Platform voor de interieurbouwbranche
Circulaire designmeubels van Nederlandse bodem
“De ontwerpopgave voor de Kami collectie was om een tafelsysteem te ontwikkelen met een herhalende levenscyclus.” – Joost van der Vecht.

Circulaire designmeubels van Nederlandse bodem

Met duurzaamheid als topprioriteit richtte Pim Dekkers het bedrijf Occony op. Vanuit een sterk verantwoordelijkheidsgevoel naar de wereld van vandaag en naar volgende generaties toe, werkt Occony met voor de natuur onschadelijke materialen. Denk daarbij aan afvalpapier, kokosnotenhaar, gerecycleerde stoffen en reststromen uit de land- en tuinbouw We spreken mede-eigenaar Rick Konings, over kwaliteit en design, duurzaamheid, het belang van het inkopen van bovengenoemde materialen in het algemeen en specifiek de samenwerking met Kuiper Holland, als het om fineer gaat.

“We zijn een designmerk op basis van afval of gerecycleerde content als grondstoffen.”

Lokaal werken

“Ons merk is gestart in de overtuiging dat alles zo duurzaam mogelijk moet zijn”, opent Rick het gesprek. “Een grote winst wordt al geboekt door lokaal te werken; dat scheelt transport en dus CO2-uitstoot. Onze producten zijn goed doordacht als het om circulariteit gaat, we hebben per onderdeel gekeken of dit recyclebaar is. Dat houdt dus in dat een meubel volledig in onderdelen terug de keten in kan, voor hergebruik. Daar zijn we trots op. We zijn een designmerk op basis van afval of gerecycleerde content als grondstoffen. Deze grondstoffen zijn allemaal weer los te recycleren of de meubels te refurbishen.”

Ook fineer wordt duurzaam verwerkt

Als toeleverancier voor het fineer op de meubels heeft Occony gekozen voor Kuiper Holland en wel met een goede reden. Rick: “Kuiper is een Nederlands bedrijf dat in Nederland produceert. Alle fineer wordt voor ons op maat gevoegd, daardoor hebben we nagenoeg geen snijafval. De kwaliteit en consistentie van het door Kuiper geleverde fineer is ronduit top, daardoor schiet het ‘first time right’ percentage omhoog, ook dat is duurzaam.”
Het door Kuiper aangeleverde fineer wordt door Occony op Flex Backing geperst en wordt zowel in rechte als gebogen uitvoering verwerkt. “We betrekken essen, eiken en noten fineer bij Kuiper Holland. Het fineer en de Flex Backing worden samengevoegd, volgens een procedé waarbij later beide materialen weer goed van elkaar te scheiden zijn”, legt Rick uit.

“Het fineer van Kuiper wordt ofwel gebruikt voor maatwerk, of voor het vervaardigen van onze Kami tafels, een design van ontwerper Joost van der Vecht. Samen met Arco uit Winterswijk, waar de Kami collectie geproduceerd wordt, hebben we dit concept gelanceerd. De Kami tafelcollectie wordt gemaakt met een kern van samengeperst afvalpapier.”

De kwaliteit en consistentie van het door Kuiper geleverde fineer is ronduit top.

Ook voor kasten

Het fineer van Kuiper Holland wordt tevens gebruikt voor het maken van kasten. “Het werkt erg prettig met Kuiper als toeleverancier. We betrekken niet alleen ons fineer bij hen, maar kunnen altijd terugvallen op de uitgebreide kennis die daar aanwezig is. We krijgen alle ondersteuning die we nodig hebben en wanneer we een uitdaging op tafel hebben liggen, dan kijkt men graag mee voor een goede oplossing.  

Joost van der Vecht over zijn ontwerp voor de Kami collectie:
“De ontwerpopgave voor de Kami collectie was om een tafelsysteem te ontwikkelen met een herhalende levenscyclus. Mijn streven was dan ook om de tafel compleet op te bouwen uit gerecycled papier, inclusief het onderstel. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de stijfheid van een kolom. Een velletje papier wordt immers sterk als je er een koker van rolt. Het resultaat is een ontwerp met een heel helder beeld, dat iedereen begrijpt. Zowel de vormgeving van de tafel als zijn footprint zijn gelijktijdig een ‘bold’ en vriendelijk statement geworden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.