Molendijk Houtbewerkingsmachines BV
01:51
09-10-2018

‘Denk na over de totale kosten van een machine, niet alleen over de aanschaf’

De aanschaf van een nieuwe machine is vers één. Nadenken over goede service, optimale nazorg en de totale investering op de lange termijn is vers twee. Daar staat niet iedereen bij stil. Te vaak is alleen de aankoopprijs bepalend, terwijl juist de kostenreductie het meest belangrijk is.

Voor Walter Sant van Sant Interiors uit Rotterdam zijn ook andere factoren doorslaggevend. Afgelopen jaar besloot hij tot aanschaf van een nieuwe kantenaanlijmmachine: de HolzHer 1308 XL Black edition. De aankoop verliep via Molendijk Houtbewerkingsmachines BV. 

“Dat zaadje is in 2011 al gepland”, zo begint Walter Sant zijn uitleg. “Net als Molendijk wij een familiebedrijf waar kwaliteit en service nog echt van waarde zijn. Je voelt elkaar goed aan. Wij waren al in het bezit van een machine van HolzHer en daarnaast kenden we Martijn Molendijk al een tijdje. Toen hij voor zichzelf begon, heeft Martijn onze voormalige kantenaanlijmmachine al eens volledig nagekeken. Dat deed hij perfect. Daarmee was voor ons de combinatie HolzHer en Molendijk al een uitgemaakte zaak.”

Het Duitse merk staat voor Sant Interiors gelijk aan de beste kwaliteit. “Bij ons bedrijf produceren wij maatwerkinterieurs op hoog niveau; dat verwachten de klanten van ons. Bij Molendijk weten ze dat en zij denken op dat niveau mee. Toen wij twee jaar geleden op zoek gingen naar een nieuwe kantenaanlijmer voorzagen ze ons na diverse gesprekken van een passend advies. Het gaat bij hen om méér dan de verkoop. De machine moet passen bij de bedrijfsvoering en het budget. We wisten al een tijdje dat we deze machine wilden hebben en daarom was dit een bewuste keuze.  Wij hebben hiervoor gespaard en kopen alleen datgene wat we kunnen betalen. De oude HolzHer machine functioneerde overigens nog prima. Een kleinere interieurbouwer waar minder kantenband verwerkt wordt, heeft deze overgenomen en werkt er nu met plezier mee.” Walter Sant laat weten dat niet de laagste prijs leidend was. Integendeel. “Onze kostprijs moet op lange termijn omlaag. Dan gaat het niet alleen om de aanschafprijs, maar het gaat om de lange termijn. Met de aanschaf van deze HolzHer 1308 XL Black edition besparen wij dertig tot veertig uur in de week. Dat is ongeveer 1 FTE. Tel dat eens uit op jaarbasis. Wie slim is, kan de aanschafprijs op een redelijk korte termijn terugverdienen. Zorg dat je klaar bent voor de toekomst. Want ooit breken ook weer mindere tijden aan. Het gaat om kostprijsreductie, niet alleen om de aanschafprijs. Dus niet wat een machine kost, maar wat deze oplevert.”

Molendijk Houtbewerkingsmachines BV

Nu de machine sinds een tijdje in gebruik is, ziet Walter Sant dat hij de juiste keuze heeft gemaakt.  “Onze medewerkers plaatsen een paneel er aan de ene kant in en het komt er aan de andere kant volledig gefreesd en afgewerkt uit. Direct klaar om te assembleren. Deze machine kan kanten in vele verschillende maten en materialen aanbrengen. Zo is er een speciaal fineer massieve houten kantenband programma. In het verleden moesten onze mensen veel bewerkingen nog zelf doen. Vaak waren drie handelingen nodig. Nu nog maar één. Bovendien is deze machine zeker 30% stiller dan de vorige. Ook dat is een onderbelicht aspect bij veel bedrijven: geluidsreductie. Dat is essentieel voor een optimale werkomgeving. Dit is een duidelijke stap voorwaarts. Wij hebben mede op advies van Molendijk een uitstekende investering gedaan. Onze mensen werken nu met de nieuwste en beste techniek.”     

Tekst: Rob Buchholz   Beeld: Molendijk

Binnenwerk partners

Bijlard InternationalMetamerie