Platform voor de interieurbouwbranche
Duurzaamheid: we moeten veel meer onderdeel van de oplossing willen zijn!
Yvette Watson, Co-founder en CEO The 2B Collective & co-founder PHI Factory, winnaar ABN AMRO duurzame 50 in 2021 en genomineerd voor de The Veuve Clicquot Bold Future Award 202.

Duurzaamheid: we moeten veel meer onderdeel van de oplossing willen zijn!

Het is mijn missie en passie om organisaties te laten zien hoe ze in balans met ons ecosysteem kunnen opereren, hoe ze duurzame ambities naar de praktijk kunnen brengen, hoe ze kunnen experimenteren met circulaire oplossingen en hoe ze systeemverandering kunnen brengen in de keten. Maar we gaan te langzaam. Met alle goede initiatieven, ambitieuze plannen en moedige beslissingen stoten we elk jaar, mondiaal, nog steeds méér CO2 uit dan het jaar ervoor.

Het moet dus anders. We moeten op veel grotere schaal beweging creëren. Om het systeem – van de designer met z’n eerste ideeën tot aan de operationele praktische uitvoering ter plekke – in beweging te krijgen, zullen we de mindset in het systeem moeten veranderen. 

Gedragsverandering als versneller

Dus, ik heb er mijn levenswerk van gemaakt om te onderzoeken hoe gedragsverandering werkt en hoe we hele grote groepen mensen kunnen inspireren en activeren om duurzamer te denken en doen. Want ieder mens, als expert van zijn/haar eigen werk, heeft invloed op de duurzaamheidsprestatie van zijn/haar organisatie. Een inkoper kan heel goed achterhalen welke duurzame oplossingen de markt te bieden heeft, een vuilnisman heeft absoluut goede ideeën over de logistieke planning van de gemeentedienst en we hebben zoveel expertise en ervaring in de bouwsector – van binnen- of buitenhuisarchitect, constructeur en installatie-adviseur, tot de mensen op de bouwplaats – die als geen ander weten waar verspilling plaatsvindt en waar mooie kansen liggen. 

Het gaat dus veel meer over het doorbreken van systemen, samenwerken en een integrale benadering. Waar het om gaat is dat we ons allemaal stevig bewust worden dat elke keuze die we maken, vandaag, morgen, aan de keukentafel of in het werk, bijdraagt aan een mooiere wereld van morgen. Wat we nodig hebben is een verschuiving in de sociale norm, een zogenaamde social tippingpoint.

Maar hoe groot kan de invloed zijn van een enkel persoon? Veel te lang hebben we duurzaamheid naar het individu gebracht: ‘Een betere wereld begint bij jezelf’. Dat is waar, maar we moeten die persoonlijke actie echter naar het collectief brengen. Individuele actie, door een hele grote groep mensen uitgevoerd, heeft groots effect. Het creëren van een duurzame wereld vraagt om slimmigheid van ieder individu. 

Onderdeel van de oplossing

Daarom is het zo belangrijk dat we iedereen betrekken bij de noodzakelijke transitie. Wat mij betreft is de toekomst nog niet gedefinieerd. En ons succes is het resultaat van alle kleine inspanningen van alle mensen in het systeem. 

Mijn oproep is: wees u bewust dat met elke keuze die u maakt u invloed hebt op een duurzamere wereld. Wees nieuwsgierig naar duurzame oplossingen, durf te experimenteren en zoek de samenwerking met anderen in het systeem. Want, laten we eerlijk zijn; het is toch ook gewoon veel leuker om onderdeel te zijn van de oplossing?

Yvette Watson
Co-founder en CEO The 2B Collective & co-founder PHI Factory, winnaar ABN AMRO
duurzame 50 in 2021 en genomineerd voor de The Veuve Clicquot Bold Future Award 202.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.