Platform voor de interieurbouwbranche
De Pen | Er zijn belangrijkere dingen dan opportunistisch gemak en een lage prijs

De Pen | Er zijn belangrijkere dingen dan opportunistisch gemak en een lage prijs

Alles moet tegenwoordig zo makkelijk en zo goedkoop mogelijk. Dat stuit me tegen de borst. Want,  tegelijkertijd worden er door iedereen wel grote woorden gebruikt om duurzaamheid en circulariteit te promoten. We communiceren elkaar de noodzaak van een gedragsverandering aan. Maar, that’s it. Jammer dus. Veel meer dan dat wordt er helaas niet gedaan. We hebben dan ook nog een hele wereld te winnen en een lange reis te maken.

Overal om ons heen worden er natuurlijke materialen gebruikt, althans, dat denk je. Plaatmateriaal is de norm, en dan met name bepaalde plaatmaterialen die worden verlijmd met stoffen die voor mens en milieu niet al te vriendelijk zijn. Bovendien is de kwaliteit vele malen lager dan het echte werk. Maar ja, alles voor die lage prijs, toch?

Ik vraag me dan ook af: waar is het mis gegaan; waarom hebben natuurlijke materialen zoals hout en hennep, die van nature beter voor het milieu zijn, plaats gemaakt voor deze materialen? Zijn wij als mens zo kritiekloos los van de natuur geslagen, zo gedomesticeerd, dat we het ze het liefst niet meer zien?

Of is het een onbetwistbaar feit dat de branche heeft toegegeven aan deze materialen omdat het makkelijker en goedkoper is, en omdat je hierdoor meer en kostengunstiger kunt produceren. Kan het zijn dat de branche deze materialen te veel heeft gepromoot bij zijn klanten?

Ik vermoed het laatste.

Maar weet u: wij kunnen bepalen wat wel en niet wordt gebruikt; zo simpel kan het zijn!

Als een leverancier niks verkoopt zal die zijn product wijzigen, of ten onder gaan. De kracht zit in het collectief, in het samen ‘Nee’ zeggen. We kunnen andere productiemethoden en materialen eisen van onze producenten.  Wij leven immers in soort van symbiose; zonder hen zijn wij er niet en zonder ons zijn zij er niet.

Maar wanneer houdt het op? Wanneer breekt dat moment aan dat de branche hardop zegt dat er belangrijkere en relevantere dingen zijn dan opportunistisch gemak en een lage prijs. Wanneer zegt u tegen uzelf…  Ik zet mijn eigen commerciële drang om meer geld te verdienen opzij en laat ik eens een stevig standpunt innemen. Want als wij, als branche collectief met materialen werken die een betere en meer duurzame toekomst waarborgen voor onszelf, maar belangrijker nog, voor de generaties na ons, dan kunnen wij tevreden zijn.

Wij zijn dan tevreden met de wetenschap dat onze keuzes een daadwerkelijke bijdrage leveren. En, dat de wereld is gewonnen.

Victor Metzelaar (24)  is ontwerper en meubelmaker bij studio Metzelaar in Amsterdam. In een steeds modernere samenleving probeert hij met zijn ambachtelijke ontwerpen de connectie van mens en natuur te behouden. Geld is niet het allerbelangrijkste.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.