Platform voor de interieurbouwbranche
De keuken als centrum van de woning. Van kookplek naar comfortzone

De keuken als centrum van de woning. Van kookplek naar comfortzone

De keuken is al lang niet alleen een kookplek meer. Waar vroeger alleen met potten en pannen gerammeld werd achter de keukendeur, daar is de keuken nu het centrum van de woning, waar wordt gekookt, gepraat, gegeten, gelachen, gehuild, gewerkt, huiswerk wordt gemaakt en waar het hele gezin zijn toevlucht zoekt. De keukendeur, dat is een uitstervend object. De open keuken is ontsproten aan de geest van wijlen Jan de Bouvrie. Hij legde de basis voor de integratie van de keuken als comfortzone.

Het mag meer kosten, mits er kwaliteit geleverd wordt

In massa geproduceerde keukens zijn te koop in allerhande kwaliteiten. Wie dieper in de buidel tast, kan een systeemkeuken bestellen die als maatwerk betiteld mag worden, door de rijke keuze in materialen, apparatuur en opstellingen. Met name het hogere segment in de wereld van in serie geproduceerde keukens tiert welig momenteel. De reden is zoals hierboven omschreven; we brengen inmiddels zoveel tijd door in de keuken, dat hier serieus geld voor wordt uitgetrokken. Geïnspireerd door de trends die de woonbladen voorschotelen, veranderen de wensen van de consument ook. Keukens zonder bovenkastjes zijn in trek, er wordt gekeken naar massieve materialen en de keuze in apparatuur is niet meer te vergelijken met die van 10 jaar geleden. Kranen waar instant kokend of bruisend water uitkomt, geen afzuigkap meer, maar een afzuiging die op kookplaatniveau gemonteerd zit, ledverlichting die verborgen is opgenomen in het keukencorpus, voor een extra stuk ambiance… Omdat we de keuken meer waarderen, mag de keuken zelf meer waarde hebben en wordt de portemonnee getrokken voor iets moois en duurzaams.

De functie van de keuken in onze woning blijft maar evolueren.

De branche is zowel trendsettend als trendvolgend. Nieuwe technologieën in plaatmaterialen geven meer opties dan ooit om werkbladen en achterbladen, frontjes en deurtjes te maken. Een van de opmerkelijkste innovaties daarin is misschien wel mat plaatmateriaal met een anti-vingerafdruk werking. De branche heeft innovatief het probleem van vette vingers op matte oppervlakken opgelost met nanotechnologie. Dat maakt dat we zonder ergernissen kunnen genieten van een keuken in matzwarte of matwitte uitstraling. Dat op zich geeft weer de nodige designmogelijkheden. Mat plaatmateriaal laat zich mooi combineren met contrasterende materialen die in hoogglans zijn uitgevoerd. Wie graag matzwarte kranen wil toevoegen aan de beleving, kan te kust en te keur uitzoeken. Ook de accessoire markt volgt de trends.

De traditionele afzuigkap maakt langzaamaan plaats voor een afzuiging die op kookplaatniveau gemonteerd zit.

Extreem maatwerk

In het allerhoogste keukensegment vinden we extreem maatwerk. Keukenontwerpers laten zich niet meer limiteren tot het standaard aanbod in plaatmateriaal en accessoires. De keukenbar, kastfronten en lades laten bekleden met roggenleder? Geen probleem. Combinaties maken van hout uit de oertijd met exclusieve metaalsoorten? Het kan. The sky is the limit, de kwaliteit zeldzaam hoog en de creativiteit spat ervan af. De prijs doet daarbij niet meer ter zake, consumenten die binnen deze niche kopen, kunnen en willen ervoor betalen. 

Moet je je voorstellen dat we nog steeds achter een keukendeur hadden gekookt…

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.