Platform voor de interieurbouwbranche
‘Een sterke alliantie als verzekering voor de toekomst’
Peter van Hoecke: “1 plus 1 is dus méér dan 2 in dit geval.” (Beeld: Juan Wyns)

‘Een sterke alliantie als verzekering voor de toekomst’

Opvallende integratie in de meubelindustrie – gesprek met Peter van Hoecke

Van Hoecke is al decennia een vaste waarde als toeleverancier voor de meubelindustrie en marktleider in de distributie van functioneel meubelbeslag van Blum. Al meer dan 50 jaar zijn ze exclusief verdeler van de Oostenrijkse kwaliteitsproducent in de Benelux. “Het hoogste doel van onze onderneming is om het voortbestaan van de activiteiten over de generaties heen te verzekeren”, vertelt Peter Van Hoecke (CEO). “Wij willen naast het bestendigen van de continuïteit tevens duurzame groei en wezenlijk welzijn scheppen voor de 365 medewerkers en alle partijen die van dichtbij of veraf bij het bedrijf betrokken zijn.”

Luchtfoto van het indrukwekkende complex van Van Hoecke in Sint-Niklaas (B). (Beeld: Makissien)

“De belangrijkste motor om die continuïteit te kunnen garanderen en onze toekomst veilig te stellen, is het behouden van onze huidige marktpositie, aangevuld met een gezonde groeiambitie”, aldus Peter. Daarom is het bedrijf in de afgelopen decennia geëvolueerd van distributie naar assemblage van voorgemonteerde metalen lades van Blum tot een producent van hun eigen TA’OR BOX lades. Vooral met die ladesystemen werden al stappen richting de internationale markt gezet. “Dankzij deze evolutie hebben we een unieke expertise en kennis kunnen opbouwen op het gebied van mass customisation”, zegt Peter. “Al onze voorgemonteerde producten kunnen immers vanaf lotgrootte één besteld en geproduceerd worden. Een uniek gegeven, niet alleen in onze sector.”

Echter, internationale expansie is op eigen kracht tijdrovend en onvoorspelbaar. “De sleutel ligt daarom in het smeden van sterke allianties”, aldus Peter. “Een alliantie met een internationale wereldspeler is de beste verzekering voor een gestage en duurzame groei. Op die manier kan ons bedrijf terugvallen op een bestaand en kwalitatief distributienetwerk en zo de tijd die nodig is om de eerste goede resultaten buiten de eigen grenzen te behalen, aanzienlijk verkorten. Deze schaalvergroting is dan ook de beste garantie voor het realiseren van de visie van het bedrijf namelijk het voortbestaan en de uitbouw van het bedrijf op lange termijn.”

In de zoektocht naar de juiste alliantie was het een logische stap om de gecombineerde expertise en diepgaande marktkennis van het bedrijf te combineren met de expertise van wereldklasse van zijn belangrijkste leverancier en jarenlange trouwe partner Blum. De combinatie van Blum’s kracht op het vlak van absoluut productleiderschap en expertise in massaproductie met Van Hoecke’s leiderschap op het vlak van service en kennis van producten op maat is duidelijk een sterke combinatie voor de toekomst. “1 plus 1 dus méér dan 2”, aldus Peter. “Blum zal daarom in het eerste kwartaal van 2024 Van Hoecke NV en haar zusterbedrijven Van Hoecke BV (Nederland) en Halux NV (Productie) 100% integreren in de Blum Groep.”

Een sterke toekomst verzekerd

Met de integratie zet het bedrijf een duidelijke stap voorwaarts om de klanten in de Benelux optimaal te blijven bedienen en nieuwe diensten te introduceren voor de andere internationale markten die Blum bedient. “We behouden als Van Hoecke binnen de Blum Groep onze eigenheid en autonomie om verder te werken aan de ontwikkeling van nieuwe diensten die de producten van Blum optimaal ondersteunen en begeleiden”, vertelt Peter. “Een bijkomend voordeel is dat ook Blum 100% een familiebedrijf is en daardoor gekenmerkt wordt door dezelfde waarden (langetermijnvisie en grote betrokkenheid bij medewerkers en klanten). Hierdoor kunnen we de continuïteit van cultuur, service en ondersteuning voor onze klanten en medewerkers blijven garanderen.” “We hebben niet alleen al meer dan 50 jaar een partnerschap met Van Hoecke, maar ook een generatie-overschrijdende band tussen de eigenaars en de bedrijven”, legt Philipp Blum (Managing Director Blum) uit. 

Alle medewerkers blijven aan boord om hun kennis en know-how verder te kunnen inzetten.  Ook het huidige productportfolio en de huismerken van Van Hoecke blijven bewaard. “Met de sterke steun van Blum, willen we verder groeien naar een ‘centre of excellence’ in de meubelindustrie”, besluit Peter.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.