Platform voor de interieurbouwbranche
Decoratief plaatmateriaal en kantenband: een droomhuwelijk (Mits ze voor elkaar gemaakt zijn)
Als er geen kantenband zou zijn dan zouden de kopse kanten verraden dat er meubelplaat met een toplaag gebruikt is.

Decoratief plaatmateriaal en kantenband: een droomhuwelijk (Mits ze voor elkaar gemaakt zijn)

De liefde voor decoratief plaatmateriaal zou snel over zijn, bij zowel de ontwerpers als de eindgebruikers. Daarom is kantenband net zo belangrijk voor de interieurbouwer en meubelmaker als het plaatmateriaal zelf.

Het beste resultaat wordt verkregen door een aantal factoren goed onder controle te hebben. Dat zijn de factoren kleur, zaagsnede en freesrand en verlijming. Wanneer deze drie factoren optimaal zijn, dan is het eindresultaat om door een ringetje te halen.

Speciale aandacht verdient het checken van de glansgraad van het kantenband.

Keur die kleur

Het spreekt voor zich dat wanneer het kantenband qua kleur of decor afwijkt van de toplaag op het plaatmateriaal, er een beeld ontstaat waar niemand blij van wordt. Daarom is het belangrijk om kritisch te zijn bij de inkoop van het kantenband. Keur die kleur, zogezegd. Er zijn bedrijven die plaatmateriaal en kantenband bij verschillende leveranciers kopen. Dan is het extra belangrijk om vooraf te bepalen wat het eindeffect gaat zijn. Wanneer plaatmateriaal en kantenband samen worden ingekocht en als de leverancier garandeert dat er een goede match is, dan mag de leverancier daar ook aan gehouden worden. Speciale aandacht verdient het checken van de glansgraad van het kantenband. De kleur kan weliswaar identiek zijn aan die van het plaatmateriaal, wanneer de glansgraad afwijkt, ontstaat er een ander kleurbeeld.

Metamerisme door veranderend licht

Een probleem dat ook kan optreden bij kantenband, is metamerie, ofwel metamerisme. Dit is een fenomeen waarbij een enkele kleur een andere tint krijgt bij veranderende lichtomstandigheden. Het kantenband matcht dan opeens niet meer met het plaatmateriaal, wanneer de lichtbron of de invalshoek van het licht verandert. Dit doet zeker geen afbreuk aan de kwaliteit, het is optisch echter een zeer storend element. Inmiddels is er kantenband op de markt dat innovatief is doorontwikkeld en waarmee metamerie is uitgesloten.

Machinaal kanten aanlijmen werkt secuur en snel.

De zaagsnede en freesrand

Wanneer de zaagsnede van het plaatmateriaal messcherp is, of de freesrand heel gelijkmatig is, dan wordt het beste resultaat verkregen wanneer het kantenband wordt aangebracht. Een bijna naadloze en kaarsrechte aansluiting op het plaatmateriaal zal de indruk wekken dat het gaat om een massief houten plaat. Dit effect gaat verloren wanneer er zelfs maar de kleinste oneffenheden aanwezig zijn. Daarom dient er in het zaag- of freesproces alle aandacht besteed te worden aan ‘de perfecte snede’. 

Goede apparatuur in combinatie met hoge kwaliteit zaagbladen en freesgereedschap zorgen voor een optimaal eindproduct. Let vooral ook op dat bij opslag of handling van decoratief plaatmateriaal geen schades ontstaan. Veel kleine schades aan het plaatmateriaal ontstaan door overpakken en verplaatsing van het plaatmateriaal. Om dit proces zorgeloos te laten plaatsvinden is automatisch nesten van plaatmateriaal een goede oplossing. Ook het hebben van de juiste stellingen, voldoende ruimte voor opslag en manoeuvreren beperken schades aanzienlijk.

Kanten aanlijmen, de laatste horde

Kijken we naar de soorten kantenband die momenteel beschikbaar zijn, dan kunnen we onderscheid maken tussen ABS kanten, melamine kanten, houten kanten, aluminium kanten en 3D acryl kanten. De verschillende lijmtechnieken zijn bij de meeste kanten uitwisselbaar, waarbij de gekozen lijmtechniek vaak bepaalt hoe netjes de afwerking in het eindresultaat zal zijn en hoe sterk de hechting. 

Lijmtechnieken zijn onder andere PUR-lijmen en EVA-smeltlijmen. De meest toegepaste techniek is EVA smeltlijm, waarbij de inzet van de modernste machines zorgt voor een optimale lijmkwaliteit in het reservoir. Bij PUR-lijmen ontstaat een grotere binding, echter veel bedrijven schrikken terug voor het reinigingsproces van de lijmmachine. Speciale reinigingsmiddelen zorgen er echter voor dat het reservoir schoon gemaakt kan worden op een relatief simpele manier. Wie gaat voor een nul-voeg, een naadloze overloop van kant in plaatoppervlak, komt terecht bij laserkanttechniek, hete luchttechniek of Near Infrared technologie. Deze methode wordt veel toegepast wanneer de verbinding tussen plaatmateriaal en kant vocht- en warmtebestendiger en vuilafstotender moet zijn.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.