Platform voor de interieurbouwbranche
Producten

De strijd aanbinden met virussen; de test bewijst het succes

In de wereld van Solid Surface is Krion als merk niet meer weg te denken. Uiteraard staat Krion bekend om de goede eigenschappen die we inmiddels kennen van Solid Surface.

PORS Flora Apotheek Deventer (8 van 10) kopiëren
Flora Apotheek, Deventer.

Tekst | Jan Mol

Beeld | Porcelanosa Grupo

26 april 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Het materiaal laat zich in de meeste creatieve vormen verwerken, is vochtbestendig – want niet poreus – en bij grote afmetingen zijn de lasnaden niet of nauwelijks zichtbaar. Ook reparaties kunnen makkelijk en bijna onzichtbaar worden uitgevoerd.

Aan deze opsomming van voordelen mag nog één heel belangrijk voordeel worden toegevoegd: hygiëne die een stap verder gaat dan het het feit dat het niet poreus is en makkelijk schoon te maken is. We hebben het dus over de actieve antivirale en antibacteriële eigenschappen. We spreken dan ook met RET Interieur en Porcelanosa Grupo over deze eigenschappen, die in de huidige tijd als zeer belangrijk betiteld mogen worden.

Bij gebruik van Krion Solid Surface zoals bijvoorbeeld wasbak of werkblad zien we de ‘levensvatbaarheid’ van virussen de eerste uren aanzienlijk sneller afnemen dan bij reguliere kunststof materialen. (Beeld: PORS België)

Grondig onderzoek naar de antivirale eigenschappen

Mario Buil, Solid Surface Advisor bij Porcelanosa Grupo, de merkhouder van Krion: “Getest is de Krion Solid Surface K-Life 1100 variant. Deze bevat titanium oxyde, een katalysator. Onder invloed van UV-licht wordt deze katalysator geactiveerd, waardoor waterstofdamp (H2O) wordt omgezet in H+ ionen en OH- ionen. Die reageren vervolgens met NOX (stikstofverbindingen), SOX (zwaveloxyden) en vluchtige organische gassen aan het oppervlak van de plaat. Zo worden genoemde verbindingen door deze vrije radicalen omgezet in ongevaarlijke zouten. 

Uiteraard waren we ook zeer benieuwd naar de impact op virussen. Anders gezegd biedt onze gepatenteerde plaat voordelen ten opzichte van gebruikelijke toegepaste materialen (plastics) in omgevingen waar voorkomen van besmetting van belang is.” 

Hoe groot hiervan de impact is heeft KRION laten onderzoeken bij onderstaand onafhankelijk instituut. Het laboratorium Virology Research Services Ltd. was verantwoordelijk voor het deponeren van een twee verschillende (niet-dodelijke) virussen op zowel een onbehandeld Krion Snow White 1100 oppervlak én op een veel gebruikt kunststof oppervlak in gezondheidscentra. 

Het antivirale karakter kan voor opdrachten in bijvoorbeeld de medische wereld, de zorgsector, de horeca en op scholen doorslaggevend zijn voor uitvoering. (Beeld: PORS België)

Mario: “De besmettelijkheid van virus A was 24 uur na contact met een Krion oppervlak maar liefst 82,22% lager, terwijl in het geval van kunststof de reductie slechts 55,28% bedroeg over dezelfde periode. Een nog groter verschil zagen we bij het tweede virus – voor het gemak te noemen B. Daar was een vermindering van 88,75% in de activiteit tijdens de eerste 2 uur van contact met een Krion oppervlak, terwijl de vermindering op het kunststof oppervlak tijdens dezelfde periode slechts 18,44% bedroeg. 

Oftewel: bij gebruik van Krion Solid Surface als bijvoorbeeld wasbak of werkblad zien we de ‘levensvatbaarheid’ van virussen de eerste uren aanzienlijk sneller afnemen dan bij reguliere kunststof materialen. Dit verkleint de kans op verdere verspreiding via gebruikers.”

Samen kansen pakken 

“Met de uitkomst van het onderzoek zijn we blij”, zegt Sander Geurtsen, Sales Manager van leverancier RET Interieur. “We willen interieurbouwers dan ook attenderen op de kansen die (Krion) Solid Surface juist in deze tijd voor de sector biedt. Het antivirale karakter kan voor opdrachten in bijvoorbeeld de medische wereld, de zorgsector, de horeca en op scholen doorslaggevend zijn voor uitvoering.” 

Voor wie als interieurbouwer nog niet werkt met Solid Surface, maar wél interesse heeft in het verbreden van zijn horizon biedt leverancier RET Interieur haar kennis en trainingen aan. 

“Ook zien wij dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van onze zogenaamde Solid Surface Quality Members, juist ook door collega interieurbouwers.  Zij zijn gespecialiseerd in het verwerken van Solid Surface en kunnen daarmee echt een verlengstuk voor de branche zijn. Onder het motto samen werken én versterken is dit een ontwikkeling die wij graag faciliteren en stimuleren”, aldus Geurtsen.   

• Testrapport met uitgebreid verslag is op te vragen bij Porcelanosa Grupo. 

• Het Krion assortiment is te raadplegen en bestellen via www.ret-interieur.nl

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%