Platform voor de interieurbouwbranche
De Pen | #AllesOpTafel

De Pen | #AllesOpTafel

Duurzaamheid en circulariteit zijn in de interieurbranche een absolute hype. Iedereen heeft het er over. Het is fantastisch dat deze onderwerpen zo in de spotlight staan. Neem je echter een kijkje achter de schermen dan wordt al snel duidelijk: veel geblaat maar weinig wol. Kennis rond deze onderwerpen is nog beperkt en transparantie over werkelijke resultaten is nauwelijks aanwezig. Het ontbreekt aan feiten, het gevaar van Greenwashing ligt op de loer. De marketingmachines draaien op volle toeren maar wat gebeurt er nou eigenlijk écht in de fabrieken? Dat blijft vaag.

Klanten zijn daarom vaak erg zoekende en raken de weg kwijt in een web van mooie verhalen, ingewikkelde methodes en technische termen. Dat resulteert weer in een wirwar van ambities en eisen in aanbestedingen. Voor leveranciers levert dat soms veel hoofdpijn op en is er veel kunst- en vliegwerk nodig om te voldoen aan al deze vragen en eisen. Ik vraag me regelmatig af:  waar zijn we nou helemaal mee bezig? Het kan toch niet de bedoeling zijn om het allemaal zó ingewikkeld en omslachtig te maken.

Volgens mij is het tijd om het anders aan te pakken. Tijd om als leveranciers  radicaal transparant –  100% open en eerlijk –  te worden. Als we werkelijk toe willen naar een volledig duurzame toekomst, dan moet alles op tafel: de naakte waarheid, de troeven, de beperkingen en de keerzijdes. 

Wat gaat goed, wat moet beter, hoe nemen we verantwoordelijkheid, hoe creëren we beweging? Hoe maken we onze producten en onder welke omstandigheden? Welke grondstoffen gebruiken we en waar komt deze vandaan? Wat hebben we allemaal al gedaan en geëxperimenteerd om duurzamer te worden? Wat is er wel gelukt en wat was achteraf toch niet realiseerbaar of minder duurzaam dan gedacht? Maak meetresultaten als LCA’s en EPD’s  gewoon voor iedereen zichtbaar op je website.

Alleen dan kunnen opdrachtgevers een écht eerlijke afweging maken. En het mooie is: zo kunnen we als leveranciers van elkaar leren en samen groeien. Want alleen samen kunnen we de wereld werkelijk groen of circulair maken. Alleen samen doorbreken we heersende regels  en nutteloze labels. Alleen samen verhogen we de druk op overheidsinstellingen en vervuilende makers. Alleen samen nemen we verantwoordelijkheid en shiften we de status quo.

Als de ambitie echt is om met z’n allen de branche duurzamer te maken werkt, dit veel beter dan de huidige ratrace waarbij de CSO, Chief Storytelling Officer (ja, deze bestaat echt!) belangrijker is geworden dan de CEO.

Ik ga voor #AllesOpTafel. Wie doet er mee?

Ik wil graag interieurarchitecte Odette Ex voordragen om de volgende De Pen te schrijven.

Bert Top, Directeur Drentea Office Furniture

Beeld: Albert Brunsting

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.