Platform voor de interieurbouwbranche
De groei en ontwikkelingen binnen het interieurvak
Frans Veringa

De groei en ontwikkelingen binnen het interieurvak

Frans Veringa gaat met pensioen en neemt afscheid als voorzitter van het College van Bestuur (CvB) van het Hout- en Meubileringscollege (HMC). Na 14 jaar passie, betrokkenheid en bevlogenheid heeft het vak een plek in zijn hart veroverd. De sector heeft veel ontwikkelingen doormaakt en ook het interieurvak heeft zeker niet stilgestaan. Welke ontwikkelingen zijn er geweest? En hoe ziet de toekomst eruit? Frans vertelt hierover met veel passie in onderstaand interview.

Frans Veringa vertrekt

“Na jaren in het vakgericht onderwijs te hebben gewerkt, kwam er in 2007 een plekje vrij bij het HMC als voorzitter van het CvB”, vertelt Veringa. “Een vakschool met een ondernemende kant waarbij het draait om creativiteit. Dit is waar ik een klik mee voelde en dit ervaar je als je door de indrukwekkende school loopt met volledig ingerichte werkplaatsen en werkruimten.” “Op ieder niveau werken studenten met passie aan hun project. Dit zie je terug tijdens onze jaarlijkse eindexamenexpositie, in presentaties van studenten, tijdens de open dagen en voorlichtingen. Ik merkte dat er nog best wat te doen was op het gebied van bedrijfsvoering en kwaliteit van onderwijs. Ook is een vakschool voor de branche heel belangrijk. Onze opleidingen moeten een toegevoegde waarde zijn voor zowel de student als voor de branche. Daar heb ik de afgelopen 14 jaar met veel plezier aan meegewerkt.”

Welke veranderingen heb je gezien in het interieurvak de afgelopen jaren?

“De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het interieur. Zo zie je al een toename van het aantal programma’s op de televisie zoals ‘Eigen Huis en Tuin’ en ‘Weer verliefd op je huis’. Iedere avond is er wel iets te zien. Dit is een positieve ontwikkeling. 14 jaar geleden, toen ik net bij HMC werkte, was de opleiding Interieuradvies vrij nieuw en moest dit nog echt een plekje krijgen binnen de branche en waren er discussies over de toegevoegde waarde van dit vak. Inmiddels is het vak van interieuradviseur volledig geaccepteerd en is er een zelfstandige beroepsgroep aan het ontstaan met een branchevereniging. Daarbij draaide het vroeger om losse elementen, nu draait het om het totale advies.”  

Voor de opleiding Interieuradvies heb jij je hard gemaakt. Wat is de rol van het HMC hierin geweest?

“Het programma van de opleiding is landelijk vastgesteld. Bij het HMC vinden we het belangrijk dat onze studenten kennis opdoen met alle aspecten van het vak. Zo besteden we aandacht aan de stoffeerkant. Dit zal de student in de praktijk niet daadwerkelijk gaan doen, maar zo krijgen ze er wel kennis van als ze het gaan verkopen. Het helpt als je weet hoe een stoel in elkaar zit. Het stukje verdieping is een meerwaarde dat wij aanbieden. Ook vinden we de commerciële, vakmatige en ondernemersaspecten heel belangrijk.”

Welke ontwikkelingen zie je naar de toekomst toe?

“Ik denk dat de opleiding zich verder door ontwikkelt tot een volwassen vakgebied. Je ziet dat de functie interieuradviseur in de woonwinkels steeds volwassener wordt. Ook als opleiding voor een zelfstandige functie of om door te stromen naar het HBO krijgt de opleiding steeds meer statuur.”

Welke tips heb je voor onze toekomstige en huidige interieuradviseurs?

“Blijf de focus op vakmanschap houden. Dit is jouw toegevoegde waarde als interieuradviseur. Dus focus op kwaliteit en zorg dat je dit blijft borgen. Blijf je ook ontwikkelen en laat je nascholen. Hierbij kun je denken aan nieuwe ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld dobotica. Blijf goed om je heen kijken wat er gebeurt en blijf op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is. De veranderingen gaan zo snel tegenwoordig. Dit zie je allemaal terug in de manier van ontwerpen en materiaalgebruik. Ook wat betreft duurzaamheid, een thema dat alleen maar belangrijker wordt en waarin veel ontwikkelingen zijn.”

Wat ga je het meest missen als je zo met pensioen bent?

“De sfeer in school. Laats hoorde ik studenten iets zeggen dat mij erg raakte: ‘Het maakt niet uit hoe je eruitziet, het gaat om het vak’. De motivatie van de studenten leeft in de school en dit zie en hoor je overal terug. Dit heeft mij ook gemotiveerd, want zodra ik met pensioen ben, heb ik al een verbouwing in de planning staan die ik zelf ga uitvoeren. Ik heb nu zin om zelf met mijn handen aan de slag te gaan!”

Met ingang van 1 maart 2022 wordt Paul Oomens voorzitter College van Bestuur van het Houten Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam en Rotterdam. Hij volgt Frans Veringa op die na 14 jaar voorzitterschap, met pensioen gaat. Samen met CvB-lid Joke Bos vormt Paul Oomens dan het College van Bestuur van het HMC.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.