Diverse discussies over het klimaat beheersen steeds vaker het dagelijkse nieuws. Er zijn zorgen over de toekomst van onze wereld en iedereen moet aan de slag om een steentje bij te dragen. Ook de bedrijven in de houtverwerkende industrie.
Het ministerie van EZK heeft bepaald dat alle bedrijven hun energiebesparende maatregelen moeten melden bij het eLoket van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit geldt als het bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 kubieke meter gas verbruikt. Er is een meldplicht voor 1 juli 2019! “Doe het. Anders ben je in overtreding”, zo stelt Dirk van Deursen, innovatieadviseur bij brancheorganisatie CBM. “Zie het maar als omgekeerde bewijslast. Nu krijg je als bedrijf de kans het zelf te melden. Het is onze doelstelling om alle leden tijdig wakker te schudden. Wij gaan ze informeren, maar zeker ook ontzorgen bij dit traject. Dit is een heel complexe materie.”
CBM biedt diverse hulpmiddelen aan die de leden kunnen gebruiken. Zo zijn er in de afgelopen maanden drie informatiebijeenkomsten geweest, maar heeft de brancheorganisatie ook een speciale tool ontwikkeld die bedrijven voorbereidt op de melding bij het eLoket. “Sinds begin jaren negentig is dit niet meer gemonitord. Ongeveer 125.000 mkb-bedrijven met een bepaalde ondergrens op het gebied van energieverbruik moeten zich bij de overheid melden.”
Ter ondersteuning en als bron van informatie heeft CBM een speciale website gelanceerd: www.cbm-energie.nl. “Hier leggen we aan de hand van vier diensten uit waar het over gaat en welke maatregelen een bedrijf kan nemen om energie te besparen. Deze diensten zijn ons eigen energiecollectief, de energiescan, de aanschaf van zonnepanelen en het monitoren van informatie. Want besparen op het gebied van duurzaamheid is onze grootste uitdaging. Wie de energiescan op deze site invult, wordt zich bewust van het verbruik en wat je kunt besparen. Tevens worden hierbij volgens Van Deursen energiebesparende maatregelen aangereikt met een indicatie van de terugverdientijden. “Ondernemers die na het bestuderen van alle info graag geholpen willen worden, kunnen via ons een expert aanvragen. Als brancheorganisatie ontzorgen wij de leden graag. De verantwoordelijkheid blijft echter bij de ondernemer zelf liggen, maar wij helpen graag mee om te zorgen dat alles zo goed en volledig mogelijk bij de overheid wordt aangeleverd.”
Volgens Van Deursen zien steeds meer bedrijven het nut in van de duurzaamheidsmaatregelen. “Het is een thema dat echt begint te leven, al valt er nog veel winst te halen. Kijk naar zonnepanelen. Dat heeft ook tijd gekost, maar nu is het gemeengoed geworden. Het doel van maatregelen als deze is dat duurzaamheid in de genen van mensen gaat zitten. Daarnaast is het ook steeds vaker een goed promotiemiddel naar de klant toe. Laat zien hoe duurzaam je bent en overtuig anderen van het belang. De overheid doet bovendien alles om de milieuproblematiek bespreekbaar te maken en mensen op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Daarom zijn er ook diverse stimulerende maatregelen om te verduurzamen zoals investeringssubsidies en fiscale compensatieregelingen. Het is nu tijd om actie te ondernemen. Zeker door die datum van 1 juli.”