Platform voor de interieurbouwbranche
De rol van decoratief plaatmateriaal verschuift langzaam in de interieurbouw

De rol van decoratief plaatmateriaal verschuift langzaam in de interieurbouw

Het kan u niet ontgaan zijn: decoratief plaatmateriaal ondergaat momenteel een (r)evolutie. Waar ooit gold dat dit product vooral veel gemak opleverde, door na bewerking geen nabewerking meer nodig te hebben, daar speelt decoratief plaatmateriaal tegenwoordig meer en meer de rol van stijlvolle blikvanger in een interieur.

​Door de toegenomen keuze in kleuren, patronen en texturen, kunnen interieurarchitecten en -ontwerpers hun creativiteit de vrije loop laten. Door te kiezen voor een stijlvol en rijk aandoend oppervlak, kan men subtiele accenten leggen of juist een muur of meubel als aandachttrekkend object inzetten. Daarmee is decoratief plaatmateriaal verworden tot een waardevolle, optische invulling van een ruimte, in plaats van slechts te dienen als middel om iets te bekleden. 

Corporate Identity
Wanneer we naar bedrijfsmatige toepassingen kijken van decoratief plaatmateriaal, dan kunnen we constateren dat interieurontwerpers vaker kiezen voor het breed toepassen van plaatmateriaal binnen de vestigingen van een franchiseorganisatie of een winkelketen. De optiek van het plaatmateriaal wordt zo onderdeel van de corporate identity van het bedrijf. Omdat er steeds meer rijke decors seriematig geproduceerd worden door verschillende fabrikanten, is reproduceerbaarheid gegarandeerd. Daarmee wordt de signatuur die aan een zich herhalend winkelinterieur wordt toegekend gewaarborgd.

Zien en voelen
Met de komst van structuren en texturen in de oppervlakte afwerking, wordt decoratief plaatmateriaal ‘aaibaar’. Heeft u wel eens in een restaurant gezeten, waarbij u zich afvroeg of de houtnerf die zo levensecht op u afkwam ook voelbaar is? En wat deed u toen? Juist, u raakte het (onbewust) even aan. Niet voor niets staan aanbieders van decoratief plaatmateriaal met texturen in het oppervlak op beurzen toe dat de bezoeker alles even aanraakt. Daar nodigt het materiaal toe uit en dat is precies waar de meerwaarde vandaan komt. Een ‘look and feel’ mag heel letterlijk genomen worden. Het is ook echt kijken en voelen. Dat brengt het materieel tot leven.

Decoratief plaatmateriaal

Warmte en sfeer dankzij decoratief plaatmateriaal (Beeld: Shutterstock)


Geschikt voor
geautomatiseerde verwerking
Een voordeel van in serie geproduceerd decoratief plaatmateriaal is het feit dat dit geautomatiseerd verwerkt kan worden. Van automatisch platenmagazijn tot automatische zaagtafel, van automatische boorinrichting tot CNC-frees, er kan secuur en seriematig gewerkt worden. Dat scheelt tijd en zorgt voor een perfect eindresultaat.

Zoek de verdieping op
Dan hebben we het over millimeters verdieping uiteraard. Een zeer welkome variant binnen decoratief plaatmateriaal zijn de op MDF gebaseerde sandwichplaten, waarbij de kern een andere kleur heeft dan de toplagen. Gemaakt om met de frees te bewerken, goed voor verrassende effecten in het ontwerp. Of het nu gaat om het uitfrezen van een decoratief lijnenspel of een complete tekst of bedrijfslogo, het kan allemaal zonder verdere nabewerking. Ook hier geldt dat het ontwerp slechts gelimiteerd is aan de inbeeldingskracht van de ontwerper.

Wij zijn benieuwd welke hoogstandjes binnen interieurontwerpen we de komende tijd gaan tegenkomen, dankzij de inzet van decoratief plaatmateriaal. Eén ding kunnen we beloven: u gaat er in dit magazine de komende tijd nog vaker over lezen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.