen van de melamine is CompacMel Plus uitstekend geschikt voor ruimten waar hoge eisen gesteld worden aan hygiëne. Goede voorbeelden hiervan zijn ziekenhuizen, huisartsposten en tandartspraktijken.

Bewerkingen
CompacMel Plus laat zich op dezelfde manier bewerken als andere houtvezelplaten. Hooguit enkele parameters als snijsnelheid en aanvoersnelheid dienen aangepast te worden. De kanten kunnen verzegeld worden met bijvoorbeeld lak of vernis. Dit wordt aanbevolen als het materiaal in direct contact met water kan komen.

Verkrijgbaarheid
De kale uitvoering van het materiaal – Compac Plus – is in Nederland en België vrij verkrijgbaar. Deze is zeer geschikt voor beplakken met bijvoorbeeld HPL of fineer. In Nederland is CompacMel Plus, de variant met melamine, exclusief verkrijgbaar via Baars en Bloemhoff.

Tekst: Rob Buchholz   Foto’s: Finsa

Binnenwerk partners