Platform voor de interieurbouwbranche
Een meubelmaker moet emotioneel durven zijn!
Youri van Lingen (21),genomineerd voor de Baars & Bloemhoff

Een meubelmaker moet emotioneel durven zijn!

Youri van Lingen (21), genomineerd voor de Baars & Bloemhoff

Talent Award met zijn wandbureaumeubel ‘Tante Lien’. In de zomer van 2021 studeerde hij af aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Voor 2022 is hij geselecteerd om naar de Masterly in Milaan te gaan.

Als je een product ontwerpt, tekent en maakt, dan wil je dat de eindgebruiker uiteindelijk jouw liefde en energie ziet. De consument – als deze de eindgebruiker is – moet dat eigenlijk  kunnen begrijpen zonder dat het allemaal oeverloos wordt uitgelegd. Pas als het bloed, zweet en tranen van de ontwerper, architect of meubelmaker waarde hebben, dan raak je de mensen. Natuurlijk gaat het daarbij zeker ook – vanuit het praktische perspectief – om een goede afwerking; die moet altijd op en top zijn. Het oog wil ook wat. Onvoorwaardelijk. Geen enkele concessie is wat mij betreft toegestaan. Kleine foutjes kunnen niet. Ook de dingen die je niet met het blote oog ziet, moeten kloppen.

Kortom, als meubelmaker of ontwerper moet je dus een perfectionist willen zijn.

Maar, we moeten tegelijkertijd met z’n allen ook oppassen dat we niet te veel ‘kunstenaar’ willen zijn. Want linksom of rechtsom: een beetje commercieel denken is nooit een overbodige luxe. Je wilt uiteindelijk ook wat verdienen. Voor niets gaat immers de zon op.

Maar hoe?
In mijn optiek kunnen aspecten als ‘mooie kunstzinnige dingen maken’ en ‘commercieel denken’ namelijk zeker wel naadloos samengaan. Een voorwaarde is dan dat alles wat je maakt gekoppeld kan worden aan een maatschappelijke of persoonlijke context. Dus: als je iets met passie ontwerpt of maakt, kun je dan tegelijkertijd antwoord geven op de vraag of met jouw beoogd eindproduct de uitdagingen of problemen van je eindgebruikers écht zijn opgelost?

Dáár schort het nog wel eens aan. Helaas.

Daar moet je – met je talent – dus wel het verschil in kunnen maken.

En ja, ik kan dat.

De reden?
Ik heb een emotioneel karakter. Door mijn gevoeligheden sta ik dichter bij de mensen en daardoor begrijp ik ze beter. Juist daarom ben ik in staat om vragen te stellen waar klanten initieel niet eens bij stilstonden. Mijn ontwerpen worden daardoor nóg beter, nog mooier én nog functioneler!

Maar ik ben ook een beetje raar. Ik doe het altijd anders dan anderen. Ik noem mezelf daarom vooral ‘creatief vakman’. Een beetje eigenaardig dus. Ook dáár raak je de mensen mee. Men zit niet te wachten op dertien in een dozijn of een grijze muis. Je moet het lef hebben om je eigen stempel op iets te drukken. En dat kan alleen als je een vreemde eend in de bijt wilt zijn.

Daarom mijn oproep, beste meubelmakers, architecten en ontwerpers van Nederland: durf wat meer te spelen met je eigen emoties en ontdek je eigen gevoeligheden. Want, als je die vindt, dan ontdek je dat je je van nature nog meer openstelt in de gesprekken met je klanten.

En ja, daardoor maak je nóg mooiere dingen! 

‘Ik ben een beetje raar. Ik doe het altijd anders dan anderen’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.