Platform voor de interieurbouwbranche
De kracht van samenwerking in de moderne houtindustrie
Twee generaties van Geuzen ondernemers; FMO is een echt familiebedrijf wat zich weerspiegelt in de verleende diensten. V.l.n.r.: Arjan de Geus, Fred de Geus en Cees de Geus.

De kracht van samenwerking in de moderne houtindustrie

Werkzaamheden worden efficiënter

FMO heeft de laatste jaren een krachtige positie opgebouwd als toeleverancier van houten onderdelen aan de interieurbouw, met name in het massieve hout. Dit is mede mogelijk door het efficiënte werkvoorbereidingsproces en het uitgebreide machinepark. Directeur van FMO, Fred de Geus had zelf ook niet verwacht dat de groei hiervan zo hard zou gaan, maar zonder de nauwe samenwerking met Edwin Klooster (directeur Total Timber) en Kees van Voorthuizen (directeur SCM Group Nederland) was dit niet mogelijk geweest.

De grote verandering van de afgelopen jaren bevindt zich in het werkvoorbereidingsproces volgens Fred. “We houden ons veel bezig met het verbeteren en versnellen daarvan. Daarom willen wij dit nog verder uitwerken door samenwerkingen op te zetten met zowel onze leveranciers als klanten.” 

Door de nauwe samenwerking tussen de werkvoorbereider van FMO en de klant, kunnen de werkzaamheden veel efficiënter uitgevoerd worden en zo wordt FMO ook steeds vaker gevraagd om mee te denken aan een oplossing in het voortraject. Producten kunnen daarnaast steeds beter op maat gemaakt worden dankzij de ontwikkelde tekenprogramma’s, wat ook de werkvoorbereidingstijd verkort.

Bedrijfspand FMO.

“Omdat we altijd zoeken naar vernieuwde en efficiëntere werkwijzen, proberen we regelmatig nieuwe tools uit, zodat we bewerkingen sneller kunnen uitvoeren of een extra bewerking in dezelfde tijd kunnen maken”, geeft Fred aan. 

“Wij kunnen dit natuurlijk niet alleen en doen dit met onze vaste partners. Zo is SCM ons vaste adres voor de aanschaf van nieuwe machines alsook voor de updates van onze huidige machines of technische storingen”, aldus Fred. 

Kees van Voorthuizen vertelt in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd te hebben in nieuwe machines met nieuwe en verbeterde techniek. “Zo hebben wij een SCM Accord 500 CNC machine gekocht met automatische tafel en 5-assige freesunit én een SCM-breedbandschuurmachine Eurosystem met onder andere een beitelas in plaats van een schuurwals met als doel om veel efficiënter te kunnen werken. Onze nieuwe machines van SCM beschikken over de IOT-technologie. Zo hebben wij de gegevens beschikbaar uit de cloud of via een app op telefoon of tablet”, aldus Kees. 

SCM heeft zich hierbij gericht op het ontwikkelen van inzicht in het onderhoud, de draaiuren, de storingen, de productiegegevens en de bezettingsgraad van de machines. Dankzij de digitalisering is er direct allerlei handige informatie beschikbaar zoals handleidingen, schema’s en onderdelen. Onderdelen worden verzonden vanuit een centraal Europees magazijn en worden de volgende dag met een koerier afgeleverd. Deze digitalisering helpt SCM in de continuïteit en efficiëntie.

Daarnaast werkt FMO al jaren nauw samen met hun vaste houtadres Total Timber. Dit bedrijf houdt zich bezig met het vinden van het juiste hout, zoveel mogelijk op maat en heeft altijd een flinke voorraad. “Daarbij maken wij het vaak mogelijk om de volgende dag nog te leveren door goede communicatie en hoge efficiëntie in een vroeg stadium. Hierdoor ontstaan concurrerende prijzen en condities”, aldus Edwin Klooster. 

“Door de nauwe samenwerking met FMO houden wij de voorraad op peil en kunnen we direct schakelen waar nodig, zodat het productieproces optimaal en ongestoord kan blijven presteren. Het bedrijf beschikt over uniek voordeel, namelijk de enorme voorraad hout in eiken, poplar, beuken, essen en noten. Geleverd wordt er in bijna alle maten en kwaliteiten.”

FSC en PEFC

Total Timber verzorgt het aanbod van duurzaam geproduceerd en gecertificeerd hout, zoals FSC en PEFC, wat ook steeds vaker verlangd en toegepast wordt door afnemers en architecten. Hout in interieurtoepassingen is volop in de mode. Bovendien heeft hout bewezen de laagste CO2 footprint te hebben ten opzichte van andere traditionele bouwmaterialen. 

“Dit betekent dat de houtbranche een belangrijke bijdrage levert aan de klimaatdoelstellingen”, zegt Edwin Klooster. “Wie kiest voor duurzaam geproduceerd hout kiest niet alleen voor warmte en stijl, maar kiest ook duurzaam en ecologisch verantwoord.”

Edwin Klooster (links) van Total Timber.

Na de Covid-19 pandemie, de energiecrisis en de hoge inflatie is de beschikbaarheid van de meeste houtsoorten inmiddels weer redelijk op het oude niveau en de meeste specificaties en kwaliteiten zijn weer steeds beter te verkrijgen. Edwin koestert dan ook de samenwerking met partner FMO en blijft dagelijks streven om de relatie nog verder uit te bouwen en te optimaliseren.

Ook FMO wil blijven optimaliseren en vooruitdenken in het eigen aanbod. Er zijn verschillende investeringen gedaan in bijvoorbeeld de meerbladzaag, de schuurborstelsstraat, de automatische afkort en keepstraat in combinatie met de SCM 5-assig gestuurde bovenfreesmachine. Deze machines hebben de doorlooptijd in het productieproces enorm verkort, wat heeft geleid tot meer efficiëntie. 

“Vooral de driespan meerbladzaag, de 4-zijdige schaafmachine en de automatische afkortstraat geven enorme output waarmee FMO absoluut uniek is”, aldus Fred.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.