Platform voor de interieurbouwbranche
De finesse zit hem in de kleinste details

De finesse zit hem in de kleinste details

Laatst had ik het met een leverancier in messing deurbeslag nog over: het verschil tussen onze huidige opvattingen over raam- en deurbeslag en onze opvattingen vroeger. Wie herinnert zich nog de plastic deurkruk met plastic rozet, die in de jaren ’80 op zo’n beetje iedere deur in een openbare ruimte prijkte? Hard, glimmend kunststof, in een primaire kleur. Vaak donkerblauw, wit of rood.

Het zag er toen eigenlijk al niet uit en wanneer je zo’n deurklink in de hand had, dan voelde dat allesbehalve uitnodigend. Totaal zielloos. ‘Ziekenfondsplastic’ noemde mijn vader dat altijd. En het ergste was dat deze armoedige uitstraling veelal bezegeld werd met een grijs gespikkelde melaminedeur.

De dynamiek viert hoogtij

Inmiddels zijn we drie decennia verder en weten we maar al te goed dat schoonheid bijdraagt aan gastvrijheid. Of je nu thuis mensen ontvangt, op kantoor of gewoon zelf wilt genieten van esthetische elementen in de inrichting. De toeleveranciers van beslag aan de interieurbranche spelen dankbaar in op de trends en wensen van de bewuste consument. Het is vooral een kwestie van kiezen nu. Landelijk en traditioneel, modern en strak of toch liever vintage en retro? Is de stijl bepaald, dan gaat de kleur een rol spelen. We bevinden ons momenteel in de fase dat antraciet, zwart, messing en rvs (look) als kleuren de hoofdrol spelen. Morgen kan dat anders zijn en dan speelt de branche daar uiteraard passend op in. De dynamiek viert hoogtij en de eindgebruiker profiteert daarvan.

Innovaties niet alleen op het gebied van design

Het is niet alleen het uiterlijk dat ertoe doet vandaag. Refererend aan de armoedig aanvoelende plastic deurklinken en -grepen van weleer, worden er vandaag de dag wel eisen gesteld aan de kwaliteit van het materiaal. Een deurklink of -greep uitgevoerd in rvs of aluminium met een kwalitatief hoogwaardige oppervlakte afwerking gooit letterlijk het nodige gewicht in de strijd. De beleving van een deurklink wordt eigenlijk gevormd door een drie-eenheid, bestaand uit de optiek (het eerst contact is oogcontact), de grip (je voelt dat je iets goeds in de hand hebt) en als laatste de werking (de respons die het mechanisme geeft). Ons onderbewustzijn neemt deze subtiele beleving mee in de totale beoordeling van een ruimte.

 Het deurbeslag mag dan in volume een kleine rol spelen binnen een totale ruimte, het effect op de totale beleving van een vertrek is echter groot. De finesse zit hem in de kleine details. Niet voor niets hechten interieurarchitecten en -ontwerpers zoveel belang aan het kiezen van het juiste beslag. Het is de kers op de taart binnen het totale designplaatje. Wie nog een stap verder wil gaan in de beleving van de ruimte, kiest voor verborgen hang- en sluitwerk. Dan hebben we het over weggewerkte scharnieren, die pas in beeld komen als een deur geopend wordt en dan qua uitstraling volledig in harmonie blijken te zijn met de rest van het beslag. 

Magnetische deurschoten die weggewerkt zitten in deur en kozijn, zodat deze niet meer storend in beeld komen of hinderlijke obstakels vormen waarachter kleding kan blijven haken. Kortom: de keuze is enorm en er valt echt van te genieten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.