Platform voor de interieurbouwbranche
Consistent beeld bij fineer wordt steeds belangrijker

Consistent beeld bij fineer wordt steeds belangrijker

Met het toenemen van de automatisering bij bedrijven die plaatmateriaal met fineer verwerken, zien we het automatisch platenmagazijn steeds vaker in beeld komen. Als onderdeel van een stuk procesoptimalisatie maakt dit het werken een stuk efficiënter; er zit echter ook een keerzijde aan.

Erik Leeuwenburgh, eigenaar en directeur van Leeuwenburgh Fineer BV uit Raamsdonksveer legt uit wat de consequenties kunnen zijn. “Interieur- en keukenbouwers controleerden vroeger het plaatmateriaal op onderlinge consistentie, alvorens de zaag erin te zetten. Met de intrede van de automatische plaatmagazijnen, gekoppeld aan een geautomatiseerd productieproces, wordt er blind door de automaat gezaagd. Kleurverschillen komen dan pas aan het licht wanneer het meubel gebouwd is. Dan is er geen weg terug en kun je materiaal en uren vaarwelzeggen. Het is dus bittere noodzaak om te kunnen vertrouwen op dezelfde uitstraling van de gefineerde platen die je in het magazijn legt.”

De fineerleverancier als radertje in het automatiseringsproces
Met een indrukwekkende collectie van meer dan 100 houtsoorten, die uit voorraad geleverd worden, geniet Leeuwenburgh bekendheid vanwege de brede kennis over fineer. Door deze kennis is men bij Leeuwenburgh in staat platen te leveren met een consistent uiterlijk van het fineer. “Dat komt niet vanzelf, veelal worden de platen ook om deze reden gebeitst en afgelakt in spuitkwaliteit waardoor ook de houtstructuur optimaal tot zijn recht blijft komen”, schetst Leeuwenburgh. “Je kunt rustig zeggen dat we meehelpen om automatisering überhaupt te laten functioneren, door zo te werken. De optiek van de fineerplaten kan per pallet gesorteerd, daar kan onze klant dan echt blind op vertrouwen.”

Co-makerschap aangaan met de klant
Klanten zien in Leeuwenburgh een partner waarmee een co-makerschap aangegaan kan worden. “We zijn dan onderdeel van het productieproces, vooraan in de keten. Echt partnerschap, waarbij wij garant staan voor het materiaal, kleurbandbreedte garanderen, de klant helpen met het optimaliseren van het proces en waarbij wij gaan voor de lange, kwalitatief hoogwaardige relatie met de klant. De toegevoegde waarde voor de klant zit ‘m in de verkorte doorlooptijden en minder uitval. Er wordt gelukkig steeds meer ingezien dat kosten onderaan de streep tellen en dat het niet puur en alleen om de hoogte van een inkoopfactuur gaat.”

Leeuwenburgh Fineer BV
Lignapal Selectie Oak Rift Swamp toegepast in de lounge van een hotel in Brussel.

Interieurarchitect zet projectmatig steeds meer fineer in
Leeuwenburgh merkt dat onder interieurarchitecten – vooral bij projecten – een trend aan het ontstaan is: er wordt steeds meer van fineer gebruik gemaakt. Betreft dat dan met name exotische houtsoorten? “De vraag naar exoten komt voor, maar vooral in het buitenland momenteel. Eiken fineer is en blijft de hardloper, in alle verschijningsvormen. Van superstrak totmegarustiek. Bij ons tref je 20 variaties in eiken aan, in alle variëteiten. Daar zitten naast de normale eiken referenties ook grijze en in gradaties gerookt versies tussen. Met 100 houtsoorten bedienen we veel verschillende markten, eiken blijft echter onze volumemaker, samen met notenhout.”

Kiezen zonder houtkennis mogelijk maken
“Wie geen diepgaande kennis heeft van houtsoorten, de verwerking, de kwaliteitseisen en voegmogelijkheden, zal niet snel in staat zijn een waterdichte specificatie voor een bestek te schrijven. In principe kun je als architect een bepaald beeld in je hoofd hebben, maar vervolgens in de praktijk behoorlijk teleurgesteld raken wanneer een werk wordt opgeleverd. Wij hebben ons ten doel gesteld om gestandaardiseerde decoratieve oppervlakken in hout te maken. Een ontwerper kan een referentie kiezen en weet direct wat voor kleur, structuur en glansgraad zijn project zal hebben. ‘What you see is what you get’ als het ware.  Dan wordt kiezen voor fineer erg inzichtelijk en kan de architect zonder drempelvrees fineer in ontwerpen toepassen”, zegt Leeuwenburgh tot besluit.    

Tekst: Jan Mol    Beeld: Leeuwenburgh Fineer BV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.