Platform voor de interieurbouwbranche
De universele meubellak die alles kan
Bluefin Unistar is in de verwerking net zo prettig als conventionele lakken op basis van oplosmiddelen. (Beeld: Schösswender)

De universele meubellak die alles kan

Duurzame coatingtechnologie wint terrein

Oppervlakken met spectaculaire effecten, prachtige hoogglans of een glinsterende metallic look: het brede assortiment aan meubellakken van de Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER laat alle designwensen in vervulling gaan. Maar laten we eerlijk zijn: tijdens het dagelijkse werk in de meubelindustrie worden dergelijke lakken minder vaak gebruikt. De vraag naar een solide lak die gebruiksvriendelijk, efficiënt en universeel te gebruiken is en bovendien een mooi eindresultaat oplevert, is veel groter. Een lak die alles kan dus. Gelukkig heeft ADLER ook die lak in zijn assortiment: Bluefin Unistar, een watergedragen meubellak voor alle toepassingen.

Bluefin Unistar van ADLER is een universele watergedragen meubellak. (Beeld: Schösswender).

Eenvoudig te verwerken

Dat watergedragen lakken goed zijn voor mens en milieu staat buiten kijf. Lange tijd hadden deze lakken echter de reputatie dat ze moeilijk aan te brengen zouden zijn en het drogen lang zou duren. Ook zou het oppervlak gevoelig zijn. Met deze vooroordelen maakt Bluefin Unistar nu korte metten: deze lak op waterbasis is in de verwerking net zo prettig als conventionele lakken op basis van oplosmiddelen.

De lak kan namelijk direct worden aangebracht op alle gangbare houtsoorten, inclusief eik – en dat zowel in 1K als 2K. Bij de 2K-verwerking gooit Bluefin Unistar hoge ogen met een extreem lange open pottijd van tot wel drie dagen. De lak die op vrijdag overblijft, kan dus ook na het weekend nog gebruikt worden. Dankzij een verbeterde droging kan de lak bovendien al na één tot twee uur worden geschuurd en is hij na een nacht drogen stapelbaar. Het uiteindelijke oppervlak is daarnaast van uitstekende kwaliteit: de grote vulkracht, goede accentuering en hoge transparantie zorgen voor sterke bescherming tegen krassen en vlekken. Het oppervlak ziet er onberispelijk uit en voelt prettig aan.

Wanneer Bluefin Unistar 2K verwerkt wordt, heeft deze lak een extreem lange open pottijd van tot wel drie dagen. (c) Schösswender. (Beeld: Arno Greiner).

Uniek totaalproduct

“Bij ADLER houden we ons al veertig jaar intensief bezig met watergedragen lakken voor de industrie”, vertelt Leon Cremers, directeur van ADLER Benelux in het Brabantse Heeze. “Met behulp van deze ervaring hebben we een mooi totaalproduct kunnen ontwikkelen, dat in deze vorm uniek is.” 

Bluefin Unistar is namelijk net zo efficiënt als een industrieel product – en tegelijkertijd zo prettig en flexibel in gebruik dat hij ook geschikt is voor nagenoeg elke toepassing in kleinere bedrijven.  

Uitstekende ecobalans 

Wie Bluefin Unistar gebruikt, draagt bovendien zijn steentje bij aan een beter milieu. De lak heeft namelijk een uitstekende ecobalans met een VOS-gehalte van minder dan 3%. Daarnaast worden tijdens de productie van de lak minder grondstoffen gebruikt. Hiervoor kreeg Bluefin Unistar als allereerste meubellak het Oostenrijkse ecolabel. 

Klimaatneutraal

Watergedragen lakken vormen een steeds groter onderdeel van het assortiment van ADLER. Het bedrijf heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Sinds 2018 is ADLER dan ook als één van de eerste bedrijven in zijn branche 100 procent klimaatneutraal. Met behulp van een groot aantal maatregelen heeft het bedrijf zijn ecologische voetafdruk tot een minimum weten te beperken. Daarnaast compenseert het onvermijdelijke restemissies door erkende klimaatbeschermingscertificaten en draagt zo bij aan de financiering van nieuwe projecten ter bescherming van het klimaat. 

“Veel meubelmakers vertrouwen nog steeds op oplosmiddelhoudende lakken, omdat die gemakkelijker aan te brengen zouden zijn”, legt Cremers uit. “Met Bluefin Unistar kunnen we nu een product op waterbasis aanbieden dat net zo gebruiksvriendelijk is, en ook nog eens goed voor het milieu.” 

Watergedragen lakken zijn de toekomst, aldus Cremers: de wet- en regelgeving omtrent oplosmiddelhoudende producten zal waarschijnlijk strenger worden, en ook de vraag van klanten naar ecologische en duurzame producten zal toenemen. Degenen die hier nu al op inspelen en inzetten op milieuvriendelijke materialen en processen, zullen hiervan profiteren. 

“Bluefin Unistar is dan ook het ideale product om over te stappen op deze duurzame coatingtechnologie.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.