Platform voor de interieurbouwbranche
De Pen | Stephan Timmers, directeur Studio Stephan Timmers

De Pen | Stephan Timmers, directeur Studio Stephan Timmers

‘Inspiratie is een koe die met 140 km/u langszij komt’

In mijn vakgebied imagineering zit ik vaak bij een brainstorm. De opdrachtgever poogt tenslotte een fantasie (‘imagine’) uit te werken tot een levensvatbaar ontwerp (‘engineering’). In dit proces ben ik – als illustrator – de spil; op dat moment word ik omringd door deskundigen die mij proberen te inspireren over het vakgebied, zodat we samen ‘out of the box’ gaan denken. In werkelijkheid is het de meest verstikkende werkomgeving denkbaar!

Tijdens mijn studie aan de TU Delft heb ik tientallen brainstormtechnieken mogen uitproberen in vele, verschillende groepen. Altijd weer gebruikten we de universitaire methodiek van divergentie en convergentie: éérst ideeën genereren, daarna selecteren. Bovendien was het een iteratief proces: het herhaalde zich gedurende het gehele project.

Over deze methodologische houvast van ‘het brainstormen’ zijn vele boeken gepubliceerd, en bijna allemaal beschrijven ze het belang van de verdieping, het volop in de materie duiken. Maar waarom benadrukken we niet het nemen van afstand? Ikzelf krijg bijvoorbeeld mijn beste ideeën in de trein. Doods voor me uitstarend naar een koe die met 140 km/u langszij komt krijg ik mijn inspiratie. Zó kom ik tot het maken van illustraties die een krachtige aanvulling zijn op een ontwerp, missie of visie.

Sydney Opera House

Zo ook Jørn Utzon, de architect van het Sydney Opera House. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kreeg hij zijn geniale ingeving om tot de witte, schelpachtige daken van het iconische monument te komen níet van voorbijvarende zeilschepen. Zijn werkelijke inspiratie kwam van de gekromde oppervlakken van een mandarijnschil die hij had gepeld.

Een belangrijk onderdeel van een goed ontwerp is dus originaliteit: een vernieuwend beeld wekt nieuwsgierigheid en zorgt ervoor dat de beschouwer ernaar wil blíjven kijken. Een brainstorm kán daar een goede methode voor zijn, maar alleen wanneer een groep de basisregels hanteert (en nee: die worden lang niet altijd nageleefd!): wees niet kritisch op elkaars ideeën, associeer op elkaars gedachten, doe smartphones van tafel en… freewheel!

5 stappen voor meer inspiratie

Als deze ingrediënten níet aanwezig zijn, dan behaalt het eindresultaat niet de kwaliteit die de opdrachtgever beoogt. Wilt u uw inspiratie op een andere manier verkrijgen?

Ik daag u graag uit met de volgende 5 stappen!

1. Ga sporten. Een goede doorbloeding van de hersenen stimuleert het denkvermogen;

2. Wandel in de natuur. Frisse lucht en de kleuren blauw en groen zorgen voor rust;

3. Rust voldoende uit. Verban de smartphone op momenten van stilte en slaap voldoende;

4. Doe structureel vrijwilligerswerk. Een goed gevoel zorgt voor een vrije geest;

5. Zoek inspiratie buiten uw vakgebied (een concert, een museumbezoek, een …)

Kortom: neem afstand! En u komt gegarandeerd tot een origineel en beter ontwerp! 

Stephan Timmers (35) is de eerste (Commercieel) Beelddeskundige van Nederland. Hij is directeur van Studio Stephan Timmers in Berkel en Rodenrijs (Lansingerland). Hij is afgestudeerd Industrieel Ontwerper (TU Delft) en adviseert en begeleidt opdrachtgevers uit het bedrijfsleven zowel strategisch als operationeel om hun acquisitie te versterken op basis van betere ontwerpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.