Elke dag gaat hij naar zijn werk in de wetenschap dat de gebouwen, interieurdelen en meubelen die er gemaakt worden niet alleen qua grondstoffen duurzaam zijn, maar ook nog eens slim en circulair ontworpen zijn. Bij The New Makers is circulair werken namelijk onderdeel van de bedrijfscultuur. Mede-eigenaar en -directeur Freek van Zeist, geen onbekende voor de lezers van dit vakblad, werkt volgens een bijzonder concept en vertelt ons over het enorme succes van The New Makers.
“We maken tegenwoordig alles circulair, van losse meubels tot hele keukens, badkamers en volledige gebouwen”, opent Freek het gesprek. “Sterker nog, de laatste tijd worden we steeds meer ingeschakeld om hele woningen op deze circulaire manier te bouwen énvan een inrichting te voorzien. We bestaan als bedrijf nu acht jaar en hebben veel losse producten integraalontwikkeld, die uniek zijn qua vormgeving. Dan hebben we het niet alleen over het esthetische deel, maar vooral over de manier waarop ze technisch ontworpen zijn. Wij geloven in digitaal ontwerpen en creëren meubels en interieurdelen die zo ontworpen zijn, dat de elementen waaruit dat meubel bestaat, zonder lijm of schroeven in elkaar te zetten zijn. Dat betekent ook het omgekeerde: je kunt ze ook weer uit elkaar halen en elders inzetten. Het is design engineering pur sang. Demontabel zijn en remontabel zijn zorgt voor een ongekend stuk circulariteit.”
Sinds twee jaar wordt The New Makers ingezet voor de gehele integrale woning. “We lossen een vraagstuk op van onze opdrachtgever, die op zijn beurt ook zo duurzaam mogelijk wil zijn. Onder anderewoningbouwverenigingen en recreatieparken hebben ons al ontdekt en de residentiële sector volgt nu. Alle producten die we maken zijn een integraal onderdeel van het totaal, maar kunnen daarnaast ook los in de markt gezet worden.” Een mooi voorbeeld daarvan is de door The New Makers ontwikkelde keuken. Freek: “Een design keuken die niet onderdoet voor andere design keukens, maar ondertussen wel met zeer duurzaam materiaal gemaakt is, op een manier die volledig modulair en circulair is. Hoe mooi wil je het hebben?”
“Je kunt alleen modulair en circulair bouwen als je vooraan in de keten gebruik maakt van de allerbeste grondstoffen. Wij kijken heel scherp naar de herkomst van de materialen en welke ‘performance’ het plaatmateriaal heeft. Als we de keuken weer als voorbeeld nemen, dan tref je daar plaatmateriaal aan van Valchromat, geleverd via RET Interieur en superPan van FINSA. SuperPan is een Cradle to Cradle gecertificeerd plaatmateriaal dat in verschillende uitvoering geleverd kan worden. Zo heb je vochtwerende superPan, brandvertragende superPan en de superPan voor in de (prefab)bouw, de superPan H Tech P5 plaat. Dit materiaal wordt gemaakt uit 69 tot 90% recycled content en de plaat op zichzelf is 100% recyclebaar”, legt Freek uit. “De eigenschappen zijn uitmuntend te noemen.”
De zichtdelen van de keuken zijn gemaakt uit Valchromat platen. “Valchromat is door en door gekleurd MDF en kan bewerkt worden voor meubels, wanden, speelgoed, keukendeurtjes et cetera. Door de MR-verlijming kan het product ook in vochtige ruimtes worden gebruikt. Ook Valchromat is een circulair product met zeer sterke eigenschappen en de mogelijkheid om alles eruit te halen op het gebied van design. Het laat zich prima bewerken met onze zaag- en freesmachines. Valchromat is volledig biobased. Zo wordt het materiaal o.a. vervaardigd van restafval (bijvoorbeeld van dennenzagerijen) met uitsluitend gebruik van organische kleurstoffen. Het materiaal kan tevens weer gerecycled worden. Ook Valchromat is overigens in een brandwerende uitvoering beschikbaar. “
De gedachtegang van The New Makers slaat aan, getuige de explosieve toename van opdrachten. “Zeker nu de woningmarkt ons ontdekt heeft, schalen we op. We zijn van 700 m2 bedrijfsruimte verhuisd naar 5000 m2, inclusief loods, en eerlijk gezegd zie ik ons ook wel op korte termijnuit dat jasje groeien”, zegt Freek tot besluit.