Platform voor de interieurbouwbranche
Combineer de kennis van je medewerkers met de inventiviteit van je IT-afdeling

Combineer de kennis van je medewerkers met de inventiviteit van je IT-afdeling

Joop van Keulen (64), DGA bij Van Keulen Interieurbouw

Leuk dat ik de gelegenheid krijg om deze ‘De Pen’ te mogen verzorgen voor Binnenwerk. Dank aan de redactie! In deze gastcolumn wil ik het graag hebben over de vraag hoe je binnen de interieurbouw écht stappen vooruit kunt zetten.

Leuk dat ik de gelegenheid krijg om deze ‘De Pen’ te mogen verzorgen voor Binnenwerk. Dank aan de redactie! In deze gastcolumn wil ik het graag hebben over de vraag hoe je binnen de interieurbouw écht stappen vooruit kunt zetten.

Eerst even de context:

Ruim 40 jaar geleden stonden tekenaars achter het tekenbord en werd er met de pen getekend in het tweedimensionale vlak. Teksten en maten werden – door gebruik te maken van sjablonen – netjes op de calque gezet waarna door middel van lichtdrukken de tekeningen werden gedupliceerd. Hierna werden aan de hand van de tekening de werkvoorbereiding en de materiaalstaten gemaakt. Daarna werd het zaag-, frees en verdere machinale werk verricht. Tot slot natuurlijk de montage.

In de jaren ‘80 en ‘90 kwamen er CAD tekenpakketten op de markt en waren er steeds meer machines die CAM gestuurd waren. Na het tekenwerk volgde het maken van de CNC programma’s. Hierbij kwam ook de derde dimensie in beeld: 3D tekenpakketten werden de norm. Parametrisch denken maakte het mogelijk om bij standaard corpussen – door slechts aanpassingen van de  maatvoering – het vertalen naar de CNC programma’s eenvoudig en snel door te voeren. Echter, zodra er een afwijking of toevoeging van een bewerking bijkomt moet alles weer opnieuw geprogrammeerd worden en valt een groot deel van de voordelen weg. Lastig! Want, iedereen in de interieurbouwbranche weet uiteraard dat bijna alles speciaal maatwerk is.

Ik heb in al die jaren in de branche veel kunnen kijken bij de productie en de machinale bewerking van metaal en ben er zelfs ook door onze eigen mensen op gewezen dat je anders moet leren denken als je écht verder wilt komen. Je moet je niet laten leiden door beperkingen van een configuratiepakket. Nee, ga denken in het vrij ontwerpen door vormen te genereren en analyseren. 

Het beeld dat ons voor ogen staat is dat je in een 3D-omgeving je tekening opzet met daarin direct de gewenste materialen waarna door middel van het klikken op enkele functietoetsen de zaaglijsten, kantenlijmen en alle CNC programma’s automatisch worden gegenereerd. Het is ons al gelukt hiervan een groot deel te realiseren. De implementatie vergt echter veel discipline voor een optimaal resultaat. Het werk van de CNC programmeurs verandert van een uitvoerende in een controlerende functie. Een heel belangrijk voordeel is niet alleen dat het met minder werk eenvoudiger en sneller gaat, maar dat het maken van fouten bij het programmeren heel ver wordt teruggebracht.

Een andere hobbel die we nemen, is het vinden van een oplossing om de afhankelijkheid van de besturingssystemen van de diverse machineleveranciers te ondervangen. Het zou wenselijk zijn dat hierin uniformiteit komt zodat machines van diverse merken op een gelijke wijze kunnen worden aangestuurd. Daar zouden we in de branche nog wel een verbeterslag kunnen maken!

Deze kruisbestuiving van kennis van onze medewerkers op het gebied van hout- en metaalbewerking gekoppeld aan de inventiviteit van onze IT afdeling heeft ons dan ook geen windeieren gelegd. Out of the box dus. Ik kan het daarom iedereen aanraden, want… je zet grote stappen vooruit.

‘Je moet je niet laten leiden door beperkingen van een configuratiepakket’

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.