Platform voor de interieurbouwbranche
Een goed afzuigsysteem waarborgt veiligheid op alle fronten

Een goed afzuigsysteem waarborgt veiligheid op alle fronten

Dat in omgevingen waar gezaagd, geboord en verspaand wordt, een goed werkend afzuigsysteem van levensbelang is, kan niet genoeg benadrukt worden. De gezondheid van de mensen die werken met zaag-, boor- en freesmachines moet te allen tijde gewaarborgd worden. Maar wat maakt een afzuigsysteem tot een goed afzuigsysteem. Om op die vraag antwoord te krijgen, spraken we met Robert Verwey, sales engineer bij PCK Afzuigsystemen. Robert Verwey en zijn collega sales engineer Arend Hingstman zijn namens PCK Afzuigsystemen betrokken bij het door Baars & Bloemhoff geopende Broeinest UTR. “Voor ons een uitgelezen kans om houtbewerkers te laten zien hoe het moet en bewustwording te creëren omtrent een gezonde en veilige werkomgeving”, opent Verwey het gesprek.

Afzuigcapaciteit verantwoord inzetten

“We zijn met Baars & Bloemhoff in zee gegaan omdat we wisten dat Broeinest UTR ons de uitgelezen kans bood om een tip top installatie te leveren, waarbij we rijkelijk onze kennis over afzuigsystemen konden delen. Met precies de juiste doelgroep. We zijn er dan ook meer dan trots op deel uit te mogen maken van dit unieke concept”, opent Verwey het gesprek. PCK Afzuigsystemen heeft voor een binneninstallatie gezorgd met een afzuigcapaciteit van 8.000 m3/h. “Volgens de regelgeving is dat de maximale capaciteit die wij mogen leveren voor een binneninstallatie”, legt Verwey uit.

De Vacupack 350 met daaronder de opvangbakken.

 

Om gebruikers te laten zien wat afzuigen doet met het stroomverbruik, hebben we voor de filterkast van Broeinest UTR in de elektrakast bij de installatie een meter geplaatst die het stroomverbruik inzichtelijk maakt. Met perslucht worden de filtermouwen gereinigd, zodat we kunnen laten zien wat er op dat gebied allemaal mogelijk is. Dit systeem is zeer handig voor onder andere heel fijn stof, gips en kunststof zaagsel. De mouwen zijn dan ook vervaardigd uit antistatisch materiaal.”

Ook het leidingwerk is van groot belang

Welke leidingen pas je toe om tot een optimale afzuiging te komen? “Dat is puur maatwerk van het complete systeem”, volgens Verwey. De diameter van de leidingen naar de machine toe is op maat berekend om de juiste luchtsnelheid te krijgen. Dat moet perfect kloppen om de optimale afzuigcapaciteit per machine te garanderen, wij houden dan ook rekening met het gelijktijdig produceren van de machines. Zo brengen we balans in de afzuiging ten opzichte van het totale machinepark.”

Stroomverbruik wordt inzichtelijk gemaakt.

 

Onderdruk systeem in de opvangbakken

Verwey over het opvangsysteem: “Onderaan de filterkast wordt het afgezogen materiaal opgevangen in afgesloten bakken waarin onderdruk heerst. De VacuPack filter voldoet aan de laatste norm (EN 16 770:2018 ) en ATEX wetgeving inzake brandveiligheid en explosiegevaar en is daarom van een automatisch blussysteem, drukverschilmeter, terugslagklep en explosie vaste omkasting voorzien.  Met een terugslagklep voorkom je bij een eventuele stofexplosie dat de drukgolf via de leidingen terug in de werkplaats komt.”

In de machine zit ook een frequentieregelaar, die de afzuiging behoefte gestuurd maakt. Deze frequentieregelaar wordt aangestuurd door een instelbare onderdrukmeting.
Verwey: “Dit zal ervoor zorgen dat de snelheid van de ventilator constant aangepast wordt aan de vraag van het systeem (aantal machines die open staan). Dit zorgt voor een zeer grote energiebesparing van de filterunit.”

PCK Afzuigsystemen heeft voor een binnen installatie gezorgd met een afzuigcapaciteit van 8.000 m3/h.

 

Investeren in de toekomst

De Vacupack 350 die door PCK Afzuigsystemen in Utrecht is geleverd wordt door medewerkers van het bedrijf tijdens demonstraties en events uitvoerig gedemonstreerd en toegelicht. “Daarmee ontstaat er een mooie interactie met de houtbewerkers, die we op deze manier kunnen bijspijkeren in hun kennis. Voor ons is het een perfecte gelegenheid om rechtstreeks uit de markt te vernemen wat er speelt en waaraan behoefte is. We merken dat er bewustwording ontstaat omtrent veilig werken (denk aan stof in de werkplaats), en dat een afzuigsysteem niet langer meer gezien wordt als een sluitpost van de begroting, maar als een essentieel onderdeel van het veilig en gezond werken. Door samen te werken, kennis te delen en te investeren in de toekomst komt gezondheid bovenaan de prioriteitenlijst te staan!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.