Platform voor de interieurbouwbranche
Plaatmateriaal

EEN DUURZAAM OF CIRCULAIR INTERIEUR REALISEREN. HET KAN. MAAR, HOE DAN?

Je bent op zoek naar een duurzaam materiaal. Of je wilt een volledig circulair interieur realiseren. Maar hoe dan?

Afbeelding-1

Tekst: Jerry Helmers Beeld: Baars en Bloemhoff

21 november 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Je bent op zoek naar een duurzaam materiaal. Of je wilt een volledig circulair interieur realiseren. Maar hoe dan? En wat betekent dit eigenlijk allemaal? Judith Montens, materiaaladviseur bij Baars & Bloemhoff, deelt een aantal tips en vertelt waar je op kunt letten als duurzaamheid het belangrijkste uitgangspunt vormt in jouw ontwerp of maatwerk project.

(Beeld: Rene Mens)

WAT IS FEITELIJK EEN DUURZAAM MATERIAAL?  

“Was het antwoord op deze veel gestelde vraag maar zo eenvoudig. Duurzaamheid is nogal een breed begrip. Op het gebied van materiaal zijn er enorm veel aspecten die meewegen om tot een weloverwogen keuze te komen. Misschien is het goed om eerst te bepalen wat voor jou en de opdrachtgever het belangrijkst is. Zo kun je rekening houden met de herkomst, samenstelling en levensduur van een materiaal. Maar ook de impact die een materiaal heeft op mens en omgeving, of het hergebruikt kan worden en aan welke certificeringen het moet voldoen. De milieu-impact van het productieproces weegt vanzelfsprekend ook mee. Hieronder vallen bijvoorbeeld de manier waarop de grondstoffen gewonnen worden, het verbruik van water en energie en het transport van de ene naar de andere schakel in de keten.”

SOORT PROJECT: IN WELKE CONTEXT EN OMGEVING WORDT EEN MATERIAAL GEBRUIKT?

“Het hangt af van het soort project, de omgeving en tijd welk materiaal de meest passende of duurzame keuze is. Het interieur van een ziekenhuis bijvoorbeeld, wordt intensief gebruikt en zal doorgaans lang moeten blijven zoals het is. Kies in dit geval voor materialen die lang meegaan of niet vaak vervangen hoeven te worden. Oppervlakken van Solid Surface kunnen door een verwerker eenvoudig hersteld worden bij schade, zolang je een plaat uit dezelfde batch gebruikt. Ontwerp je een interieur voor tijdelijk gebruik of bijvoorbeeld een retailinterieur dat na een aantal jaar wordt verbouwd? Ga dan voor materialen die eenvoudig hergebruikt of gerecycled kunnen worden.”       

DEMONTABEL ONTWERPEN EN BOUWEN       

“In de ontwerpfase kun je al rekening houden met een ander gebruik in de toekomst. Om materialen op een hoogwaardige manier te kunnen hergebruiken, is het belangrijk dat deze eenvoudig te scheiden of te oogsten zijn. Dit kun je bereiken door gebruik te maken van slimme verbindingen, waar geen lijm of schroeven aan te pas komen.         

Ook kun je een ontwerp aanpassen op de standaard maatvoering van bepaalde materialen. Dit maakt het eenvoudig om ze na het eerste gebruik opnieuw in te zetten. Bovendien heb je minder materiaal nodig als je zo het zaagverlies tot een minimum beperkt.”

Wil je meer weten op het gebied van duurzaam ontwerpen en bouwen? Verrijk je kennis in de Baars & Bloemhoff kennisbank waar je wegwijs wordt gemaakt in het woud aan certificeringen en materialen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%