Platform voor de interieurbouwbranche
Decoratief plaatmateriaal evolueert van industrieel naar creatief

Decoratief plaatmateriaal evolueert van industrieel naar creatief

Waar industrie en design elkaar ontmoeten ontstaat iets moois. Dat geldt zeker voor het unieke samenwerkingsverband tussen FINSA, producent van (decoratieve) plaatmaterialen en het Eindhovense creatief collectief Envisions. Onder de naam Wood in Proces presenteerden beide bedrijven in 2017 op Salone del Mobile in Milaan en op de Dutch Design Week in Eindhoven gewaagde collecties decoratief plaatmateriaal. De reacties van het publiek waren dermate goed, dat het vervolg niet lang op zich liet wachten.

Op Salone del Mobile in Milaan en de Dutch Design Week 2018 werd de volgende fase van de samenwerking aan het publiek getoond, onder de naam Wood in Progress. Reden voor FINSA om de logische stap te zetten naar het produceren van de smaakmakende ontwerpen. We spreken met Lennert Sieling van FINSA over de deelname aan MaterialDistrict 2019 in Rotterdam AHOY.

Wood in Proces
Envisions ‘Wood in progress’, design door Roos Gomperts – Elvis Wesley.

Het wachten wordt beloond
“FINSA is met de samenwerking met Envisions een nieuwe weg ingeslagen. Envisions is een creatief collectief met ontwerpers die een passie delen, namelijk het zoeken naar nieuwe materialen. Onder leiding van artdirector Sanne Schuurman onderzoekt Envisions de mogelijkheden binnen bestaande industriële processen, met een sterke focus op het proces in plaats van het eindproduct”, opent Sieling het gesprek. “Bedrijven zoals FINSA verwerven hiermee nieuwe inzichten in hun bestaande materialen en technieken.”

De deelname aan MaterialDistrict 2019, van 12 tot en met 14 maart in Rotterdam, is voor FINSA de springplank naar het commercieel aanbieden van de uitzonderlijke ontwerpen. “Voortkomend uit Salone del Mobile en de Dutch Design Week, laten we in Rotterdam prototypen zien, met als doel de reacties van het publiek te peilen. We willen tevens de boodschap meegeven dat het niet bij prototypen zal blijven, maar dat al dit moois ook daadwerkelijk op de markt komt”, aldus Sieling. “Voor degenen die al kennis hebben gemaakt met dit uitzonderlijke werk, betekent dit dat het wachten wordt beloond.”

Wood in Proces
Envisions ‘Wood in progress’, design door Simone Post.

Een nieuwe manier van samenwerken voor nieuwe ideeën
Sieling vervolgt zijn verhaal: “We zitten nu dus in de derde fase van dit traject. Fase één was Wood in Process, waarmee het proces rondom plaatmateriaal centraal stond. Fase twee, Wood in Progress, toonde perfect de vooruitgang in ontwerpen en het project zelf. De derde en huidige fase is het doel dat we onszelf stellen om tot een verkoopbare collectie te komen.”

Wood in Proces
Envisions ‘Wood in progress’, design door Elvis Wesley.

Daarmee maakt FINSA een unieke en ongekende stap van industrieel naar creatief. Sieling omschrijft het als een evolutie van binding hebben met uitvoerende partijen naar verbinding zoeken met ontwerpers. “We willen inspireren, anders zijn. Laten zien hoe attractief en uniek decoratief plaatmateriaal in onze branche kan zijn. Een samenwerking zoals die nu bestaat tussen FINSA en Envisions is nog nooit vertoond.” 

Dat dit een gewaagde stap is die vooral op esthetische pijlers rust en niet op commerciële, wordt door Sieling beaamd. “FINSA komt hiermee op de kaart te staan als maker van een toegankelijke, hoogwaardige en zeer esthetische collectie. Top of the range en een stempel drukkend op FINSA als kwaliteitsleverancier. Het past bij onze rol in de markt, die nu eenmaal anders is.”

Wood in Proces
Envisions ‘Wood in progress’, design door Aukje Fleur Janssen.

Naast deze unieke collectie zal FINSA ook een mix laten zien van fineer en nieuwe referenties in colour MDF, als aanvulling op het assortiment. “Denk dan aan MDF in rood, geel, blauw, antraciet en een mooie special in zwart met kleine metaalsnippers, de Negro Galaxy. De kers op de taart is het kunnen aanbieden van diverse in het MDF geperste texturen. Zeker in combinatie met het colour MDF geeft dit een unieke uitstraling”, zegt Sieling tot slot. 

Tekst Jan Mol   Beeld Ronald Smits

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.