Platform voor de interieurbouwbranche
De mooiste afwerkings- en beschermingsmiddelen met Scandinavische roots

De mooiste afwerkings- en beschermingsmiddelen met Scandinavische roots

Als er ergens van oudsher veel met hout gebouwd wordt, dan is het wel in Scandinavië. Met naaldhout altijd ruim voorhanden en dicht in de buurt, is hout daar sinds jaar en dag bouwmateriaal nummer één. Dat geldt voor zowel het interieur als het exterieur. Met zo’n historie in houtbouw is ook het goed beschermen en onderhouden van hout al heel lang een traditie.

Toen Henk Laverman van WOCA (Wood Care) in 1994 zag hoe mooi en professioneel het hout daar beschermd en onderhouden werd, was hij eigenlijk direct verkocht. Samen met zijn toenmalige compagnon werd in 1996 eerst het agentschap voor het Deense TripTrap opgepikt, om later in 1998 als officieel importeur voor de Nederlandse markt aangewezen te worden. We spreken met Laverman over zijn eigen liefde voor mooi hout en de producten van WOCA (voorheen TripTrap) om het hout de behandeling te geven die het verdient.

Expert op het gebied van olie

“We leveren met WOCA een compleet programma aan olie, lak en hard wax”, opent Laverman het gesprek. “Ons onderhoudsprogramma kan op elke houtsoort toegepast worden. Onze favoriet is olie, omdat hout dat wordt afgewerkt met olie met de tijd alleen maar mooier wordt. Twee mooie natuurproducten die een symbiose aangaan. Onze toegevoegde waarde is onze expertise op oliegebied. Ook niet onbelangrijk: olie is een schoon product om mee te werken, dat telt tegenwoordig zeker mee.”

De bakermat van olie- en zeepafwerking

Laverman beschrijft hoe hij onder de indruk was toen hij voor de eerste keer bij WOCA in Denemarken in de showroom kwam. “In Nederland kenden we toen alleen maar boenwas- en lakvloeren, in ‘maar liefst’ drie kleuren. Geel, bruin en oranje. In Denemarken werden onze ogen geopend. WOCA liet zien hoe ze op natuurlijke wijze de kleur van het hout natuurlijk hielden. Daarmee waarborgen zij die bekende, frisse, Scandinavische houtlook. Opgaan in de natuur is daar erg belangrijk.”

Voor Laverman dus alle reden om importeur te worden en Nederland kennis te laten maken met deze afwerking. “Wij zijn een beetje de bakermat van de olie- en zeepafwerking. Het duurde wel even voordat Nederland gewend was aan een houtafwerking met zeep, omdat men het onlogisch vond om hout met water in aanraking te laten komen. Toch bieden water en zeep nog steeds een hele goede vorm van afwerking en bescherming.”

Internationaal aanwezig met lokale ondersteuning

WOCA werkt met bedrijven die veelal over de grens leveren. “Heeft een klant van ons een buitenlands project, dan leveren we de afwerkings- en onderhoudsmiddelen voor dat project vanuit onze dichtstbijzijnde internationale vestiging. We zijn altijd dichtbij, in Nederland en daarbuiten. De samenwerking met onze dealers is voor ons minstens zo belangrijk als onze producten. We bieden nog echte service van toen. We scholen de mensen die met onze middelen werken en bieden volop ondersteuning. Lessen volgen bij onze Wocademy kan bij ons in huis of op een locatie naar keuze.”

Samen werken aan de mooiste vloeren, trappen, wanden en meubels

WOCA denkt graag mee met de klant. “Soms wil je gewoon zeker weten dat je het goede product voor een specifieke vloer pakt of je twijfelt, dan bel je ons gewoon. Wij geven dan een gedegen advies. Onze producten zijn makkelijk toe te passen, we geven zelfs aan particulieren advies over hoe men het zelf kan doen. Interactie met de interieurprofessional en de particulier is het mooiste wat er is”, aldus Laverman.

Tot slot vragen we Laverman of hij zelf ook wel eens de handen uit de mouwen steekt, als er een vloer, wand, meubel of trap onder handen genomen moet worden. “Natuurlijk”, zegt hij lachend. “Zo heb ik laatst delen van een antieke kazernetrap uit Frankrijk geupcycled naar mooie houten leggers. Met onze reiniger heb ik 100 jaar modder van soldatenlaarzen verwijderd. Daarna zijn de ruwe planken met de staalborstel onder handen genomen. Als afwerking ging er een laag WOCA Diamond Active olie op. De leggers werden diep donkerbruin, als diep gerookt eiken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.