De keuze voor de juiste software maakt het mogelijk om sneller, maar vooral slimmer en efficiënter te werken. Door diverse programma’s optimaal met elkaar te laten communiceren, zijn machines beter op elkaar afgestemd.
Ook Beemsterboer Standbouw erkent inmiddels de voordelen om alle te verrichten werkzaamheden in één programma uit te voeren. Eigenaar Mike Beemsterboer legt uit waarom de branchespecifieke software van Proteus voor zijn bedrijf de beste oplossing is. “Ons werk is nooit standaard; daarom is het belangrijk om alle bedrijfsprocessen via één softwarepakket aan te sturen.”
Het familiebedrijf richt zich voornamelijk op standbouw. “Onze producten verschillen dan ook veel van meubels in de reguliere interieurbouw. Ze moeten lichter uitgevoerd worden, maar ook eenvoudig te koppelen en te demonteren zijn. Wij bouwen soms de meest rare vormen. De opdrachten zijn daarbij heel divers. Wij maken halffabricaten voor interieurbouwers en zzp’ers, onderdelen voor andere standbouwers en verzorgen tevens complete projecten voor bedrijven zoals Shell en Epson. Hierbij moet vaak op het laatste moment geschakeld worden en lopen diverse producties vaak tegelijkertijd.”
Mike nam het bedrijf een aantal jaren geleden over van zijn vader. In het verleden werd er op traditionele wijze geproduceerd, maar om pieken in de productie op te vangen, koos hij bewust voor moderniseren.
“Dan begin je al snel met de aanschaf van een 3D CAD/CAM-programma. Voor ik het bedrijf van mijn vader overnam, had ik op een architectenbureau veel ervaring opgedaan met AutoCad. Om goede CAD-software ook bij Beemsterboer Standbouw te implementeren, heb ik diverse partijen benaderd. Uiteindelijk bleek imos de meest efficiënte zijn. Dankzij imos kunnen wij onze standbouwproducten in ieder gewenste vorm in 3D construeren en het op aantrekkelijke wijze aan de klant presenteren. Dit pakket sluit bovendien het beste bij de productie aan; productietekeningen zijn snel gemaakt. Het integreren van kabelmanagement door de gehele meubels en ventilatiegaten direct in de tekening is nu eenvoudig en bespaard op locatie veel extra werk en stof.”
Tevens koos Beemsterboer later voor de aanschaf van Alphacam als aanvulling op imos. Deze machine onafhankelijke software maakt de stap van ontwerp naar productie eenvoudiger en zorgt voor de juiste aansturing van de 5-assige CNC-machines. “Voorheen maakten wij gebruik van een vergelijkbaar pakket, maar de ontwikkeling daarvan bleef stilstaan. Twee jaar geleden namen we opnieuw contact op met Proteus om deze problematiek aan te kaarten. Zij stelden toen Alphacam voor. Alle te frezen onderdelen worden nu optimaal genest, waardoor maximale productiviteit ontstaat, betere standtijd van het snijgereedschap en we houden minder afval over. Alphacam is zeer gebruiksvriendelijk en een prima ondersteuning voor onze productie.”
Om het ontwerp- en productieproces verder te optimaliseren, koos Beemsterboer drie jaar geleden ook voor de aanschaf van een ERP-systeem. Een volledig geïntegreerde softwareoplossing die het mogelijk maakt dat diverse modules eenvoudig met elkaar kunnen communiceren.
“Het sluit perfect aan op imos en Alphacam. We hoeven de gegevens maar één keer in te voeren en Proteus zorgt dat alles compleet verwerkt wordt. Het omzetten van de bestaande Excel met database naar Proteus koste even wat tijd en inspanning maar het werkt veel praktischer. Bovendien zorgt Proteus vanaf aanschaf voor de juiste begeleiding.”
“We hebben bij de implementatie een meerdaagse training gekregen. Dit om iedereen binnen het bedrijf een instap te geven in de nieuwe manier van werken, en gelijk goed gebruik te maken van alle facetten van het Proteus-pakket. Het boekhouden, de calculaties, de productie briefings, de zaagoptimalisaties en de afleverbonnen werden gelijk gebruikt. Iets later hebben we etiketten voor de panelen en planning op de rit gezet. Vanaf het moment dat we er echt mee in de praktijk aan de slag zijn gegaan, was Proteus ook altijd bereikbaar. Indien nodig nemen ze de computer over en begeleiden het proces zodat alles weer perfect verloopt. We krijgen bovendien extra uitleg, zodat het team de volgende keer de problematiek zelf kan oplossen.”