Platform voor de interieurbouwbranche
De mooiste kant krijg je door een optimaal productieproces over de gehele linie

De mooiste kant krijg je door een optimaal productieproces over de gehele linie

Waarom ziet plaatmateriaal met kantenband er de ene keer uit om door een ringetje te halen en hebben we af en toe het idee dat er een fröbelklasje met een strijkbout heeft zitten hobbyen? Het antwoord is simpel: er dient aandacht te zijn voor alle facetten binnen het productieproces van het meubel- of meubelonderdeel.

‘Matching colours’

Om te beginnen is een goede match belangrijk tussen de kleur of het decor van het plaatmateriaal en dat van de kantenband. Hier geldt meestal dat de beste match ook het meeste kost, maar wel het mooiste eindresultaat oplevert. Een bekend probleem kan zijn dat er sprake is van een andere glansgraad van het kantenband ten opzichte van de oppervlakte van het plaatmateriaal, doordat de materialen onderling verschillen.

De kantenaanlijmmachine speelt een centrale rol in het eindresultaat, waarbij zaken als lijmtemperatuur en druk op de aandrukrollen gemonitord dient te worden.

 

Een ander bekend probleem dat kan optreden is metamerie, ofwel metamerisme, een fenomeen waarbij een enkele kleur een andere tint krijgt bij veranderende lichtomstandigheden. Een kantenband die bij een kleur gemelamineerd plaatmateriaal wordt gezocht, matcht dan opeens niet meer, wanneer de lichtbron of de invalshoek van het licht veranderd. Ondanks dat dit geen afbreuk doet aan de kwaliteit, is het in vrijwel alle gevallen storend. Inmiddels is er kantenband op de markt dat innovatief is doorontwikkeld en waarmee metamerie is uitgesloten.

De zaagsnede en freesrand spelen een hoofdrol

Het behoeft geen nader betoog dat een zaagsnede die niet messcherp is of een ongelijkmatige freesrand sterk uitvergroot moet worden als er kantenband wordt aangebracht. Zelfs de kleinste oneffenheden vallen dan op. Reden om  in het zaag- of freesproces alle aandacht te besteden aan ‘de perfecte snede’. Een kwestie van investeren in de goede apparatuur in combinatie met hoge kwaliteit zaagbladen en freesgereedschap. Handling van het plaatmateriaal is daarna minstens zo belangrijk. Veel kleine schades aan het plaatmateriaal ontstaan door overpakken en verplaatsing van het plaatmateriaal. Een probleem dat voor het grootste deel voorkomen kan worden bij automatisch nesten van plaatmateriaal. Daarnaast is opslag van invloed op het voorkomen van beschadigingen. De juiste stelling, voldoende ruimte voor opslag en manoeuvreren, beperken schades aanzienlijk.

De verschillende lijmtechnieken zijn bij de meeste kanten uitwisselbaar, waarbij de gekozen lijmtechniek vaak bepaalt hoe netjes de afwerking in het eindresultaat zal zijn.

 

Kanten aanlijmen, het laatste station

Kijken we naar de soorten kantenband die momenteel beschikbaar zijn, dan kunnen we onderscheid maken tussen ABS kanten, melamine kanten, houten kanten, aluminium kanten en 3D acryl kanten. De verschillende lijmtechnieken zijn bij de meeste kanten uitwisselbaar, waarbij de gekozen lijmtechniek vaak bepaalt hoe netjes de afwerking in het eindresultaat zal zijn en hoe sterk de hechting.

Lijmtechnieken zijn onder andere PUR-lijmen en EVA-smeltlijmen. De meest toegepaste techniek is EVA smeltlijm, waarbij de inzet van de modernste machines zorgt voor een optimale lijmkwaliteit in het reservoir. Bij PUR-lijmen ontstaat een grotere binding, echter veel bedrijven schrikken terug voor het reinigingsproces van de lijmmachine.

Speciale reinigingsmiddelen zorgen er echter voor dat het reservoir schoon gemaakt kan worden op een relatief simpele manier. De kantenaanlijmmachine speelt een centrale rol in het eindresultaat, waarbij zaken als lijmtemperatuur en druk op de aandrukrollen gemonitord dient te worden.

Een goede kantenaanlijmmachine verdient zichzelf terug. Er zijn momenteel mobiele kantenaanlijmmachines op de markt die mits goed toegepast, een goed resultaat opleveren dat dicht bij het eindresultaat van een stationaire kantenaanlijmer komt. Wie gaat voor een nul-voeg, een naadloze overloop van kant in plaatoppervlak, komt terecht bij laserkanttechniek, hete luchttechniek of Near Infrared technologie. Deze methode wordt veel toegepast wanneer de verbinding tussen plaatmateriaal en kant vocht- en warmtebestendiger en vuilafstotender moet zijn.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.