Platform voor de interieurbouwbranche
De Pen | Médard van Leeuwen

De Pen | Médard van Leeuwen

Ontwerpers zijn de huisartsen van onze ziel

Wat een eer dat ik – als gewezen huisarts en nu werkend als specialist op het gebied van bewustwording – voor deze editie van Binnenwerk een gastcolumn mag schrijven. Met plezier heb ik deze De Pen dan ook opgepakt. Leuk om dit vakgebied te benaderen vanuit een ander perspectief. 

De essentie van een goed interieur is de ruimte! Het interieur geeft functie en bestemming aan een ruimte, waar je elkaar kunt ontmoeten en die uitnodigt tot activiteit. Een goed interieur geeft bezieling en zet processen in gang van bewustwording en groei in potentieel. Men voelt zich thuis en op z’n gemak. Contact en werk komen in een natuurlijke flow. Een bezield interieur ondersteunt de manifestatie van ieders potentieel. Interieur ontwerpen met bezieling is een kunst en een kunde.  

De gehele schepping, de natuur en ook ons lichaam bestaan uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Natuurlijke elementen, hun onderlinge afstemming en resonantie zijn belangrijk voor de kwaliteit en de werking van  het interieur. Niet voor niets vinden wij in onze ‘ontzielde’ wereld een wereldwijde beweging naar natuurlijke kwaliteiten als duurzaam, circulair, transparant, eco- en milieuvriendelijk. 

Ik hoop dat ontwerpers zich verbinden met hun eigen innerlijke natuur en vanuit die ruimte bezieling geven aan de wereld door middel van hun instrument: het interieur. Uiteindelijk zou het mooi zijn als het interieur expressie geeft aan het onnoembare. Een interieur heeft altijd een impact op het psychische-, mentale-, emotionele en ook op het lichamelijke welzijn van de gebruiker en het zou mooi zijn als dat er een is van bezieling. 

Geen balans
Laatst kwam ik in een winkel en vroeg mij af; hoe kunnen mensen hier de hele dag verblijven en hun werk doen? De ruimte was ongezellig, kil en stond vol met materialen die koud, metaalachtig of van kunststof waren. Er was nauwelijks daglicht, enkel kunstlicht, er klonk een harde muziek en er was geen harmonie kleuren. Verfijning en natuur waren ver te zoeken. Kortom, een onaangename sfeer. 

Natuurlijk begrijp ik dat sommige aspecten subjectief zijn maar linksom of rechtsom: het interieur  heeft invloed op het welzijn en de gezondheid van de mens. Er is een verband tussen werken of wonen in slecht-ingerichte-ruimtes en het optreden van lichamelijke, psychische ziekten en agressief gedrag. Er ontstaat een dis-ease en men raakt af van zijn innerlijke natuur of ziel.

Ik doe daarom een oproep aan alle interieurbouwers van Nederland. Heb meer aandacht voor de ziel in relatie met de natuur en haar vijf elementen. Breng door middel van de ruimte die je ontwerpt, de mensen (de gebruikers) terug naar hun innerlijke natuur. Juist: u – als ontwerper – bent de huisarts van de ziel!    

Médard van Leeuwe (1954) is arts en ingewijd in de tradities van het westen, oosten en sjamanisme. Hij is mesa-drager en schrijver van het boek: ‘Het heilige pad van de leider’. Hij geeft persoonlijke coaching en draagt de training ‘Het Mystieke Hart’ uit. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.