Platform voor de interieurbouwbranche
DDW 22: Een bezoek aan de Embassy of Circular & Biobased Building 
The Nature Building Kit. (Beeld: Quint Verschuren)

DDW 22: Een bezoek aan de Embassy of Circular & Biobased Building 

Bezoekers van de Dutch Design Week (DDW) 2021 konden er destijds niet omheen. Midden op het Ketelhuisplein in Eindhoven stond ‘The Exploded View Beyond Building’. Een expositie in de vorm van een modulair houten huis, gemaakt door Biobased Creations. Tijdens DDW 2022 ziet de bezoeker we een door hen gecreëerd schaalmodel van het levensgrote huis in de ‘Embassy of Circular & Biobased Building’. Een groot deel van de expo werd vervaardigd uit Ecoplex. Vanwege duurzaamheid, constante kwaliteit en fijne laagopbouw is dit een logische keuze voor de ontwerpers en de makers.

Actiepunten ’Emissieloos bouwen’ op Ecoplex wand. (Beeld: About Today)

DDW 2022 – The Nature Building Kit

Vanwege de grote vraag naar het huis en omdat het ‘Exploded View Beyond Building’ maar op één plek tegelijkertijd kan zijn, werd het 1:10 schaalmodel ‘The Nature Building Kit’ ontwikkeld. De materialen in dit interactieve en modulaire schaalmodel kunnen naar wens worden uitgenomen of verplaatst. Afgelopen zomer stonden 5 soortgelijke schaalmodellen met 30 biobased materialen in het NEMO Science Museum. Hier werd al gretig en duurzaam gebouwd door de toekomstige generatie. 

Uitleg over het modulaire schaalmodel. (Beeld: About Today)

Ruben Bus (Projectmanager/ Designer Biobased Creations): “Het schaalmodel is makkelijk mee te nemen tijdens workshops. Binnenkort gaan we hiermee ook opleidingsinstituten benaderen. De deelnemers kunnen dan direct de materialen zien, voelen en ermee bouwen. Alle materialen zijn biobased en gemaakt vanuit bijvoorbeeld planten, schimmels, afvalzuivering of food.”

Testresultaten en actie!

Midden in de expo staat een grote scheidingswand gemaakt van Ecoplex. Hierop zien we een programma van TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) over Emissieloos bouwen. Negen materialen uit ‘The Exploded View Beyond Building’ werden getoetst op brandklasse, sterkteklasse en hun bijdrage aan CO2- en stikstofreductie. Naar aanleiding van dit TNO Fieldlab, werd een agenda met zes actiepunten opgesteld, om de omslag te kunnen maken naar een duurzaam bouwsysteem. 

Possible Landscapes

Het deel achter de scheidingswand staat in het teken van ‘Possible Landscapes’. Een meerjarig programma waarin stakeholders en kennispartners op zoek gaan naar mogelijkheden voor een duurzame samenleving. Bouwers, producenten, wetenschappers, agrariërs, ontwerpers en natuurkenners namen plaats aan de ronde ‘conversation table’. Tijdens co-creatie sessies bedachten ze mogelijke nieuwe landschappen voor De Peel. Met verhalen en verbeelding werden die perspectieven omgezet in maquette installaties. Deze worden in de regio ingezet als gespreksstarter over wat er nu, morgen en overmorgen mogelijk is. De komende jaren worden verschillende andere locaties in Nederland onderzocht.

Co-creatie sessie aan de ronde tafel. (Beeld: About Today)

Ecoplex – het goede voorbeeld

Biosbased Creations gebruikte Ecoplex als basis voor de meeste onderdelen in de expo. Naast het constructieve doel is Ecoplex het goede voorbeeld voor de vele start-ups. Het duurzame plaatmateriaal is al breed verkrijgbaar binnen de bouw- en interieurbouwbranche. Het verkrijgt zijn duurzaamheid doordat het basismateriaal, de populier, zeer snel groeit. Daarnaast is er een korte afstand van de boom tot aan de fabriek en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de jeugdgroei van de boom. Na het oogsten worden direct nieuwe bomen aangeplant waardoor een deel van de CO2 uitstoot wordt gecompenseerd.  

Ecoplex is een private label van de Legit Forum Groep en verkrijgbaar bij: Alldeco in Lochem, Asilva in Steenwijk, Deco-Nova in Nederweert, Decovisie in ’s-Hertogenbosch, Drimensa in Zaandam en Iboma in Lopik. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.