Platform voor de interieurbouwbranche
De opkomst van AI in de interieurbouw: een kans!
Rodny Heemskerk, Bussiness Development en Co-founder van Cutr.

De opkomst van AI in de interieurbouw: een kans!

Rodny Heemskerk – Bussiness Development en Co-founder van Cutr

Op dit moment ontwikkelt AI-technologie (Artificial Intelligence) zich razendsnel. Wat mij betreft zal AI wereldwijd dan ook een standaard zetten voor technologische ontwikkelingen in o.a. producerende industrieën, inclusief de interieurbouwwereld. Ik heb gezien hoe deze industrie in de loop van de tijd vele veranderingen heeft doorgemaakt, van vooruitgang in CNC-machines tot AI-ondersteuning bij het kiezen van het ideale materiaal en formaat.

Het valt me op dat AI vaker wordt ingezet als een soort co-piloot in diverse industrieën. Deze trend uit zich in verschillende aspecten zoals het gebruik van co-designing applicaties in CAD-software, optimalisatie van machinecapaciteiten en vervanging van repetitieve taken. Dit stelt interieurbouwers in staat om meer tijd te besteden aan taken waar AI nog niet geavanceerd genoeg voor is en aan taken die minder belastend zijn voor hen.

In ons werk in de interieurbouw merk ik verder op dat er nog grotendeels handmatig wordt gewerkt. Echter, met de opkomst van AI komen er meer hulpmiddelen beschikbaar waardoor het proces van het voltooien van mooie projecten vereenvoudigd wordt. De hulpmiddelen die beschikbaar zijn op de markt stellen ons en onze klanten in staat om offertes binnen één tot vijf dagen te berekenen voor complexere projecten. Hierdoor wordt de efficiëntie vergroot, helpt het bij het nemen van beslissingen en is de kans groter om een project succesvol te verkopen.

Een andere toepassing van AI is maatwerk en personalisatie. Met behulp van een snelle data-analyse kan AI ons helpen om gerichte en relevante content te leveren aan individuele klanten, gebaseerd op hun specifieke interesses, voorkeuren en gedrag. Dit kan leiden tot een grotere klantbetrokkenheid, loyaliteit en verkoop. Een groot voordeel is dat het onze klanten helpt om materiaalverspilling te verminderen en natuurlijke bronnen te behouden, terwijl de efficiëntie wordt verhoogd. De nauwkeurigheid van AI vermindert fouten vergeleken met handmatige berekeningen. Dit leidt tot lagere kosten en maakt het aantrekkelijker voor onze klanten, wat kan resulteren in meer klanten en/of meer omzet.

Zelf merk ik dat de invloed van AI in mijn werk blijft toenemen en er steeds nieuwe innovaties verschijnen. Natuurlijk zullen er in onze branche altijd zaken afhankelijk blijven van handmatig werk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kwaliteitscontrole: een persoon zal de kwaliteit met oog en op gevoel moeten controleren om het goed te keuren. Ditzelfde geldt voor interne processen: er is immers handmatig werk nodig bij het omzetten van een ontwerpmodel naar een productiemodel. Google Sketchup is bijvoorbeeld geschikt voor het visualiseren van het project, maar niet voor onmiddellijke export naar de productie en de CNC-machines.

Als gevolg hiervan is het integreren van AI met handmatig werk essentieel om de productiekwaliteit op lange termijn te verbeteren. Door AI-systemen te gebruiken om handmatige inspecties te analyseren en te controleren, kunnen we fouten verminderen en de efficiëntie verhogen. Dit heeft als resultaat dat de sector slimmer, sneller en duurzamer dan ooit wordt!

Die kans moeten we niet laten liggen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.