De Holzfraese is ontwikkeld door een timmerman/interieurbouwer, voor de timmerman/interieurbouwer. Geestelijk vader van de door eenvoud uitblinkende machine is Bukhard Bessler, die hem voor zijn plezier heeft ontworpen. De eigenschappen van de machine bleken echter zo goed, dat Gewema er brood in zag en de machine commercieel op de markt bracht. Tijhuis Houtbewerkingsmachines BV viel de eer ten deel om de machine in 2019 in de Benelux te mogen presenteren.
Tekst: Jan Mol Beeld: Tijhuis Houtbewerkingsmachines BV
“De Holzfraese laat zich naadloos integreren in ieder machinepark, of je nu een grote of een kleine onderneming hebt. De kwaliteit van het freeswerk is zo goed, dat deze machine ideaal is om in te zetten voor het produceren van kleine series freeswerk. Het eindresultaat is namelijk kwalitatief hoogwaardig en zeer consistent”, legt Thijs Schoolkate, mede-eigenaar en directielid van Tijhuis Houtbewerkingsmachines uit. “Je kunt grote platen nesten op deze machine, die daarna volautomatisch het frees- en boorwerk verricht. De grootste plaat die nu op de standaard Holzfraese verwerkt kan worden meet 5000 mm x 2100 mm, tot een theoretische dikte van 80 mm. Ook sandwichpanelen kunnen er dus prima mee bewerkt worden.”
Alle bewerkingen kunnen in één gang verricht worden, formatteren, het maken van achterwanden, het maken van scharnierpunten en boringen. “Ook teksten of ornamenten kunnen gefreesd worden, dankzij de software die bij de machine geleverd wordt. We kunnen bij de Holzfraese ook de SmartWOP software leveren, een pakket met veel meubelvoorbeelden standaard aan boord. Het werkt heel eenvoudig: je zoekt bijvoorbeeld een kast uit, past de maten aan op beeld en stuurt alles richting de Holzfraese. Een kind kan de was doen”, aldus Schoolkate.
Dat een machine van hout, voor hout charmant klinkt, is natuurlijk mooi. Het heeft echter ook hele praktische voordelen. Schoolkate legt uit: “Hout is niet zo gevoelig voor temperatuur en vocht als metaal. Grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur in een hal hebben zodoende maar weinig invloed op de prestaties van de Holzfraese. Verder is er voor de Holzfraese slechts een minimale afzuiging nodig en past hij voor opbouw met gemak door een normale loopdeur. Ideaal dus voor de kleinere timmerwerkplaats, waar men wel met professionele apparatuur wil werken.”
De Holzfraese ademt letterlijk het vak uit, in alle facetten. “Uiteraard kun je er meer mee dan hout frezen. In principe accepteert de Holzfraese – in combinatie met het juiste gereedschap – ieder gangbaar plaatmateriaal, zoals spaanplaat, mdf, hdf, composiet/kunststof en aluminium. Er is standaard een lengtemeetsysteem aanwezig, dat volautomatisch de lengte van het gereedschap meet en de juiste hoogte-instelling doet. Ook is er een afzuigaansluiting aanwezig.”
Inmiddels wordt er volop in het land gewerkt met de Holzfraeses die al verkocht zijn. “Zo hebben we al aardig wat bedrijven geholpen met het maken van de omslag naar CNC-frezen. En dat op een zeer toegankelijke manier”, zegt Schoolkate tot slot. “Wie een demo wil, is van harte welkom in onze showroom, op afspraak. Wel even zelf een ontwerp en het te frezen materiaal meenemen.”