Platform voor de interieurbouwbranche
Driedimensionale werelden creëren
De tekentafel bij Hans Kuijten HQ: hier begint het allemaal.

Driedimensionale werelden creëren

De passie van Hans Kuijten

Wanneer je binnenloopt bij Hans Kuijten in het Brabantse Nuenen, komt de gemoedelijkheid onmiddellijk op je af. Natuurlijke tinten, stoere materialen, een lekkere vibe en een warm welkom. E,n laat dat nu precies zijn wat Hans in zijn projecten ook graag laat terugkomen. Aan zijn robuuste tekentafel gevuld met markers en schetsen komen zijn gedachten tot leven. Hier zet hij zijn inspiratie op papier. En dat doet hij met passie, veel passie! Waar dat vandaan komt? Als klein ‘menneke’ is Hans al een groot fan van Walt Disney en bouwt hij een kartonnen Efteling in de oude schoenenfabriek van zijn opa. Het zal je niet verbazen dat hij na zijn opleiding ‘ruimtelijk vormgeven’ aan het Sint Lucas, aan de slag gaat bij stand- en decorbouwers. Vanaf daar begint zijn reis naar de top van de Nederlandse interieurarchitecten.

Hans, je bent een bekende speler in de Nederlandse wereld van interieurontwerp en -design. Hoe stel jij jezelf voor als iemand je nog niet kent?

“Ik ben een gezellige en gemoedelijke Brabantse ontwerper die naast zijn werk graag dingen onderneemt met familie en vrienden. Maar ook ben ik iemand die veel passie heeft voor het vak. Ik sta echt vierentwintig uur per dag aan en ben altijd bezig met creëren, materialen ontdekken, inspiratie zoeken en kansen zien. Ik zie mezelf als iemand die dat op een zo normaal mogelijke manier wil uitdragen. We zijn allemaal mensen en gelijkwaardigheid vind ik belangrijk. Als je hier binnenstapt moet het gevoel meteen goed zijn. Gezellig, een huiselijke sfeer met een luxe randje. Zo ben ik en dat wil ik ook uitstralen.”

Waar en hoe is jouw passie voor het vak ontstaan?

“Ik ben al van jongs af aan bezig met tekenen, schetsen, knutselen en frutselen.

Later bouwde ik ook carnavalswagens en decors voor verenigingen. Vanaf mijn eerste herinnering ben ik al bezig om werelden te creëren in driedimensionaliteit. Ik bouwde maquettes van de meest gekke dingen, met name op het gebied van entertainment. Dat vind ik nog steeds geweldig, pretpark design. Op dat vlak ben ik ook begonnen, in de decorwereld. Pretparken en attracties vind ik nog steeds waanzinnig gaaf.”

De Legends Lounge in het Philips Stadion Eindhoven.

Vanwaar die fascinatie voor pretparken en attracties en decorbouw?

“Mijn boekenkast staat vol met boeken van Walt Disney. Hij staat aan de basis van storytelling. Het vertellen van de storyline van A tot Z, het verhaal erachter. Ik ben nog steeds een enorme fan van Disney. Ik vind die parken echt waanzinnig. Als kleine jongen bouwde ik al decors en winkeltjes, zelfs een kartonnen Efteling in de schoenenfabriek van mijn opa en oma. Dat was voor mij een grote speeltuin. Later werkte ik bij stand- en decorbouwers waar ik schetste, tekende en bouwde. Zo’n twintig jaar terug heb ik me gefocust op het designen van interieurs met mijn praktijkkennis als grootste kapitaal. Je maakt mij niet wijs dat iets niet kan. En als iets écht niet kan, dan weet ik ook waarom niet. Zo ontwerp ik ook, ik bouw geen luchtkastelen.”

Wat is typisch Hans Kuijten, qua stijl?

“Als het om interieurs gaat is dat heel basis met naturel tinten. Natuurlijke materialen en een vleugje luxe of hotelchique. Als er heel veel kleur bij komt kijken, dan word ik helemaal zenuwachtig. Heel mooi, maar het is gewoon niet mijn ding.  Aan de andere kant hangt het ook heel erg van het project af. We werken nu aan het decor voor het festival Seventh Sunday. Daar zit juist heel veel kleur in.”

Welke materialen zijn op dit moment helemaal hot?

“Notenhout en andere donkere houtsoorten. Echt hout of fineer en natuursteen zoals marmer.  Qua kleuren donkere bruintinten en mooie zwarten. Vaak gecombineerd met kleurrijke marmers. Of alternatieven die beter geschikt zijn tegen zuren, bijvoorbeeld solid surface of graniet.”

Wat is het mooiste project dat je ooit maakte?

“Een jaar terug kreeg ik de vraag om de meest legendarische venue van Eindhoven te creëren in het Philips Stadion. Onder-tussen is het eindresultaat van deze ‘thuiswedstrijd’ te bewonderen. Ik ben supertrots dat we dit met een mooi team hebben neergezet. Zo’n project is voor mij pas helemaal af als alles klopt, van schets tot aan vormgeving en afstyling. De complete beleving en de wereld eromheen. De Old Dutch Sports Bar & Restaurant in Breda vind ik ook heel gaaf. Daar is de uitstraling zelfs nog wat rauwer.”

Zie je kansen en bedreigingen voor de markt op korte termijn?

“De prijzen van grondstoffen en materialen rijzen echt de pan uit. Dat vind ik wel een bedreiging. Ook merk ik dat de makers wat minder ver vooruit vol gepland zitten. Qua kansen denk ik dat er nog veel meer uit te halen is. Bijvoorbeeld door meer samen te werken en branches te combineren. Ik ben daar zelf ook mee bezig met Hans Kuijten Projects. Een netwerk
van preferred suppliers opbouwen zodat we nog beter kunnen samenwerken en ons netwerk kunnen  vergroten.”

Wie inspireert je?

“Walt Disney dus, als het over storytelling gaat. Qua interieurontwerp Piet Boon. Hoe hij van metselaar is gekomen tot waar hij nu staat. Ondanks dat hij niet super vernieuwend is qua ontwerp heeft hij wel een heel duidelijke signatuur. Je kiest echt voor zijn stijl en niet zozeer voor hem als persoon. Wolterinck vind ik ook waanzinnig, die zit wat meer aan mijn kant. Maar ook Kabaz in Laren. En ik heb veel bewondering voor Marcel Wanders, ondanks dat het totaal niet mijn stijl is, vind ik het wel heel gaaf wat hij doet. Dat is echt kunst.”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Dat is toch wel het tekenen zelf, dat is echt mijn ding. Maar de materialisatie en alles eromheen vind ik ook superleuk. De opdrachtgever leren kennen en de gesprekken voeren. Ik wil echt weten wat iemand beweegt zodat ik dat in mijn ontwerp terug kan laten komen. Dan komt storytelling weer om de hoek kijken. Het voelt niet als een baan, ik bouw aan mijn levenswerk. Alle stations die ik passeer dragen bij aan het merk Hans Kuijten.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.