Wellicht worden solventvrije producten in de toekomst de norm en zelfs verplicht, maar daar wacht Hesse Lignal niet op. Ze gaan proactief aan de slag met de huidige mogelijkheden. Het ambitieuze doel: tegen 2030 zijn alle solventgebaseerde producten vervangen door VOS-vrije producten. Er ligt enorm veel potentieel te wachten voor het verduurzamen van de sector. Daarenboven wil Hesse Lignal de komende jaren het gebruik van fossiele grondstoffen afbouwen en steeds meer een beroep doen op regeneratieve grondstoffen.
“We zijn ervan overtuigd dat we op deze wijze wezenlijke impact maken op de klimaatverandering”, zegt directeur Jens Hesse. “Dat is bij ons zeker geen loze claim. Het vloeit voort uit onze bedrijfswaarden. Samen met onze klanten gaan we op weg naar een duurzame toekomst.”
In Duitsland, de thuishaven van Hesse Lignal, wordt naar schatting zo’n 45.000 ton PUR-lakken geproduceerd per jaar. Solventenvrije materialen laten toe de concentraties VOS, vluchtige organische stoffen, tot een minimum te beperken. Die verdampen bij lage temperaturen, vormen ozon en slaan neer op de bodem als het regent. Zo verontreinigen ze de omgeving. Als ze in contact komen met zuurstof vormen ze CO2. Onderzoek toont aan dat het uitschakelen van solventen per vierkante kilometer lakwerk maar liefst 1 kilogram ton CO2 uitspaart. Deze switch zal dus een vermindering betekenen met meer dan 40 ton CO2 per jaar.
Hesse Lignal ging al uitvoerig met zijn klanten in gesprek. Vooral degene die niet meteen overtuigd was, kon zijn eigen twijfels op tafel leggen waarna hij werd gerustgesteld door zijn contactpersoon. Hesse Lignal wisselt trouwens al jaren gedachten over oplosmiddelvrije lakken met leveranciers en klanten die hun visie delen. Want de marktvraag is er en die klinkt steeds luider. Om de strakke deadline van 2030 te halen, werkt Hesse Lignal met tussentijdse doelen. Al eind 2023 zal Hesse Lignal namelijk alle nitrocelluloselakken, oplosmiddelbeitsen en oplosmiddelhoudende, zuuruithardende lakken uit zijn assortiment schrappen. De overige producten met een hoog VOS-gehalte volgen dan de jaren daarna.
De professionals die vertrouwd zijn met Hesse Lignal hebben vooral vragen over de prijs van het nieuwe productenassortiment. Hoe duur zullen de producten zijn, ten opzichte van de klassieke lakken? Wat met de aanwezige technologie (het machinepark) en eventuele extra opleiding?
“Dat is een belangrijk deel op onze agenda binnen deze ontwikkeling”, verzekert Jens Hesse. “Wat we alvast kunnen zeggen: het zal voor de vakman niet complexer of moeilijker worden, het vraagt alleen een andere manier van werken. De investering in het machinepark zal dan weer afhangen van hoe up-to-date het atelier van de individuele klant is. Het is zeker geen complete herinvestering. Anders investeren zal vaak volstaan, het is niet per se nodig om meer te investeren. Uiteraard zullen wij onze klanten in dit geleidelijke transformatieproces bijstaan.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Hesse Benelux.
Contact opnemen